Πέμπτη 29/7/2021

Χαράλαμπος Γώγος: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες»

Τι λένε για τον εμβολιασμό Βασιλακόπουλος και Καπραβέλος

Στην σημασία του εμβολίου, καθώς και στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, νωρίτερα, σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, τονίζοντας, παράλληλα, πως είναι αναμφισβήτητο γεγονός, πως είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι εμβολιασμένοι έχουν αποκτούν πολλά πλεονεκτήματα, με πρώτο και κύριο την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Τέλος, εξήγησε πως αρκετοί πολίτες δεν εμβολιάζονται, επειδή δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, επισημαίνοντας πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και με εύκολο τρόπο, όπως για παράδειγμα στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό μας.

«Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους»

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή βρέθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος πρότεινε δύο λύσεις, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες, ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας» σημείωσε.

«Ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε το εμβόλιο ως το κυριότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας αυτήν την στιγμή.

Όπως ανέφερε, αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο», ενώ εξήγησε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασποράανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε.

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος. «Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» τόνισε.

Τέλος, εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ