Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022

Καταγγελία Μαμαλάκη: «Η κυβέρνηση τελειώνει με πραξικόπημα το ΚΕΘΕΑ»

«Ζητάω συνάντηση με Μητσοτάκη και Κικίλια για να τους εξηγήσω τα λάθη που έχουν γίνει», λέει ο σεφ και επί έξι χρόνια μέλος του Δ.Σ.

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μία προσωπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια επιδιώκει ο «βετεράνος» της κουζίνας Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος υπήρξε επί έξι ολόκληρα χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Ωστόσο, σήμερα χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις αλλαγές στο σύστημά του, τις οποίες θεωρεί τραγικές.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Φανερά λυπημένος από τις εξελίξεις, ο διάσημος σεφ περιγράφει στη «δημοκρατία» τον τρόπο με τον οποίον έγινε «κομμάτι» του ΚΕΘΕΑ, την ανάμειξή του με τους εξαρτημένους, αλλά και τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται τον τελευταίο καιρό οι οποίες, όπως λέει, θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου στην εξαφάνιση του κέντρου.

«Τον Σεπτέμβριο του 2010 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την υπεύθυνη εκπαίδευσης της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ εν δράσει, που δραστηριοποιείται στις φυλακές. Μου ζήτησε να επισκεφτώ τις γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού, ως εθελοντής. Αποφάσισα να πάω, και σύντομα βρέθηκα να αναδιοργανώνω την κουζίνα της κοινότητας, να κάνω καταμερισμό των εργασιών, να φτιάχνω καλύτερα μενού για τις γυναίκες, πιο υγιεινά, και με τον τρόπο αυτόν “κόλλησα”, γιατί είδα ότι εκτιμούσαν το έργο μου τόσο οι θεραπευτές όσο και οι θεραπευόμενοι. Δημιουργήθηκε, αν θέλεις, μία σχέση εξάρτησης ανάμεσα σε εμένα και τα κορίτσια, που δεν σου κρύβω ότι με ωφέλησε και εμένα τον ίδιο ψυχολογικά» αποκαλύπτει ο κ. Μαμαλάκης, εξηγώντας πως η σχέση του με τα κορίτσια δεν περιοριζόταν μόνο στη μαγειρική.

Οπως λέει, είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κρατουμένων και εκείνες τού μιλούσαν, καθώς είχαν δημιουργήσει μία εξαιρετική σχέση, η οποία αποτυπωνόταν τόσο στις συζητήσεις τους όσο και στη δουλειά. «Η μαγειρική, όταν γίνεται οργανωμένα, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, μαθαίνεις να δουλεύεις στο πλαίσιο της ομάδας, συνεργάζεσαι, ξέρεις πως όταν τελειώνεις μία εργασία που σου έχουν αναθέσει ενημερώνεις τον αρμόδιο, προκειμένου να σου αναθέσει μία καινούργια. Είναι ένα είδος κοινωνικοποίησης, λοιπόν, που συνιστά απαραίτητο εργαλείο για τον θεραπευόμενο στο κομμάτι της απεξάρτησης» εξηγεί.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Χωρίς ανάσα» γα 20 ημέρες: Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Η ανάμειξή του με το ΚΕΘΕΑ «ήρθε» δύο χρόνια αργότερα, το 2012, όταν μέλη του συλλόγου εργαζομένων, με τα οποία είχε σχέσεις και είχαν δει τη δουλειά του, τον πρότειναν ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κέντρου. Από τότε έως και το 2019 ο κ. Μαμαλάκης εξελέγη σε τέσσερις διαδοχικές εκλογές.«Αυτή ήταν η σχέση μου με το ΚΕΘΕΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μας “παραιτήσει”, καταργώντας το νόμιμο εκλεγμένο συμβούλιο και βάζοντας ένα δικό της. Νομίζω πως στο βάθος οι λόγοι που έγινε αυτή η αλλαγή είναι καθαρά πολιτικοί» καταγγέλλει ο σεφ στη «δημοκρατία».

Aυτά είναι δικαιολογίες

Σε ό,τι αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τις δηλώσεις του περί «κατάργησης της ιδεολογικής ηγεμονίας», ο κ. Μαμαλάκης εξηγεί ότι τόσα χρόνια δεν υπήρξε ποτέ στο Δ.Σ. οτιδήποτε που να παραπέμπει σε ηγεμονία. «Ο καθένας λέει ό,τι του αρέσει, προκειμένου να δικαιολογήσει το πραξικόπημα της καθαίρεσης ενός εκλεγμένου συμβουλίου. Το Δ.Σ. λειτουργούσε πολύ δημοκρατικά, ο καθένας διεκπεραίωνε τις αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί, δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση κάποιο είδος ηγεμονίας, καταπίεσης ή οτιδήποτε τέτοιο. Ωστόσο, ξαναλέω, ο καθένας για να δικαιολογήσει κάποια πράγματα, λέει ό,τι θέλει» συμπληρώνει.

Κάθε χρόνο έβγαιναν στην κοινωνία περισσότερα από 200 άτομα υγιή και απεξαρτημένα

Ο Ηλίας Μαμαλάκης καθιστά σαφές ότι η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ πριν από αυτές τις ριζικές αλλαγές ήταν πλήρως αποτελεσματική, αφού κάθε χρόνο έβγαιναν στην κοινωνία περισσότερα από 200 άτομα, υγιή και απεξαρτημένα. «Κάθε χρόνο κάναμε μια τελετή αποφοίτησης, όπως τη λέγαμε, όπου τα άτομα που έβγαιναν υγιή στην κοινωνία ήτανε περίπου το λιγότερο 170, 200, 210. Το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο και η επιτυχία του προγράμματος αποδεικνύεται έμπρακτα και θεωρώ πως κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό» επισημαίνει.

Ο διάσημος σεφ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο νεοσύστατο συμβούλιο, κάνοντας λόγο για τραγικά λάθη στα προγράμματα, που θα έχουν αντίκτυπο στους θεραπευόμενους. «Το νυν Δ.Σ. εκπόνησε ένα προσχέδιο κανονισμού, το οποίο συρρικνώνει τις κοινότητες και από 60 τις κάνει 40. Ενώνει ανόμοια πράγματα μεταξύ τους, ανόμοιες καταστάσεις και προγράμματα, ενώνει την κοινότητα του τζόγου, του διαδικτύου, του αλκοολισμού, με εκείνη των φυλακών, πράγμα πολύ δύσκολο, γιατί η κάθε περίπτωση εξάρτησης είναι σαφώς διαφορετική. Το προσχέδιο μιλάει στο τέλος για μείωση βλάβης και όχι αποθεραπεία, δηλαδή απεξάρτηση. Η αποτοξίνωση κρατάει μερικές ημέρες, η απεξάρτηση διαρκεί χρόνια. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι ένας άνθρωπος που έχει πέσει στις ουσίες, ακόμα και αν αποτοξινωθεί σωματικά, για να καταφέρει να βγάλει ψυχολογικά τα ναρκωτικά από τη ζωή του χρειάζεται πολύ χρόνο. Εμάς, αυτή ήταν η δουλειά μας» σημείωσε.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ο «χάρτης» πληρωμών του ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν χρήματα

Τέλος, ο κ. Μαμαλάκης κάνει μία εφιαλτική πρόβλεψη στη «δημοκρατία», αφού εκτιμά ότι σε βάθος χρόνου το ΚΕΘΕΑ θα απορροφηθεί από κάποιον άλλον οργανισμό και στο τέλος θα εξαφανιστεί τελείως. «Είναι πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει χαμός από τους συλλόγους εργαζομένων και τους συλλόγους γονέων. Προσπαθούν να συζητήσουν με το νέο συμβούλιο, αλλά δεν έχουν εισακουστεί, και μάλλον ούτε πρόκειται. Οπως φαίνεται, αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν κωφεύουν. Εγώ από την πλευρά μου ζητάω προσωπική συνάντηση με τον κ. Κικίλια και τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να τους εξηγήσω -επειδή γνωρίζω το πολιτικό πρόβλημα σε βάθος- ότι η αντίδραση αυτή δεν είναι η σωστή και ότι θα μπορούσαν να λάβουν άλλα μέτρα, πιο ήπια και πιο σωστά για τα προγράμματα και τα μέλη τους. Ωστόσο, το αίτημά μου δεν έχει βρει ανταπόκριση. Πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον το ΚΕΘΕΑ και η δράση του θα απορροφηθούν από παρόμοια κέντρα, και στο τέλος θα εξαφανιστούν» καταλήγει ο κ. Μαμαλάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύφλεκτη η κατάσταση και στην Αθήνα: Χημικά και μολότοφ στα Εξάρχεια – Πορεία διαμαρτυρίας...

Η καταδίωξη του 16χρονου Ρομά από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχε ως κατάληξη...

Καίνε λάστιχα και κάδους – Διαμαρτυρία Ρομά και στον Ριγανόκαμπο Πάτρας

Σφοδρές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει το αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, με...

Οργή κατά Μητσοτάκη: Τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς και η αποποίηση ευθυνών μετά τον...

Αντιδράσεις μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό - Αναλγησία του Πρωθυπουργού στη δήλωση για τον θάνατο του 11χρονου στις Σέρρες - Χαμός στο Twitter

Έρχονται από το Σάββατο καταιγίδες και χιόνια

Μέχρι τώρα ο καιρός μας έκανε τη χάρη και ήταν ήπιος, εν μέσω μάλιστα...

Αθώος ομόφωνα 41χρονος για την θανατηφόρα συμπλοκή με γείτονά του

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου έκρινε ομόφωνα αθώο το 41χρονο ιδιοκτήτη φανοποιείου, που κατηγορούνταν για...

Σέρρες: Κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι την κηδεία του 11χρονου – Αναστέλλονται εορταστικές και...

Ο Δήμος Σερρών για το τραγικό συμβάν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας

72 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο μας

Επικίνδυνα τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι, που δεν λένε να κάτσουν φρόνιμοι και όχι...

«Τι είναι νεκρό; Ρε παιδιά για όνομα του Θεού!» – Οι πρώτες στιγμές μετά...

Σοκ και μούδιασμα επικρατεί στις Σέρρες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα από την...

Θεσσαλονίκη: Ρομά και αντιεξουσιαστές σπέρνουν το χάος, διαμαρτυρόμενοι για τον τραυματισμό του 16χρονου από...

Ραγδαίες εξελίξεις με τον δράστη - Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Παρανάλωμα αυτοκίνητα κοντά στο ΣΕΦ, λόγω «βροχής» από μολότοφ

Τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στην υπόγεια διάβαση κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,...

«Θα του βγάλω τα άντερα του βενζινοπώλη» λέει ο παππούς του 16χρονου 

Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών του 16χρονου Ρομά που δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από...

«Επειδή δεν μίλαγες, είναι μέσα» – Τα αδέρφια της κατηγορούν τη 12χρονη για τη...

Τα αδέρφια της 12χρονης που έχει πέσει θύμα βιασμού και μαστροπείας από τον Ηλία...

Αυτός είναι ο συνταγματάρχης που λήστευε τράπεζες – «Tζόγαρα και με κυνηγούσαν τοκογλύφοι»

Φωτογραφία με τον 53χρονο εν ενεργεία συνταγματάρχη μπούκαρε σε τράπεζα και απείλησε τους υπάλληλους...

Παρέμβαση εισαγγελέα για την έκρηξη με ένα νεκρό παιδί σε σχολείο των Σερρών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών προκάλεσε η φονική έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο σήμερα,...

Τα μάζεψε και έφυγε από την Κιβωτό του Κόσμου η πρεσβυτέρα

Με κατεβασμένο το κεφάλι, αμίλητη και ψύχραιμη, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή μάζεψε τα πράγματά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σέρρες: Παιδί γνωστού γιατρού ο 11χρονος που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο – Τι οδήγησε στην τραγωδία

Συντετριμμένος ο πατέρας του παιδιού - «Διαφωνούσα με το έργο» λέει ο διευθυντής του σχολείου

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Δεν ξέρει ότι πέθανε ο γιος της

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

NEWSROOM