Επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, αλλά όχι σε Κοζάνη!

Από Δευτέρα επαναλειτουργούν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play

Must Read

Το γεγονός ότι από τη Δευτέρα 14 Απριλίου επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο  στη Θεσσαλονίκη (μόνο με click away και με τη χρήση του 13032) και στην Αχαΐα (τόσο με click in shop, όσο και με click away), αλλά όχι στην Κοζάνη, λόγω διαφορετικών επιδημιολογικών συνθηκών, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας παράλληλα, πως «από Δευτέρα επαναλειτουργούν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων, με την αναλογία, πλέον, να έχει ως εξής:

  • Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Παίρνοντας πρώτη το λόγο, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε για μια ακόμη φορά πως οι μεγάλες πόλεις παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ότι «η ενδοοικογενειακή μετάδοση παραμένει ένα μεγάλο “αγκάθι”». «Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες», είπε σχετικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ που διενεργούνται. Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση. «Την επόμενη εβδομάδα με τα self tests θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά αυτός είναι και ο στόχος, να καταγράφουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς», τόνισε, συμπληρώνοντας πως 5.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κορωνοϊό και πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ-Covid φτάνει το 85%.

Όσον αφορά, εξάλλου, στα Λύκεια που ανοίγουν από Δευτέρα 12/04, υπογράμμισε πως όλες οι κινήσεις «χαλάρωσης» των μέτρων θα γίνονται σταδιακά.

Νέες περιοχές σε σκληρό lockdown

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η επιδείνωση έχει ως αποτέλεσμα με ομόφωνη εισήγηση των ειδικών την ένταξη στο επίπεδο σκληρού lockdown της Περιφερειακής Ενότητας Κω, του δήμου Ήλιδας».

«Κατεβαίνουν, ωστόσο, από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» από Δευτέρα η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα και μέρος της Φθιώτιδας. Επίσης οι δήμοι Μαντουδίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας και ο δήμος Σκιάθου», ανέφερε στη συνέχεια.

«Άρα, σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η Π.Ε Αχαίας, η Π.Ε Βοιωτίας και Εύβοιας πλην των Δήμων Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας και Ιστιαίας Αιδηψού και Ευρυτανίας. Οι Π.Ε Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω, Μυκόνου, οι Δήμοι Καλυμνίων και Λέρου της Π.Ε Καλύμνου, ο Δήμος Ρόδου της Π.Ε Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγίων της Π.Ε Ρεθύμνου κι ο δήμος Χανίων, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Π.Ε Ιωαννίνων, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών, ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», συνόψισε ο κος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας πως οι υπόλοιπες περιοχές παραμένουν ή εντάσσονται στο κόκκινο.

Ανοίγουν λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Και ο υφυπουργός συνέχισε, αναφέροντας ότι «από Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα καταστήματα με υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα κερματοδέκτη, που θα παραμείνουν κλειστά. Το λιανεμπόριο συνεχίζεται, αλλά αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων. Αποφασίστηκε επίσης η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Για την Κοζάνη, ωστόσο, η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν αρνητική, καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς πιο επιβαρυμένη».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εξετάζονται σενάρια «ανοίγματος» των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει του Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε «απέχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες από το Πάσχα και έτσι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή», αποφεύγοντας να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.

  • Δείτε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This