Σάββατο 8/5/2021

Αθηνά Λινού: «Ο εγκλεισμός είναι το τελευταίο μέτρο – Μετακίνηση το Πάσχα υπό προϋποθέσεις»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τονίζει ότι ο κόσμος πρέπει να χαίρεται στη φύση με μάσκα

Εγκλεισμοί και απαγορεύσεις πρέπει σιγά σιγά να αρθούν ως μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, και στη ζωή μας να μπουν μέτρα πιο ανθρώπινα και εφικτά. Αυτό είναι το μήνυμα της καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού, η οποία υποστηρίζει ότι «ο εγκλεισμός είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Το lockdown το εφαρμόζεις σε έκτακτη ανάγκη και για μικρό διάστημα»

«Αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας είναι, πρώτο ένα μέτρο που διεθνώς η δημόσια υγεία το θεωρεί τελευταίο αναγκαίο μέτρο. Και εμείς το κάναμε πρώτο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επί ένα χρόνο. Το παίρνεις σύντομα για μεγάλη ανάγκη. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν ληφθεί, και δεν έχουν ληφθεί μέτρα επικοινωνίας επαρκώς, λυπάμαι που το λέω» είπε η Αθηνά Λινού.

«Πρέπει να ανοίξει η εστίαση»

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. «Εγώ το έλεγα και πριν τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκια έξω».

«Τα self test είναι προς θετική κατεύθυνση»

Για τα self test, η κ. Λινού σημείωσε πως «τα πολλά τεστ βοηθάνε», έθεσε όμως το ερώτημα «έχουμε στήσει μηχανισμό ιχνηλάτησης;».

Πρέπει να μετακινηθούμε το Πάσχα;

1η προϋπόθεση: Να υπάρχουν αρκετά δρομολόγια

«Η μετάβαση θα βοηθήσει αλλά υπάρχει το ερώτημα πώς θα πάνε; Θα συνωστισθούν στα τρένα, στα λεωφορεία, στα καράβια; Πρέπει να έχουμε πρόβλεψη για αρκετά δρομολόγια, να γίνει εγκαίρως, να μπορούν να μην κολλήσουν τον ιό πριν ακόμα φτάσουν στον προορισμό τους» είπε με νόημα η κ. Λινού.

2η προϋπόθεση: Να χαρεί ο κόσμος σε εξωτερικό χώρο και με μάσκα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε ότι: «Όταν φτάσουν στην επαρχία οι άνθρωποι, θα πρέπει να έχουμε επικοινωνήσει πολύ σοβαρά μαζί τους, με καινούρια μηνύματα. Ότι όταν θα πας, ναι να χαρείς την ύπαιθρο, να δεις τους ανθρώπους που αγαπάς στον εξωτερικό χώρο και για όσο χρόνο μπορείς με μάσκα. Και να συναντηθείς σε εσωτερικό χώρο μόνο με μία οικογένεια».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ