Μύλος με τα self tests: Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί για τις 25αδες, το Υπουργείο λέει ότι δεν υπήρχαν ατομικές συσκευασίες! (video)

Δημιουργούνται και ζητήματα ασφάλειας

Must Read

Τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με την προμήθεια των self test στα φαρμακεία, καθώς όπως διαπίστωσαν οι επαγγελματίες που άνοιξαν τις παραλαβές των τεστ, αυτά δεν ήταν σε ατομικές συσκευασίες, αλλά σε 25αδες για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι πρέπει να γίνει μια διαδικασία που είναι τόσο χρονοβόρα, όσο και επισφαλή και για τους πολίτες, αλλά και για τα ίδια τα τεστ.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας είπαν σύμφωνα με το OPEN, ότι τα προϊόντα που εστάλησαν στα φαρμακεία είναι self test και όχι rapid test, διαφέρουν από τα rapid test, δεν υπάρχουν ακόμα σε ατομικές συσκευασίες και θα πρέπει να δίνονται από τους φαρμακοποιούς ένα-ένα τα τεμάχια (τέσσερα τον αριθμό) που θα συμπληρώσουν το τεστ και ότι οι ατομικές συσκευασίες θα κυκλοφορήσουν αργότερα!

Επίσης, όπως μετέδωσε το OPEN, η πλατφόρμα που θα δηλώνονται τα αποτελέσματα των self tests δεν είναι ακόμα σίγουρο το πότε θα ανοίξει. Ενώ ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει σήμερα, υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει τελικά είτε αύριο, είτε την Παρασκευή.

Ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο OPEN έκανε λόγο για rapid test  που κανονικά είναι για μικροβιολογικά εργαστήρια: «Χθες το απόγευμα είχαμε μια δυσάρεστη έκπληξη όλοι οι φαρμακοποιοί. Αυτό που παραλάβαμε δεν είναι self test, αυτό είναι ένα αξιόπιστο προϊόν, αλλά είναι ένα rapid test  που κανονικά είναι για μικροβιολογικά εργαστήρια. Δεν είναι self test για να το παίρνει ο κόσμος και να το κάνει σπίτι του».

Και συνέχισε: «Αυτές οι συσκευασίες είναι 25αδες. Πρέπει μνα καθίσουμε να βγάζουμε ένα-ένα είδος, να τα συσκευάζουμε κάπου, που δεν μας έχουν κάπου θα τα συσκευάζουμε για να τα παίρνει ο πολίτης να φεύγει. Κανονικά το self test είναι μια αυτόνομη συσκευασία που τα περιέχει όλα μαζί το παίρνει ο πολίτης, το πηγαίνει σπίτι του και το κάνει. Αυτό εδώ κανονιά είναι rapid test για μικροβιολογικά εργαστήρια, για παθολογικά εργαστήρια, για πνευμονολόγους και τέτοια. Σε όσους συναδέλφους γνωρίζω, το ίδιο πράγμα εστάλη και το είδαμε με πολύ μεγάλη μας έκπληξη. Δεν ξέρω ποιος έκανε και το διαγωνισμό και ποιος έδωσε έγκριση γι’ αυτό το πράγμα. Μια χαρά προϊόν είναι, αλλά είναι για άλλη δουλειά».

Ο κ. Δαγρές έκανε λόγο και για ζητήματα ασφάλειας: «Διαφοροποιείται σε σχέση με το self test που περιμέναμε, στο ότι είναι δύσχρηστο για τον απλό πολίτη, δεύτερον όπως βλέπετε όλα αυτά είναι σφραγισμένα μέσα σε ειδικά σακουλάκια. Έχει μέσα 25, μόλις τα ανοίξω εγώ δεν ξέρω ακόμα για ποιο λόγο να είναι σε τέτοιου είδους προστατευτικά σακουλάκια. Αν το ανοίξω και πουλήσω ένα, τα άλλα που έχει μέσα μένουν εκτεθειμένα. Εμείς δεν μπορούμε εκείνη την ώρα που θα έρχεται ο κόσμος να ανοίγουμε κάθε συσκευασία και να παίζουμε τουβλάκια φτιάξε, κάνε, ράνε πάρε και μια οδηγία και φύγε. Το self test είναι ένα κουτί συσκευασμένο, που το παίρνει ο πολίτης με το ΑΜΚΑ του και τέλος. Είναι δύσχρηστο και για τον πολίτη και για εμάς. Εμείς περιμέναμε έτοιμες αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Τώρα θα πρέπει να ανοίξουμε όλες τις μαζικές συσκευασίες (κάτι που δεν είναι ασφαλές.) να πάρουμε από ένα πραγματάκι και να το δώσουμε στον πολίτη. Κανονικά αυτό το προϊόν θα έπρεπε να επιστραφεί και να έρθουν τα προϊόντα που θα μπορούμε εύκολα, γρήγορα, μαζικά και με ασφάλεια να εξυπηρετούμε τον πολίτη».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, δήλωσε για το θέμα στο iatropedia.gr ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ξεσηκωθεί: «Δεν είναι δυνατόν οι φαρμακοποιοί να ταλαιπωρούνται. Θέλουν να προσφέρουν, αλλά όχι έτσι. Αν η Roche ήθελε να κερδίσει τον διαγωνισμό, όφειλε να κάνει ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες της Roche, αλλά δεν παρέδωσαν αυτές. Δέχομαι διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα, αλλά εδώ πλέον υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία. Και φυσικά θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μπουν στο διαγωνισμό εταιρείες που δεν έχουν ατομικές συσκευασίες».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, είπε ότι στο iatropedia.gr ότι ζήτησε από τον γραμματέα του Συλλόγου να επιστραφούν πίσω τα τεστ από τους φαρμακοποιούς, για να λάβει την απάντηση ότι είναι δύσκολο να γίνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο προσαγωγές για τον περίεργο θάνατο 40χρονου στον Ασπρόπυργο

Δεν έχουν βρεθεί σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα ή από όπλο, αλλά υπήρχαν μώλωπες

More Articles Like This