Παρασκευή 25/6/2021

Βαριές καταγγελίες για καθυστερήσεις στη στελέχωση των ΜΕΘ και αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί που μετακινούνται στα εμβολιαστικά κέντρα είναι στα όρια συνταξιοδότησης και μέλη ευπαθών ομάδων

Σε δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες έχει προχωρήσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τόσο για τη στελέχωση των ΜΕΘ όσο και για τις μετακινήσεις γιατρών σε εμβολιαστικά κέντρα.

«Παρά τις σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις, παρατηρούνται απαράδεκτες καθυστερήσεις στη στελέχωση των ΜΕΘ με μόνιμο ιατρικό προσωπικό»,  τονίζει η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο, όπου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, καθυστερεί ο διορισμός νέων μόνιμων επιμελητών με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, παρότι οι σχετικές διαδικασίες (στο συμβούλιο επιλογής) έχουν ολοκληρωθεί από την 2η ΥΠΕ εδώ και πολλές εβδομάδες.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει: «Αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση έχει ως παράπλευρη συνέπεια να παραμένουν αποδυναμωμένες από ιατρικό προσωπικό και ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων (π.χ. η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας, από την οποία παραμένουν αποσπασμένοι προς τα παραπάνω αναφερόμενα νοσοκομεία πέντε επιμελητές ΜΕΘ).

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των επιμελητών ΜΕΘ για τους οποίους οι διαδικασίες επιλογής έχουν ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, οι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση έχουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες.
  • Να στελεχωθούν και όλες οι άλλες κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ με πρόσληψη μόνιμων επιμελητών».

Eντολές αναγκαστικής μετακίνησης

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, η οποία μέσα στις ημέρες του Πάσχα έστειλε εντολές αναγκαστικής μετακίνησης σε γιατρούς Κέντρων Υγείας, προς το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο δεν διοικείται από το υπουργείο Υγείας αλλά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για το τι θα γίνει με το ιατρικό έργο αυτών των γιατρών στα Κέντρα Υγείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι στα όρια συνταξιοδότησης και μέλη ευπαθών ομάδων», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Οι μετακινήσεις ισχύουν από τις 05/05/2021, ενώ στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν πολλά κλεισμένα ραντεβού ασθενών και για τις επόμενες ημέρες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ