Κυριακή 13/6/2021

Ιστορική μέρα για τη Θράκη – 101 χρόνια από την απελευθέρωσή της (video)

14 Μαΐου 1920: Ανέπνευσαν ξανά αέρα ελευθερίας μετά τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό

Η 14η Μαΐου 1920 είναι μια ιστορική μέρα για τη Θράκη, καθώς είναι η μέρα που απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στην ελεύθερη Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από εκείνη την ημέρα, με όλη την Θράκη να τιμά την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, στις εορταστικές εκδηλώσεις της 101ης Επετείου Απελευθέρωσης της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, στην Κομοτηνή. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαΐου 1920, όταν οι Κομοτηναίοι ανέπνευσαν ξανά αέρα ελευθερίας, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον βουλγαρικό ζυγό. Προηγήθηκαν αιματοβαμμένα και δύσκολα χρόνια υπό των Βουλγάρων, αλλά και περισσότεροι από πέντε αιώνες κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.

Σε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν της επετείου 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θράκης προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μπροστά στο ηρώο της Δόμνας Βιζβίζη στην Αλεξανδρούπολη.

Τιμώντας την απελευθέρωση της Θράκης, σήμερα στις 11 το πρωί έγινε για δεύτερη φορά η αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τους Εύζωνες να φορούν την θρακιώτικη φορεσιά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ