Καλύτερη η εικόνα του μετώπου στην Αττική: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση – Συνεχείς περιπολίες (video)

Must Read

Στάχτη, αποκαϊδια, καμμένη γη, κατεστραμμένες περιουσίες, απελπισία, φόβος και συνάμα οργή, συνθέτουν το σκηνικό στην Αττική, όπου η πύρινη λαίλαπα κατασπάραξε τα πάντα στο πέρασμά της.

Μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, αλλά και την σαφώς βελτιωμένη εικόνα που υπάρχει σήμερα, οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στον ρυθμό της επόμενης ημέρας. Στόχος τους είναι να μην υπάρξουν τυχόν απόπειρες εμπρησμού και πλιάτσικο από εκείνους που θα βρουν ευκαιρία να «χτυπήσουν» στον πόνο των πυρόπληκτων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κανένα ορατό μέτωπο δεν διακρίνεται. Κάθε τόσο, στην τεράστια περίμετρο, εμφανίζονται κάποιες εστίες, όπως πριν λίγο στο Κατσιμίδι, που αντιμετωπίζονται από δυνάμεις πυρόσβεσης.

Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Τροχαία, λόγω της βελτιωμένης εικόνας, άνοιξε τους περισσότερους δρόμους στις περιοχές της φωτιάς. Ωστόσο κάποιοι παραμένουν κλειστοί και κάποιοι έκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι.

Κι αυτό κυρίως επειδή υπάρχει έντονος καπνός κατά διαστήματα και είναι επικίνδυνη η διέλευση από τους πολίτες, αλλά και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι περιοχές, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας.

Συνεχείς περιπολίες από Αστυνομία και Στρατό

Μάλιστα, περισσότεροι από 500 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στις περιοχές της πυρκαγιάς βρίσκονται πεζοπόρα τμήματα από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία ελικόπτερα. Πέραν του στρατού και της ΕΛΑΣ, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Η αστυνομία επιτηρεί με ένστολες περιπολίες, αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων 70 πρόσκοποι

Παράλληλα, τουλάχιστον 70 πρόσκοποι από όλη την Αττική συνέδραμαν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης στην ευρύτερη περιοχή του Διονύσου και κυρίως στον Άγιο Στέφανο. Οι πρόσκοποι, οι οποίοι ήρθαν από Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Πεντέλη, Αθήνα, Λυκαβηττό, Μαρούσι και από άλλα μέρη βοήθησαν για 4η συνεχόμενη ημέρα τους πυροσβέστες και εθελοντές πυροσβέστες προσφέροντας νερό και φαγώσιμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στα social media βοήθησαν στη φροντίδα δυο τραυματισμένων σκύλων και 5 κουταβιών.

«Χθες 06 Αυγούστου 2021 συγκεντρώθηκαν περίπου 70 Πρόσκοποι από όλη την Αττική (Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Πεντέλη, Αθήνα, Λυκαβητο, Μαρούσι, κ.α.) για να συνδράμουν, για 4η συνεχόμενη μέρα, το δύσκολο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και των Εθελοντών Πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διονύσου.

Ο Αξιωματικός του ΠΣ που συντόνιζε την επιχείρηση στη περιοχή αναγνώρισε τους Προσκόπους και είπε στα τμήματα που ήτανε κοντά “ήρθαν οι πρόσκοποι κάντε χώρο να περάσουν”. Τοποθετηθήκαμε πίσω από τους πυροσβέστες και συνδράμαμε στη διάσωση του Άγιου Στεφανου Αττικης.

Παράλληλα βοηθήσαμε την Επιτροπή Αδέσποτων του Δήμου Διονύσου αναλαμβάνοντας τη φροντίδα 2 τραυματισμένων σκύλων και 5 κουταβιών. Παρείχαμε περίπου 1000 μερίδες φαγητού και 3000 κρύα νερά σε επαγγελματίες και εθελοντές πυροσβέστεςΕυχαριστούμε το Δήμο Διονύσου που μας προμήθευσε με ανακλαστικά γιλέκα, φτυάρια, φαγητό και νερά. Τα καταστήματα της Δροσιάς, Manolias bakery, Dew, περίπτερο Δροσιάς που μας βοήθησαν και το Flame που μας παραχώρησε χώρο για το συντονιστικό μας κέντρο στη πλατεία Δροσιάς. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για την ετοιμότητα και την αφοσίωσή σας να «βοηθάμε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση” Συνεχίζουμε», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου

Αποκαταστάθηκε πλήρως η υδροδότηση

Αποκατάσταση σημειώθηκε και στο κομμάτι της υδροδότησης, αφού όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, από χθες το βράδυ η Βόρεια Αττική έχει και πάλι νερό.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η ΕΥΔΑΠ ευχαριστεί τους καταναλωτές για την κατανόηση και την ανταπόκρισή τους στις συστάσεις της Εταιρείας για συνετή χρήση νερού. Ακόμη, ευχαριστεί τους ανθρώπους του ΔΕΔΔΗΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τους εργαζόμενους της για την εντατική προσπάθεια που κατέβαλαν και για την αυταπάρνηση με την οποία εργάστηκαν για την πλήρη επαναφορά της υδροδότησης στην Βόρεια Αττική.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Τα πύρινα μέτωπα μπορεί να οριοθετήθηκαν, ωστόσο, η καταστροφή που προκάλεσαν είναι δραματική. Σε πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει οι κεραμοσκεπές και πλέον δεν είναι κατοικήσιμα. Πολλές ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με τους ιδιοκτήτες να τα μεταφέρουν σε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να καθαρίσουν. Άλλοι κάτοικοι έχασαν ακόμη και τα αυτοκίνητα τους τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε μια προσπάθεια να σωθούν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μετά από την εντολή εκκένωσης.

«Μένω 30 χρόνια στη Βαρυμπόμπη. Το σπίτι μου καταστράφηκε. Τώρα τι θα κάνω; Με φιλοξενεί ο γιος μου για λίγες ημέρες μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Ήμασταν αβοήθητοι φύγαμε και βλέπαμε τη φωτιά να έρχεται δυστυχώς. Τα εναέρια μέσα δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη φωτιά», είπε ο κ. Γιάννης, κάτοικος της περιοχής.

Πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κυρίως στις Αφίδνες, όπου η φωτιά προκάλεσε και πολλές εκρήξεις. «Τώρα χρειαζόμαστε άμεση στήριξη. Πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις μας», λέει επιχειρηματίας από την περιοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This