Κυριακή 16/5/2021

Άνοιγμα Λυκείων: Με αρνητικά self test, θερμομέτρηση και μέτρα προστασίας – Πού πετάμε τα σκευάσματα

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Μετά από πέντε μήνες αποχής της διά ζώσης εκπαίδευσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων όλης της χώρας επέστρεψαν σήμερα, Δευτέρα 12/4 στις σχολικές αίθουσες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα αντισηπτικά, είναι η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα θετικά αποτελέσματα

Για τους μαθητές:

  • εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες
  • 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ
  • 98.965 αρνητικό

Για τους εκπαιδευτικούς και υπόλοιπο προσωπικό:

  • 172 τεστ ήταν θετικά
  • 50.887 αρνητικά

Η θετικότητα στα self test, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι στο 0,27%.

Άνοιξε χθες, Κυριακή 11/4 η πλατφόρμα

Διαθέσιμη από χθες, Κυριακή 11 Απριλίου είναι η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self test και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια.

Δύο φορές την εβδομάδα self test

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό.

Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη. Ως προς την σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test.

Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Πού πετάμε τα τεστ, μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self test, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο, αλλά μέσα σε δύο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των συγκεκριμένων τεστ δεν τοποθετούνται στους κάδους ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ