Σήμερα η απόφαση για το μέλλον του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις από την Επιτροπή Εμβολιασμών έστω και... καθυστερημένα

Must Read

Το μέλλον της πορείας των εμβολιασμών στη χώρα με το εμβόλιο της AstraZeneca θα κριθεί από την κρίσιμη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που κατατάσσει τις θρομβώσεις στις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca -έστω και σπάνια- δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις και στην Ελλάδα.

Εστω και καθυστερημένα, μια και το θέμα απασχολεί έντονα τους πολίτες που ανησυχούν, αναμένεται σήμερα η τελική απόφαση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα σταθμίσει τα νέα δεδομένα, με πιο πιθανό σενάριο να τεθεί ηλικιακό όριο στη λήψη του εμβολίου. Την Τετάρτη, η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έληξε χωρίς να ληφθεί κοινή απόφαση, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία πολιτών για τη διενέργεια του εμβολίου. Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε στην τοποθέτησή του τον προβληματισμό του για την πολυφωνία, καθώς προκαλεί μπέρδεμα και σύγχυση στους πολίτες. Εντούτοις, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με πιθανό προσανατολισμό να τεθεί εκ νέου κάποιο ηλικιακό όριο, δηλαδή το εμβόλιο να μη γίνεται κάτω από κάποια ηλικία, ίσως των 60 ετών.

Σε γυναίκες κάτω των 60 ετών

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τα περιστατικά θρομβώσεων μπορούν να συμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, χωρίς όμως η ηλικία ή το φύλο να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Πάντως, οι Ελληνες επιστήμονες εξακολουθούν να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ότι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με κορωνοϊό είναι ως και 69%, ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβόλιο Οξφόρδης-Astrazeneca είναι μόλις μία στις 100.000.

Στην Ελλάδα ως τη Δευτέρα τα προγραμματισμένα με το εμβόλιο της Astrazeneca ραντεβού καταλάμβαναν το 25% του συνόλου των προγραμματισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο συντονιστής του προγράμματος «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους. Οσον αφορά τις ακυρώσεις που είχαν γίνει ως τη Δευτέρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται ως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται στο 3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη που υπάρχει στην επιτροπή είναι σε περίπτωση που «χαθούν» δόσεις της AstraZeneca αυτές να αναπληρωθούν από νεότερες ηλικίες και άλλες επαγγελματικές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This