Τρίτη 22/6/2021

Δερμιτζάκης: «Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι σε εξωτερικούς χώρους»

Τι είπε για μεταλλάξεις και ανοσία

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών που έχουν καταγραφεί σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, αλλά και τις ελευθερίες των εμβολιασμένων μίλησε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η ανοσία της αγέλης αφορά στη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας»

«Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Τι είπε για τις μάσκες

Ο καθηγητής είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα.

«Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα» τόνισε ο καθηγητής Γενετικής.

«Ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση»

Για μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.

«Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις.», επεσήμανε ο καθηγητής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ