Πέμπτη 17/6/2021

Σκουτέλης: «Μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες είναι έγκυες ή θέλουν να τεκνοποιήσουν»

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν εμβολιαστεί

Αιφνιδίασε με την αποκάλυψη που έκανε ο παθολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Σκουτέλης, πως είναι θέμα χρόνου να συσταθεί οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί δεν θα επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε εγκυμονούσες, αλλά και σε όσες γυναίκες σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν.

«Η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες», είπε κ. Σκουτέλης και εξήγησε πως σύντομα θα εκδοθεί και σχετική οδηγία προς τους γιατρούς.

«Η σύσταση είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλιο, δηλαδή όπως της Pfizer και της Moderna», είπε με νόημα το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «διογκώσαμε πολύ τις παθογένειες που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca», και δε θα έπρεπε καθώς τα οφέλη του είναι συγκριτικά περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης

«Δεν ξέρουμε τίποτα μέχρι στιγμής» για την ινδική μετάλλαξη, πέρα από το γεγονός ότι «πιθανώς να έχει κάποια επίπτωση στην αυξημένη μεταδοτικότητα», τόνισε ο κ. Σκουτέλης αναφορικά με τη 33χρονη γυναίκα που επιβεβαιώθηκε ως το δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, σε τυχαία δειγματοληψία των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ, στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «θα ληφθεί ειδική μέριμνα», προκειμένου ειδικά συνεργία του ΕΟΔΥ, κινητές μονάδες, να εμβολιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.

«Θα πρέπει να προσέξουν και όσοι εμβολιάστηκαν»

«Αν αρχίσουν οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα αρχίσουν και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα υπάρχει μια χαλαρότητα. Άλλωστε, αν και μικρή, υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους πολίτες» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ