Δευτέρα 26/7/2021

Λιμενικοί αντιδρούν στην απόφαση να ελέγχουν εκείνοι τους ταξιδιώτες στα λιμάνια

Το γεγονός ότι οι έλεγχοι των ταξιδιωτών στα λιμάνια πρέπει να είναι «υποχρέωση των εταιρειών, όπως προβλέπει και η πρόσφατη ΚΥΑ για τη διενέργεια ελέγχων σε πλοία και αεροπλάνα», δηλώνουν οι λιμενικοί, αντιδρώντας στη σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι έλεγχοι επιβίβασης στα πλοία θα γίνονται, πλέον, από τους λιμενικούς, με τους τελευταίους να επισημαίνουν πως το προσωπικό του Λιμενικού είναι επιφορτισμένο με πολλές άλλες υποχρεώσεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ θυμίζουν και τα κενά που υπάρχουν σε οργανικές θέσεις σε λιμενικές υπηρεσίες της χώρας. Υποστηρίζουν δε ότι την πλήρη ευθύνη για τους ελέγχους έχουν οι εταιρείες, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του πλοίου.

Η ΠΟΕΠΛΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος) αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, από τη μια επιβεβαιώνει την υψηλού επιπέδου ασφάλεια που τα στελέχη του Σώματος μπορούν να παρέχουν, από την άλλη, ωστόσο, αναδεικνύει σειρά προβλημάτων, καθώς η εφαρμογή της απόφασης συμβαίνει στην περίοδο αποκορύφωσης της επιβατικής κίνησης με την πληρότητα στα πλοία να είναι ιδιαίτερα υψηλή και δίχως τη δυνατότητα προετοιμασίας.

Σημειώνει δε ότι οι γυναίκες και οι άντρες του Λιμενικού, εκτός από υποχρεώσεις έχουν και ανάγκες και δηλώνει πως περιμένει από την πολιτεία να φροντίσει να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν, τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και στον τομέα της διοικητικής μέριμνας.

Με υπερβάλλοντα ζήλο και χωρίς άδειες

Η ΠΟΛ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών), από την πλευρά της, σημειώνει ότι σε μία καλοκαιρινή περίοδο ιδιαίτερα «φορτωμένη», με τα στελέχη του Λιμενικού να εργάζονται αδιάλειπτα, με υπερβάλλοντα ζήλο, σε όλα τα λιμάνια, χωρίς άδειες στις περισσότερες νησιωτικές υπηρεσίες «φαντάζει τουλάχιστον υπερβολικό να αναλάβουμε και το κομμάτι ελέγχου που αποτελεί υποχρέωση των εταιριών, όπως προβλέπει, μάλιστα, και η πρόσφατη ΚΥΑ για τη διενέργεια ελέγχων σε πλοία και αεροπλάνα».

Σήμερα το πρωί, πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε8, προκειμένου να δει από κοντά πως γίνονται οι έλεγχοι από τους λιμενικούς στους ταξιδιώτες και, όπως είπε, διαπίστωσε πως πραγματοποιούνται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, εξηγώντας ότι αυτός ήταν ο στόχος του, όταν αποφάσισε να αναλάβει το Λιμενικό τους ελέγχους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ