Δευτέρα 2/8/2021

Αθανάσιος Δημόπουλος: «Με μαζικό εμβολιασμό θα ξεπεράσουμε την πανδημία»

Την ανάγκη να χτιστεί άμεσα το τοίχος ανοσίας, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος

«Πρέπει να αποφεύγονται οι εστίες υπερμετάδοσεις, διότι, αν υπάρχει ένας υπερμεταδότης, θα γίνει διασπορά και θα καθυστερήσουμε στο τοίχος ανοσίας, το οποίο εξαρτάται καθοριστικά από τον ρυθμό των εμβολιασμών» είπε.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, ο χθεσινός τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, η αποκλιμάκωση, οφείλεται στον εμβολιασμό. «Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Να επιμείνουμε στο 30% των συμπολιτών μας, που ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού είναι σε φάση περισυλλογής» σημείωσε.

«Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών»

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε την σημασία να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών. «Να πετύχουμε τοίχος ανοσίας» είπε, επισημαίνοντας, ότι τότε θα σταματήσει η χρήση μασκών.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, αυτό εξαρτάται και από τις ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται και από την ενδεχόμενη ανάπτυξη μεταλλάξεων που να είναι ανθεκτικές. «Αν μείνει ένα 20% των ατόμων ηλικίας 60 και άνω χωρίς εμβόλιο, μπορεί συνολικά στον πληθυσμό να πρέπει να φτάσουμε στο 80-85% εμβολιασμένων για να έχουμε ανοσία» έκανε σαφές.

Ακόμα, τόνισε ότι δεν πρέπει κάποιος να αναστείλει τον εμβολιασμό του επειδή θέλει να τεκνοποιήσει τους επόμενους μήνες αλλά και πως όσο πιο πολλά προβλήματα υγείας έχει κάποιος, τόσο πιο σύντομα πρέπει να εμβολιαστεί. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία εκτός από τον μαζικό, οργανωμένο και συντονισμένο εμβολιασμό» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα γίνει και τρίτη δόση εμβολίου το χειμώνα, εκτίμησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από κάποιους παράγοντες. «Ανάλογα με το πώς θα είναι η πανδημία, τα δεδομένα από μελέτες που παρακολουθούν τα αντισώματα. Εκτός από τα αντισώματα, υπάρχει και η κυτταρική ανοσία» απάντησε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ