Κυριακή 1/8/2021

Μαγιορκίνης-Εξαδάκτυλος: «Για να κερδίσουμε την ελευθερία μας πρέπει να εμβολιαστούμε… Δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία»

Ανάσταση στις 21:00, γιατί όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης «έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να επεκτείνουμε την κυκλοφορία μετά τις 23.00»

Για τον εμβολιασμό και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το Πάσχα, την εστίαση αλλά και το μετά, μίλησαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Για να κερδίσουμε την ελευθερία μας θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Το 4ο κύμα μπορούμε να το αποκλείσουμε μέσω του εμβολιασμού», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca και στο φαινόμενο που παρατηρείται με αρκετό κόσμο να θέλει να το αποφύγει: «Οι Βρετανοί με αυτό κέρδισαν την ελευθερία τους, καθώς έχουν εμβολιαστεί στην πλειοψηφία τους. Η σπανιότητα μιας επιπλοκής όταν πρωτοακούγεται πάντα δημιουργεί μια ασάφεια».

Για το ίδιο θέμα και το λεγόμενο τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε, μιλώντας και για το ενδεχόμενο επανάληψης του εμβολιασμού ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαρκεί η ανοσία: «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το τείχος ανοσίας με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας».

Για τον εμβολιασμό των 30-39 ετών

«Η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT. Αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ», επεσήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για AstraZeneca και εμβολιασμό εγκύων, ο καθηγητής είπε: «Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ (σ.σ. 30-39) είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Για τις γυναίκες που εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο εμβολιασμός δε φαίνεται να τους δημιουργεί πρόβλημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ασφαλές. Για τα παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια».

Άνοιγμα δραστηριοτήτων, Ανάσταση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ότι αφορά αυτά που ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων και τον «οδικό χάρτη», όπως λέει η κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε: «Έχουμε μια κοινωνία που δε μπορεί να μας ακολουθήσει περαιτέρω και πρέπει να βρούμε μια μέση οδό. Ο χάρτης είναι ρεαλιστικός. Είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε. Για την Ανάσταση και τις εκκλησίες έχει βρεθεί μια χρυσή τομή, καθώς μια πιο σκληρή απόφαση δεν θα την τηρούσε κανείς».

Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης στάθηκε στην απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα: «Το βασικό σημείο είναι ότι βλέπουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση του lockdown, σταδιακά και ελεγχόμενα. Πλέον έχουμε αρκετά εργαλεία που μας το επιτρέπουν, όπως είναι τα self-tests. Επίσης, για το Πάσχα, δε θέλαμε να βαρύνουμε δυσανάλογα την περιφέρεια, να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στην περιφέρεια. Θέλαμε να ξεκινήσει η αποσυμπίεση από τα αστικά κέντρα και να περάσει στην περιφέρεια, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος».

Σε ότι αφορά την απόφαση για Ανάσταση στις 21.00, παραδέχθηκε ότι συνδέεται με την απαγόρευση κυκλοφορίας: «Έγινε εισήγηση της Εκκλησίας όπως αντιλαμβάνομαι, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τις πολύ βραδινές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι η βραδινή κυκλοφορία έχει συσχετιστεί με πάρτι. Γενικά έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να επεκτείνουμε την κυκλοφορία μετά τις 23.00».

Για τον συνωστισμό με τα κορωνοπάρτι και την απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε: «Μας προβλημάτισαν τα κορωνοπάρτι σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία του κόσμου. Δεν ανοίξαμε την εστίαση για να αποφύγουμε τα κορωνοπάρτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μειοψηφία, ενώ στην εστίαση θα πάνε εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι βέβαια τα κορωνοπάρτι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει, δείχνει μια εικόνα για το μέγεθος της κόπωσης, αλλά δε νομίζω ότι συνέβαλε σημαντικά για να πάρουμε την απόφαση για την εστίαση».

Και ξεκαθάρισε: «Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να περάσουμε άμεσα στη φάση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, είναι νωρίς να μιλήσουμε για κλειστούς χώρους, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό που έχουμε στο έπακρο».

Μάσκες

Η εκτίμηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη χρήση των μασκών στηρίζεται στο… Ισραήλ: «Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις».

Τα επόμενα βήματα

«Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για γνωμοδότηση για περαιτέρω άνοιγμα, δεν είναι εύκολο να πάρουμε πολλές αποφάσεις συγχρόνως, θέλουμε να υπάρχει χρονική απόσταση για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης  και πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας:

«Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ακόμα. Θα γίνει συζήτηση και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν με self-tests με τη βοήθεια των γονιών για τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Η κυβέρνηση, από όσο γνωρίζω έχει μηχανισμούς για προμήθεια των self-tests, πιστεύω θα υπάρχει επάρκεια».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ