Τρίτη 26/10/2021

Νέες καταγγελίες για πρωτόγνωρη «απόπειρα στραγγαλισμού» των δημόσιων νοσοκομείων

«Καταπέλτης» τα Σωματεία εργαζομένων σε «Αμαλία Φλέμιγκ» και Θριάσιο

Μετά τις χθεσινές καταγγελίες για αποψίλωση των νοσοκομείων και καταδίωξη των συνδικαλιστών που ζητούν τα αυτονόητα (λύση στις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών), έρχονται δύο ακόμα σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία να κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του «Αμαλία Φλέμιγκ» και του Θριάσιου.

Διαβάστε ακόμα: Κυβερνητικός διωγμός κατά των υγειονομικών: Αποψιλώνουν τα νοσοκομεία, καταδιώκουν τους συνδικαλιστές

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ καταγγέλλει τα πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και την κυβερνητική μεθόδευση που θέλει να οδηγήσει στο κλείσιμο.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση-καταγγελία αναφέρεται ότι ανοίγει η χειρουργική κλινική, αλλά την αφήνουν χωρίς γιατρούς για να οδηγηθεί σε κλείσιμο, ενώ γίνεται λόγος και για χιλιάδες ασθενείς που πέθαναν περιμένοντας ένα χειρουργείο, χημειοθεραπείες, ή πέθαναν από άλλες ασθένειες, λόγω της μη πρόσβασης στα νοσοκομεία που έγιναν μονοθεματικά και  ασχολούνταν μόνο με τον κορωνοϊό.

Η μετακίνηση γιατρών από το «Αμαλία Φλέμιγκ»  δεν αντιστράφηκε με την επαναλειτουργία της κλινικής και σύμφωνα με το Σωματείο, αυτό γίνεται συνειδητά: «Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση και στο κλείσιμο του Φλέμιγκ, με τρόπο ώστε να φαίνεται πως έκλεισε… από μόνο του και αναγκαστικά και όχι με απόφαση της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στην ανάπαυλα μεταξύ των κυμάτων της πανδημίας, προσπαθεί η κυβέρνηση ώστε να ανοίξουν όπως – όπως μια σειρά νοσοκομεία, αφού παρά την “ομερτά” που έχει επιβάλλει, όλοι ξέρουμε ότι είναι χιλιάδες οι συνάνθρωποί μας που πέθαναν περιμένοντας για χειρουργική επέμβαση, για χημειοθεραπείες ή από άλλες ασθένειες και που θα μπορούσαν, πολλοί από αυτούς, να σωθούν αν είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία και λάμβαναν την κατάλληλη φροντίδα.
(Την ίδια στιγμή έχουμε και την επανεκκίνηση, από τα χείλη του πρωθυπουργού μάλιστα, των σχεδίων για κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για χιλιάδες χαμένα κρεβάτια νοσηλείας. Δεν πρόκειται βέβαια για…λάθος! Πρόκειται για τρανή απόδειξη πως αξία έχουν οι ζωές μόνο όσων μπορούν να πληρώσουν για να σωθούν!)

Το Αμαλία Φλέμιγκ, όπως είναι γνωστό μετατράπηκε και αυτό σε νοσοκομείο μίας νόσου, νοσηλεύοντας αποκλειστικά ασθενείς με covid.

Η “μετατροπή” αυτή, αντί να σημάνει την ενίσχυση σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, αντίθετα συνοδεύτηκε από αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού στο Σισμανόγλειο και σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν άλλες “τρύπες” του συστήματος
Η Ορθοπεδική κλινική, “μετανάστευσε” και αυτή στο Σισμανόγλειο όπου και υπολειτουργούσε.
Με την υποχώρηση της πανδημίας, εδώ και λίγες εβδομάδες, το νοσοκομείο σταδιακά άδειασε. Η Χειρουργική, η Καρδιολογική κλινική, η Περιτοναϊκή Κάθαρση και άλλα κλινικά εργαστήρια δεν λειτουργούσαν καθόλου, ενώ οι ανάγκες των αρρώστων, όπως όλοι ξέρουμε, είναι τεράστιες.
Πριν από λίγες μέρες, μετά τις πιέσεις των εργαζομένων αλλά και του επιστημονικού συμβούλιου, αποφασίστηκε η σταδιακή λειτουργία, αρχικά του χειρουργικού τομέα, που περιορίζεται σε έναν μόνο όροφο με 35 κλίνες, ενώ άλλες 90 παραμένουν χαρακτηρισμένες “covid”. Το νοσοκομείο συνολικά, παραμένει εκτός του συστήματος εφημεριών.
Έστω και μ’ αυτό τον τρόπο, έστω και σταδιακά, περιμέναμε όλοι οι εργαζόμενοι την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου.

Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν ταυτόχρονα με τη λήψη των αποφάσεων αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη απόπειρα στραγγαλισμού του και μία αήθη προσπάθεια όχι λειτουργίας αλλά κλεισίματός του!

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΪΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ!
Πραγματικά είναι αδιανόητο. Αποφασίζουν την επαναλειτουργία της κλινικής ενώ αρνούνται, καθυστερούν, υπαναχωρούν, ακυρώνουν, την επιστροφή όσων είχαν μετακινήσει κυρίως στο Σισμανόγλειο, ΧΩΡΊΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ (Ειδικά αυτή την περίοδο).
Το κάνουν συνειδητά για να οδηγήσουν την κλινική σε κλείσιμο, αποφεύγοντας να αναλάβουν την ευθύνη. Ήδη αυτή η κατάσταση οδήγησε δύο ειδικευόμενους γιατρούς σε παραίτηση ενώ μία ακόμη ειδικευμένη παραμένει υπό μετακίνηση. Έτσι οι εναπομείναντες (τεσσερεις ειδικευόμενοι & τέσσερεις ειδικευμένοι) δεν επαρκούν για να βγουν οι εφημερίες της κλινικής, κι’ ας έχουν επισημανθεί όλα αυτά στη διοίκηση εδώ και πολύ καιρό με τρία διαφορετικά έγγραφα που προειδοποιούν και για την εξέλιξη που τώρα βιώνουμε.
Αντίστοιχη κατάσταση, αντιμετώπιση και κοροϊδία υπάρχει και στους αναισθησιολόγους, στους οποίους οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες! Και στην περίπτωση τους οι εφημερίες δεν βγαίνουν. Και εκεί νοσηλευτές και γιατροί μετακινημένοι που δεν επιστρέφουν…

Ταυτόχρονα, μία σειρά από “περίεργες” ενέργειες, διαφόρων “παραγόντων” χωρίς θεσμικό ρόλο, ξεκίνησαν με το καλημέρα:
Μας έχουν αναφερθεί “περίεργα” τηλεφωνήματα – με εντολή ποιού άραγε; – στους Παθολόγους του Φλέμιγκ που ρωτάνε, αν θέλουν να πάνε στο Σισμανόγλειο, που θα περάσουν καλά, και να αφήσουν το Φλέμιγκ (και την Παθολογική κλινική να κλείσει βέβαια…)
Δεν ξεχνάμε ούτε τη φιλολογία που κυκλοφορεί, ανώνυμα και εν είδει κοινωνικού αυτοματισμού, που λέει “Καιρός να κλείσει το Φλέμιγκ, τι το κρατάνε ανοιχτό;” (Εξαφανίζοντας και τις πολλές χιλιάδες επισκέψεις ασθενών κάθε χρόνο αλλά και το ρόλο του τις ημέρες της πανδημίας – έστω και κάτω από τις άθλιες συνθήκες που του έχουν επιβάλλει)
Εμείς δε θεωρούμε καθόλου τυχαία τέτοια περιστατικά . Αντίθετα, είναι υποκινούμενα και σε κάθε περίπτωση την ευθύνη έχει η διοίκηση.
Αλλιώς, με ποιες “πλάτες” όποιος θέλει παίρνει τάχα “πρωτοβουλίες” και έχει από πριν εξασφαλισμένο πως μπορεί να προκαλέσει αποφάσεις μετακίνησης τις οποίες μπορεί να πάρει μόνο η Διοίκηση;
Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση και στο κλείσιμο του Φλέμιγκ, με τρόπο ώστε να φαίνεται πως έκλεισε…από μόνο του και αναγκαστικά και όχι με απόφαση της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.
• Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ, την πολιτική ηγεσία, να σταματήσουν αμέσως αυτές τις μεθοδεύσεις.
• Να πάρουν άμεσα αποφάσεις επιστροφής στο Νοσοκομείο όλων των μετακινημένων γιατρών, Νοσηλευτών και Διοικητικού προσωπικού.
• Να αποσύρουν τα “παπαγαλάκια” που έχουν εξαπολύσει για τη βρώμικη δουλειά.
• Να ενισχύσουν το προσωπικό του Νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να συμετάσχει κανονικά στην εφημερία πόλης.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΏΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΟΥΝ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τους μαζικούς φορείς και συλλογικότητες της περιοχής να δώσουμε μαζί, για άλλη μία φορά τη μάχη για να μείνει ανοιχτό το Α.ΦΛΕΜΙΓΚ

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Τμήματος Αιμοδοσίας του Θριάσιου Νοσοκομείου

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το τμήμα Αιμοδοσίας στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου, οι οργανικές θέσεις γιατρών στην Αιμοδοσία μειώθηκαν σε τρεις, αν και διενεργούνται εκατοντάδες αιμοληψίες και δεκάδες χιλιάδες εξετάσεις ετησίως.

Στο τμήμα της Αιμοδοσίας εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί (και αναμένεται η πρόσληψη ενός μόνιμου παθολόγου) και μία επικουρική ειδικευμένη γιατρός, που η σύμβαση της λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021, που δεν αρκούν να καλύψουν να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας, αν και αναγκάζονται να υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο υπερωριών.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό (στελεχώνεται από εννέα μόνο μόνιμες νσοηλεύτριες, από τους οποίες η μία σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια) και παραϊατρικό προσωπικό (στελεχώνεται από επτά μόνο εργαζόμενους, από τους οποίους η μία είναι σε άδεια ανευ αποδοχών, μία σε άδεια ανατροφής, μία έχει αποσπαστεί στο ΕΚΕΑ και μία είναι με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και η σύμβαση της λήγει τον Μάρτιο 2022).

Υπάρχει μόνο μία επισκέπτρια υγείας, ειδικότητα που είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία της Αιμοδοσία, και η σύμβαση της μοναδικής διοικητικής υπαλλήλου λήγει τον Μάρτιο 2022.

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η ανεπαρκής στελέχωση του τμήματος, ιδιαίτερα στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και είναι αδύνατη η χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας.

Συνολικά η στελέχωση του Τμήματος Αιμοδοσίας είναι πολύ κατώτερη από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου, που διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια και καλύπτει μία εκτεταμένη περιοχή αλλά και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας.

Ταυτόχρονα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με τη διάθεση ακαταλλήλου χώρου ως δωμάτιο ανάπαυσης για την εφημερία των γιατρών της Αιμοδοσίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες επιδημίας, δεδομένου ότι δεν διαθέτει ούτε τουαλέτα ούτε βρύση για προσωπική υγιεινή.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, οι οποίες θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 59 επικουρικοί εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθός θαλάμου, διοικητικοί, φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακείου, τεχνικός, βιοχημικός) που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου 2021 ενώ τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση καλύπτουν οι 104 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Με απόλυση κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ που οι συμβάσεις τους λήγουν τους πρώτους μήνες του 2022.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια κατάσταση, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Αντί για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και σχεδιάζουν την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών..

Σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων του Θριάσιου, για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία της Αιμοδοσίας, χρειάζεται:

  • να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου, με δημιουργία και κάλυψη τριών θέσεων ειδικευμένων γιατρών για την Αιμοδοσία
  • να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • να ενισχυθεί η Αιμοδοσία με νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό και μία επιπλέον επισκέπτρια υγείας.
  • να εξασφαλισθεί κατάλληλος χώρος ως δωμάτιο ανάπαυσης για την εφημερία των γιατρών της Αιμοδοσίας

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ