Πύρινος εφιάλτης: «Χάθηκε η μπάλα» στη Βαρυμπόμπη – Φωτιές σε όλη την Ελλάδα (video)

Αναζωπυρώσεις και ολονύχτια μάχη στη Βαρυμπόμπη - Που μαίνονται τα πύρινα μέτωπα

Must Read

Ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών λόγω της ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού (αφήνοντας τη φωτιά να πάρει διαστάσεις), προβλήματα όλο το βράδυ στην ηλεκτροδότηση της Αττικής, σπίτια παραδομένα στην πύρινη λαίλαπα (σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες) πολίτες εγκλωβισμένοι που το 112 τους έστελνε αρχικά στους Θρακομακεδόνες και μετά στις Αχαρνές, ο μεγαλύτερος δασικός πνεύμονας της Αττικής στάχτη.

Η διαχείριση της φωτιάς χάθηκε από το ξεκίνημα, ενώ μεγάλο ήταν το πρόβλημα και από την καταστροφή πυλώνων υψηλής τάσης. Τα Καναντέρ έρχονταν από τη Σκύρο, καθώς δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς και γι’ αυτό οι πτήσεις ήταν αραιές, πράγμα που συνέβαλε στον μη περιορισμό της φωτιάς.

Τι να κάνουν οι υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών, όταν μόνοι τους ουσιαστικά παλεύουν με το θηρίο;

Και πώς πιάστηκε στον ύπνο ο κρατικός μηχανισμός και πήρε τέτοιες διαστάσεις η πυρκαγιά χωρίς να πνέουν ισχυροί άνεμοι;

Φυσικά και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το πώς κινούνται τα ακραία φαινόμενα. Αλλά αυτό, δεν  μπορεί να είναι μόνιμη «καραμέλα» στα χείλη των ανευθυνο-υπεύθυνων. Πρωταρχική ευθύνη ενός κράτους είναι να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα. Να έχει προετοιμαστεί σωστά και ουσιαστικά και όχι με όρους επικοινωνίας.

Τα… έξι μποφόρ του Νίκου Χαρδαλιά και το «αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ήταν μια απλά τραγική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών αυτών που άφησαν την Ελλάδα ανοχύρωτη χωρίς καμία αντιπυρική προετοιμασία.

Ολονύχτια μάχη

Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονταν μέχρι και τη 01:00 και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Διατάχθηκε ακόμα η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κάμερα στην Πάρνηθα που «βλέπει» τα μέτωπα:

https://youtu.be/Dw6wUwSWutY

Καίγεται η Ελλάδα!

Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια – Εκκένωση κι άλλων οικισμών

Το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών έδωσε το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα 8 χωριά και οικισμοί και οι κάτοικοι τους κατευθύνονται είτε σε συγγενικά πρόσωπα είτε σε ξενοδοχεία.

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλού και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».

«Είναι ανάγκη με το πρώτο φως της μέρας να διατεθούν εναέρια μέσα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρίσιμα σημεία της φωτιάς» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Λίμνης κ. Λιάσκος.

Εξάλλου από νωρίς το απόγευμα άρχισε, σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιοχές, η διάνοιξη αντιπυρετικών ζωνών όπως επίσης και δημιουργία προσβάσεων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη νύχτα. Παραμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην Πυροσβεστική στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Δυστυχώς, έχουν ήδη καταστραφεί περιουσίες και μεγάλη έκταση πευκοδάσους. Όλη τη νύχτα είναι σε εξέλιξη μια πραγματική μάχη» υπογραμμίζει με δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Καστάνια Λακωνίας

Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καστάνια, του δήμου Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, αφού έχουν εκκενωθεί εγκαίρως οι κοινότητες Καστάνια, Σελεγούδι και Άγιος Νικόλαος. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «για όσους δεν φιλοξενούνται σε φιλικά τους σπίτια, έχει αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμος Ανατολικής Μάνης για την προσωρινή στέγασή τους».

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Ρόδο – Σε χαράδρα περιορίστηκε η πυρκαγιά στην Κω

Στα θετικά της βραδιάς το ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Ρόδο και η πυρκαγιά που νωρίτερα είχε εκδηλωθεί στην Κω βρίσκεται υπό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, «περισσότερο μας απασχόλησε η αυριανή κατάταξη της Ρόδου στην κατηγορία 5 για τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Ανακοινώθηκε νωρίτερα η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε δασικές περιοχές για αύριο, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 ώρα το πρωί της Πέμπτης για τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου( Ρόδο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο και Καστελλόριζο).

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην Κω, με δηλώσεις του που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς τόνισε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί σε μια χαράδρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σβηστεί το πρωί, με την βοήθεια του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Στην περιοχή της φωτιάς θα παραμείνουν όλο το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές και υπάλληλοι του δήμου για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση.

Οριοθέτηση της φωτιάς στα Αγράμπελα Καλαβρύτων

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έχει οριοθετηθεί η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγράμπελα στον δήμο Καλαβρύτων.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Καίγεται δάσος στα Γρεβενά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση του Φελλίου Γρεβενών το μεσημέρι της Τρίτης, ανάμεσα στα χωριά Φελλί και Καρπερό.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες και πολλούς εθελοντές ενώ υπάρχει και η συνδρομή με μηχανήματα του Δήμου Δεσκάτης και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.

Φλέγεται και η Μεσσηνία

Πυρκαγιά  μαίνεται από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Βλαχόπουλου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι της Μεσσηνίας (καίει στην δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βασιλίτσι και Χρυσοκελλαριά) και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, είναι τόσο δυνατός ο αέρας, που ανησυχούμε».

Όσον αφορά στο αν έχουν προκληθεί ζημιές από την φωτιά, ότι «υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια, αλλά και σε καλλιέργειες». Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια κοντά στο χωριό Λειβαδάκια, με τον κ.Καρβέλα να μιλά για εμπρησμό στην περιοχή.

https://youtu.be/y7HYHmq3xwM

https://youtu.be/GcQxFmFx-rc

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This