Σάββατο 31/7/2021

Δημόσιο: Σε πλήρη εφαρμογή από σήμερα το υποχρεωτικό self test σε υπαλλήλους

Eναλλακτικά, οι εργαζόμενοι μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υποβληθούν σε rapid ή PCR test

Από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου που δεν εργάζονται με τηλεργασία, αλλά παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, ενώ οι εργαζόμενοι οφείλουν και να δηλώνουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Η προμήθεια του self tests γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο, ενώ εναλλακτικά οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβληθούν, εάν το επιθυμούν, και σε rapid ή PCR test. Εάν το αποτέλεσμα του self test βγει θετικό, τότε οι εργαζόμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, εάν οι εργαζόμενοι που είναι υπόχρεοι δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ή δεν καταχωρίζουν το αποτέλεσμά του, η εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία του φορέα στον οποίο υπηρετούν θα προχωρά στην περικοπή των αποδοχών τους.

Ποιους αφορά το μέτρο

Το μέτρο αφορά το πολιτικό προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, το πολιτικό προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων φορέων τους, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να ελέγχονται μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας τους, ενώ το τεστ έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Να σημειωθεί πως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 10 Μαΐου θα αυξάνεται σταδιακά το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία στο Δημόσιο και, αντιστοίχως, θα περιορίζεται το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ