Στο 8,27 ο ελάχιστος βαθμός εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές

«Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλήσουμε για αύξηση ή μείωση των βάσεων, γιατί το σύστημα προσμέτρησης των μορίων είναι διαφορετικό από πέρσι», εξηγεί ο εκπαιδευτικός, Γ. Χατζητέγας

Must Read

Το 8,27 στο πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι ο ελάχιστος βαθμός εισαγωγής που σημειώθηκε στις φετινές Πανελλήνιες, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα υπόλοιπα επιστημονικό πεδία να διαμορφώνεται στο 8,94 για τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές, στο 9,58 για τις τις Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές και στο 9,70 για τις Σπουδές Υγείας και Ζωής, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας.

Με βάση δε τα στατιστικά στοιχεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις και λόγω της ΕΒΕ, φέτος τα παιδιά που κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό θα είναι 9.000 περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687), επομένως, εκτός ΑΕΙ έμειναν 17.052 υποψήφιοι.

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία των επιτυχόντων, με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό των ειδικών μαθημάτων, φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται, ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Αξιόπιστη εναλλακτική τα δημόσια ΙΕΚ

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αξιόπιστη εναλλακτική που προσφέρεται για όλους αποτελούν τα δημόσια ΙΕΚ, σε σύγχρονες, ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση (όπως, για παράδειγμα, web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου, κ.ά.).

Για φέτος, οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού. Επομένως, στα δημόσια ΙΕΚ θα μπορούν να απορροφηθούν όχι μόνο οι 9.400 υποψήφιοι που προβλέπονται στο παρόν στάδιο να μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και όλοι όσοι θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το πανεπιστήμιο να αποτελεί δρόμο ζωής και όχι να εγκλωβίζει παιδιά που δεν θα αποφοιτήσουν ποτέ.

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπαιδευτικός, Γιώργος Χατζητέγας, πέρσι από το γενικό λύκειο εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 87,5% των υποψηφίων, ενώ φέτος θα εισαχθεί το 65%, και συμπληρώνει ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ. «Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλήσουμε για αύξηση ή μείωση των βάσεων, γιατί το σύστημα προσμέτρησης των μορίων είναι διαφορετικό από πέρσι», συμπλήρωσε ο κ. Χατζητέγας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This