Σε πύρινο κλοιό ολόκληρη η χώρα – Συναγερμός για τις αναζωπυρώσεις, τιτάνια η μάχη της Πυροσβεστικής (video)

Ενεργά πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και Μάνη

Must Read

Ακόμη μία εφιαλτική ημέρα ξημέρωσε για αρκετές περιοχές της χώρας, αφού ο πύρινος εφιάλτης μαίνεται για πέμπτο 24ωρο, με τις αμέτρητες εστίες να συνεχίζουν να καταστρέφουν στρέμματα πρασίνου, σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες.

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική, οι πυροσβέστες μαζί με εκατοντάδες εθελοντές, εξακολουθούν να βρίσκονται στα μέτωπα, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στα ορεινά της Πάρνηθας σε μία περιοχή που οριοθετείται ανάμεσα σε Κρυονέρι και Θρακομακεδόνες.

«Την τελευταία ώρα δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μέτωπο, αυτή τη στιγμή εδώ που βρισκόμαστε έντονος καπνός», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Πέππας. Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ και ο εκπρόσωπος φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, πρόκειται για αναζωπύρωση η οποία ξέσπασε περίπου στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Τρίτης. Στο σημείο επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις για τον περιορισμό του.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντική είναι η εικόνα από την Μαλακάσα, στην οποία είχε προχωρήσει το πύρινο μέτωπο το πρωί. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Παρασκευή το βόρειο κομμάτι της φωτιάς το οποίο βρισκόταν από Ιπποκράτειο Πολιτεία έως την Μαλακάσα και Σφενδάνη βρίσκεται σε ύφεση, έχουν μείνει οχήματα προκειμένου να αντιμετωπίζουν της αναζωπυρώσεις και προς το παρόν επικρατεί αισιοδοξία για τον έλεγχο της φωτιάς.

Για μια σαφώς καλύτερη εικόνα του πύρινου μετώπου, μίλησε ο Νίκος Πέππας. Όπως ανέφερε το κύριο πρόβλημα αυτή την στιγμή εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και τη Μαλακάσα, ωστόσο όπως εκτιμά μέχρι το τέλος της ημέρας η πυρκαγιά θα έχει αντιμετωπιστεί«Γίνονται πολλαπλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα και πιστεύουμε πως μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει κατασβεστεί πλήρως η φωτιά. Είμαστε πολύ κοντά στον πλήρη έλεγχό της», τόνισε.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν στην Αττική από πολύ νωρίς το πρωί, την ώρα που οι επίγειες δυνάμεις συνέχιζαν ασταμάτητα το δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Γύρω στις 06:00 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία.

Λίγο μετά τις 05:20 σήμερα το πρωί, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους. Όπως τόνισε, προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων και προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να παραμείνουν σ’ αυτές τις περιοχές.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη. Μάλιστα, εξήγησε ότι από μόνος του ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και συμπλήρωσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους της Αττικής

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, αφού η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει από την Πέμπτη, μπήκε στους οικισμούς. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το μέτωπο. Μάλιστα, η φωτιά έφτασε μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης, καθώς επίσης και σε σπίτια μέσα στους Θρακομακεδόνες.

«Εδέσσης, Φλωρίνης και Καστοριάς υπάρχουν οι πρώτες κατοικίες και διατρέχουν κίνδυνο. Η πυροσβεστική προσπαθεί να σταματήσει το μέτωπο για να μην καούν τα σπίτια», είπε περίπου στις 04:20 ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός για τη φωτιά στους Θρακομακεδόνες.

Σε ποια σημεία παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας

Κλειστή παραμένει αυτήν την ώρα η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα. Λόγω αυτής της εξέλιξης ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Ρεύμα προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη.
  • Ρεύμα προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Θήβας μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας.

Την ίδια στιγμή, με εντολή της τροχαίας, για να διευκολυνθεί η διαδικασία εκκένωσης των οικισμών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, οι ράμπες εισόδου του Ανισόπεδου Κόμβου Βαρυμπόμπης και του Ανισόπεδου Κόμβου Μπογιατίου (Αγ. Στεφάνου), θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Ενεργά τα πύρινα μέτωπα της Ηλείας

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ηλεία, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο για ακόμη μία ημέρα.

Νέα αναζωπύρωση που, λόγω των ανεμών, έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις στη θέση Δερβενακίων στο χωριό Δούκα. Η φωτιά για την ώρα δεν απειλεί σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις υπάρχουν στο σημείο και την επιτηρούν, αλλά δεν μπορούν ξεκινήσουν κατάσβεση λόγω του δύσβατου ανάγλυφου στο οποίο βρίσκεται.

Παράλληλα, ένα από τα πύρινα μέτωπα πέρασε στην Αρκαδία, όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. «Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι, της γειτονικής Αρκαδίας» εξήγησε.

Ένα άλλο μέτωπο, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε «διακλάδωση» της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας. «Ως εκ τούτου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια» είπε και συμπλήρωσε: «σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Η νύχτα που πέρασε ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους της Νεμούτας, αφού η πύρινη λαίλαπα έκαιγε για ώρες το παρθένο δάσος. Η περιοχή είναι επί ώρες χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ οι κάτοικοι αισθάνονται αβοήθητοι, αφού όπως κατήγγειλαν υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που είναι δύσκολο να μετακινηθούν, ενώ πολλοί από αυτούς είναι κτηνοτρόφοι και αδυνατούν να μετακινήσουν τα κοπάδια τους.

Παράλληλα, οι κάτοικοι στη Βαρβάσαινα μιλούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται αφού κάηκαν όλες οι καλλιέργειες.

Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα. Εκτός από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1».

Νέα εντολή εκκένωσης

Νέα εντολή εκκένωσης δόθηκε από τις Αρχές λίγο μετά τις 08:00 το πρωί για την εκ νέου εκκένωση των περιοχών του Λούβρου, Άνω Λούβρου Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια.

Μπορεί η φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο παραμένει επικίνδυνη και αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων. Για τον λόγο αυτό, οι Αρχές εκτιμούν πως πρέπει να προχωρήσουν στην εκκένωση των οικισμών, για την προστασία των πολιτών.

Απόπειρα εμπρησμού στην Αρτέμιδα Ζαχάρως

Φωτιά προσπάθησαν να βάλουν στην περιοχή της Αρτέμιδας στη Ζαχάρω άγνωστοι το βράδυ της Παρασκευής. Κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι περιπολούν την περιοχή υπό τον φόβο μίας νέας καταστροφής, εντόπισαν μικρή εστία φωτιάς στην άκρη του δρόμου και την έσβησαν πριν αυτή πάρει διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπολα του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και των αστυνομικών αρχών, πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για επίδοξους εμπρηστές.

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια

Εφιαλτικό ήταν το βράδυ και για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, όπου οι εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς εξακολουθούν να είναι ενεργές στην περιοχή των Ροβιών.

Υπό την απειλή της φωτιάς, που δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, απομακρύνθηκαν γύρω στις 04:00 κάτοικοι και επισκέπτες, ενώ εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας, οι οποίες βρίσκονται περί τα επτά χιλιόμετρα έξω από τις Ροβιές, στον δρόμο προς το μεγαλύτερο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, τη λουτρόπολη της Αιδηψού. Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή, σε δασική περιοχή.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης στην Λίμνη

«Είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του ο 45χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε τα ξημερώματα στη Λίμνη της Εύβοιας» επιβεβαιώνει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Φώτης Σερέτης.

Ο  πυροσβέστης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στα φλεγόμενα σπίτια στη Λίμνη της Εύβοιας λίγο πριν τις 4 το πρωί τραυματίστηκε όταν έπεσαν πάνω του διάφορα οικοδομικά υλικά. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ελαφράς μορφής, όπως επίσης και χτυπήματα στα πλευρά και τα πόδια.

Έκκληση από τον Περιφερειάρχη

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ξεσπά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλεί ζωές» σημειώνει και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα! Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!».

Αλλά και σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης κάνει λόγο για τεράστια καταστροφή. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια, χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες» είπε.

Απομακρύνθηκαν 1.130 άτομα με φέρι μποτ

Η πύρινη λαίλαπα συνέχισε την καταστροφική της πορεία, αφού οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν άρον – άρον από τη θάλασσα με μια νέα μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που έγινε χθες το βράδυ.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή στη δεύτερη επιχείρηση που οργάνωσε το Λιμενικό Σώμα, με το φέρι μποτ «ΠΑΡΑΛΟΣ» και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού. Μια ημέρα νωρίτερα μεταφέρθηκαν ακόμη 631 άνθρωποι από το μέτωπο της Αγίας Άννας.

Στις φλόγες και άλλοι οικισμοί

Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς.

Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση. Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Ορατότητα ελάχιστη, τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση.

Επί τόπου επιχειρούν αυτή την ώρα, 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Ακόμη, στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

«Οι ώρες που ζούμε είναι εφιαλτικές. Παντού υπάρχουν φλόγες και αποκαΐδια. Μέσα και έξω από τα χωριά. Άνθρωποι πανικόβλητοι που τρέχουν να σωθούν» δήλωσε ο Δημήτρης Βετσονούρης, επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας στο Προκόπι.

Όπως εξήγησε η φωτιά έχει μπει σχεδόν μέσα σε όλα τα χωριά και έχει πάρει κατεύθυνση προς το Προκόπι. «Κάτοικοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους πολλούς καπνούς και την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τους μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας Προκοπίου, μιας και το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι έχει κλείσει μετά τη διαταγή για την εκκένωση της περιοχής» κατέληξε.

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Εύβοιας είναι φανερά εξοργισμένοι, αφού όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν για την κατάσβεση.

«Μείναμε να σώσουμε τα σπίτια μας. Οι εναέριες δυνάμεις δεν ήρθαν ποτέ. Είναι η τέταρτη ημέρα και μόνο ένα αεροπλάνο προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά», είπε στην ΕΡΤ κάτοικος της Λίμνης Ευβοίας και συνέχισε: «Δεν περιμέναμε ότι το 2021 και σε ένα παραθαλάσσιο μέρος θα γίνει κάτι τέτοιο. Ευτυχώς ήταν άμεση η ανταπόκριση του Λιμενικού. Το θέμα είναι ότι αυτές τις ημέρες παλεύουν εθελοντές και διασώστες του ΕΚΑΒ. Πυροσβεστικά μηχανήματα ποτέ δεν είδαμε».

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που έχασε το σπίτι της στο Αχλάδι

Η Ντορίνα Σωτηροπούλου μιλάει για τον «εξοχικό παράδεισο» που έχασε μέσα από τα χέρια της μέσα σε μερικά λεπτά, όταν η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε το σπίτι της.

Ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν το εξοχικό τους το πρωί της Πεμπτης, έπειτα από παρότρυνση φίλων τους. «Ενας φιλος μου, ο οποίος εχει κτήμα στο Αχλάδι, μας συμβουλεψε να το εγκαταλειψουμε, διότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα, η φωτιά, να φτασει προς το μέρος μας» περιγράφει και συνεχίζει: «Φύγαμε μαζί με τα παιδιά μας και ακολουθούσαν άλλα τρία αυτοκίνητα, των γονιών μου, φίλων παραθεριστων και η ξαδέλφη μου με την κόρη της».

Τα δυσάρεστα νέα της τα μετέφερε ο άνθρωπος που, συμπτωματικά, τους είχε βοηθήσει να το χτίσουν. «Ειχαμε φτιάξει με κόπο τον πάνω όροφο και φέτος σκεφτομασταν να βάλουμε μπρος για τον κάτω. Όμως το τηλεφωνημα από τον ντόπιο χτίστη, πριν από μερικές ώρες, τους έκοψε τα πόδια. «Πάγωσα. Μου είπε ότι το σπίτι και το κτήμα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η φωτιά πέρασε από πάνω τους και τα ισοπέδωσε».

Στη σελίδα της, στο Facebook, η Ντορίνα Σωτηροπούλου γράφει για την τελευταία παρτίδα τάβλι, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει: «Η τελευταία παρτίδα τάβλι. Χθες το βράδυ μου επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι μου κάηκε ολοσχερως. Ο μικρός μου παράδεισος δεν υπάρχει πια. Η κληρονομιά που θα άφηνα στα παιδιά μου, οι εικόνες που ζήσαμε, τα γέλια, ο κόπος, οι φωνές των μικρών που ακούγονταν στο κτήμα, οι φίλοι που περναγαμε τα καλοκαίρια στο μπαλκόνι μας, οι στιγμές μας είναι όλα στάχτη. Δεν έχω πάψει να σκέφτομαι τι έκανα λάθος και δε σώθηκε το σπίτι. Δεν έχω πάψει να νοιώθω τύψεις που άφησα αυτό το τάβλι χωρίς να το τελειώσω. Που είπα στα αγόρια ότι βαριόμουν να συνεχίσω την παρτίδα και θα παίξουμε άλλη μέρα. Δε ξέρουμε ακόμα πως είναι τα πράγματα στο κτήμα γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση. Ελπίζω απλά όταν πάω στο κτήμα, να έχει σωθεί έστω αυτό το τάβλι. Να το συνεχίσω κάπου αλλού. Να μου δώσει τη δύναμη να ξαναφτιάξω κάτι από την αρχή. Δεν ήξερα πόσο μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο η φωτιά, η απώλεια του δάσους, η απώλεια της εστίας. Συγχωρέστε με αγόρια που δεν πρόβλεψα τη δύναμη της φωτιάς, που δεν έμεινα να σώσω το σπίτι μας… Που δεν ολοκληρώσαμε εκείνη την παρτίδα τάβλι».

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Ένα ελικόπτερο επιχειρεί από νωρίς σήμερα το πρωί στην Ανατολική Μάνη, προκειμένου, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από ελικόπτερο, στην περιοχή επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το πύρινο μέτωπο που απειλούσε την Παρασκευή την περιοχή, δεν βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πόλη του Γυθείου, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά περισσότερες από 15 κοινότητες. Αυτή την ώρα είναι κλειστό τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου -Τρίπολης-Καλαμάτας λόγω φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή Χράνοι Αρκαδίας.

«Η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη»

«Ολονύχτια μάχη έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Μάνη, για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές του δήμου. Έχουμε και άλλες εστίες που εντοπίζονται στις περιοχές Αγερανός, Βαθύ, καθώς και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Σμύνους, όπου και εκεί επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι θα κριθεί, «τόσο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και τα μέσα που θα διαθέσει, όσο και από τις δικές μας προσπάθειες, το κατά πόσο η φωτιά θα μπει σε ύφεση».

Σε ό,τι αφορά στις καταστροφές από την φωτιά,ο κ. Βερούτης ανέφερε ότι «οι φλόγες έφθασαν πολύ κοντά στο Γύθειο, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω, δεν κάηκαν σπίτια, χωρίς όμως να αποκλείω το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε αύλειους χώρους».

https://www.youtube.com/watch?v=JKPirxY6ie0

Ελεγχόμενη η κατάσταση στα Βέντζια στα Γρεβενά

Σύμμαχο την πτώση της έντασης των ανέμων έχουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις προσπάθειές τους να οριοθετήσουν την φωτιά που καίει στα Γρεβενά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναπτύχθηκαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιμετρικές ζώνες πυρασφάλειας σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του μετώπου, από Φελλί μέχρι και Δίπορο, που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα.

Σημαντικές ήταν το απόγευμα της Παρασκευής και οι εναέριες ρίψεις νερού από καναντέρ σε σημείο που, λόγω των ισχυρών βοριάδων, υπήρχαν συχνές αναζωπυρώσεις και είχε δημιουργηθεί κίνδυνος η φωτιά να περάσει από την περιοχή του Νησίου προς την απέναντι πλευρά του Καρπερού.

Με δεδομένο ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, έχει ήδη επιτραπεί η είσοδος των κατοίκων στα χωριά τα οποία είχαν εκκενωθεί εκτός από αυτό του Διπόρου, ενώ έχει αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότηση σε Νησί, Κέντρο και Αγαλλαίοι.

Πύρινο μέτωπο και στη Μέλπεια Μεσσηνίας

Ενεργό παραμένει το μέτωπο στην περιοχή Μέλπεια, της Μεσσηνίας, κοντά στον Μελιγαλά, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν την δική τους μάχη.

Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, 95 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιήθηκαν ρίψεις νερού από ελικόπτερο. Παράλληλα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης βοηθούν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Τσακώνας συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά του και να επεκτείνεται με τους ισχυρούς ανέμους. Σε εξέλιξη βρισκόταν και χθες η πυρκαγιά στον ορεινό όγκο του Μαγκλαβά, στην ευρύτερη περιοχή του Βλαχόπουλου, όπου ξεκίνησαν εργασίες

από μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας για τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This