Αναζωπυρώσεις στην Αρχαία Ολυμπία: Σώθηκε από θαύμα το μουσείο τη νύχτα – Νέες εκκενώσεις οικισμών (video)

Η πύρινη λαίλαπα κινείται επικίνδυνα προς Λατζόι, Λάλα και Μιράκα

Must Read

Από θαύμα σώθηκε το μουσείο της Αρχαία Ολυμπίας. Τα μεσάνυχτα η μανία της φωτιάς βρέθηκε στα 500 μέτρα από το μουσείο ωστόσο δεν επεκτάθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Αναζωπυρώσεις και ανησυχία για τους ανέμους

Αρκετές αναζωπυρώσεις της φωτιάς είχαμε γύρω από την Αρχαία Ολυμπία με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίζουν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Με το «πρώτο φως» ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Στο μεταξύ με το πρώτο φως της μέρας 5 εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε «φρούριο» μετατράπηκε η Αρχαία Ολυμπία, καθώς η μανία της πυρκαγιάς πλησίαζε απειλητικά το μουσείο και ο κίνδυνος να χαθεί κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν μεγάλος.

Ωστόσο, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Στο σημείο, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με το patrisnews.com, μετά από σκληρή «μάχη» η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Η πύρινη λαίλαπα όμως, παραμένει ισχυρή και κινήθηκε επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία από τον πυκνό καπνό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Υπενθυμίζεται ότι μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μια ζώνη για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ενώ οχήματα και πεζοπόρα προσπάθησαν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ΔΟΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά προς το μέρος τους, σύμφωνα με το ilialive.

Ταυτόχρονα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αναπτύχθηκαν σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Έχουν καεί πολλά σπίτια

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 7 οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Εμπρησμό «βλέπουν» ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής 

Το ενδεχόμενο πίσω από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Ηλεία να βρίσκονται εμπρηστές εξετάζουν οι Αρχές. Ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής τονίζουν πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες η καταστροφική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία να είναι έργο εμπρηστών, καθώς εκδηλώθηκαν 7 εστίες μέσα σε μόλις 2 ώρες ανάμεσα σε 3 χωριά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This