7η ημέρα κόλασης σε Εύβοια: «Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα» καταγγέλλει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Συγκλονίζουν οι εικόνες - Προσπάθεια να οριοθετηθεί το πύρινο μέτωπο - Καμένα πάνω από 500.000 στρέμματα

Must Read

Συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια. Για έβδομη ημέρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να προλαβαίνουν τις πολλαπλές εστίες, και έτσι σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν ούτε πυροσβέστες ούτε καν νερό, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι κάτοικοι να παλεύουν να σώσουν ό,τι μπορούν….

Στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι εστιασμένο το «βλέμμα» των δυνάμεων καταστολής. Από νωρίς το πρωί, τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν εκεί, ώστε να σταματήσουν τα πολλά μέτωπα.

Σοβαρές καταγγελίες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

«Δεν είναι αναζωπυρώσεις. Τα μέτωπα δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Όποιο μέτωπο δεν έχει φτάσει στη θάλασσα, καίει ακόμα. Έχουμε αυτή τη στιγμή φωτιές στο Αρτεμίσιο, στις Καματριάδες, στα Ελληνικά, το νότιο μέτωπο στο Τρούπι. Η φωτιά είναι ακόμα ανεξέλεγκτη», περιέγραψε ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

«Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν αποφασίστηκε να έχουμε επιτέλους αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων πλέον ο καπνός είναι τόσοι μεγάλος που δεν επιχειρούν, δεν βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη δεν βλέπουν ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια», είπε ο περιφερειάρχης με νόημα, και πρόσθεσε ότι «πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια, οι επίγειες δυνάμεις είναι πενιχρές, είναι ελάχιστες».

Άλλαξε η φορά των ανέμων

Το καταστροφικό έργο της μανίας της φωτιάς δεν έχει τέλος… To καλό είναι ότι αυτή την ώρα δεν φυσάει στη περιοχή ισχυρός άνεμος, ενώ ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. 

Το ένα μετά το άλλο, τα χωριά της Εύβοιας κυκλώνονται από τις φλόγες. Όσο και να προσπαθούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, η μάχη με τις φλόγες είναι άνιση.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Σπίτια και περιουσίες καίγονται ανελέητα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Πολλές ήταν οι αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών. Συναγερμός σήμανε εκ νέου στα χωριά, Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, και στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, ωστόσο πυροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωσή τους.

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Χωρίς ρεύμα

Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Μεταφέρονται κάτοικοι στα Λουτρά Αιδηψού

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, «γίνεται επιχείρηση μεταφοράς προς τα Λουτρά Αιδηψού. Άμεσα θα μεταφερθούν εκεί 200 δημότες, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας. Εξασφαλίζουμε εκεί καταλύματα, για να παραμείνουν όσο χρειαστεί. Βλέπουμε εικόνες ξεριζωμού. Είναι δραματικές οι στιγμές».

Δωρεάν οι μετακινήσεις επιβατών

Οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας πραγματοποιούνται δωρεάν ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παρατείνεται έως την Παρασκευή η απαγόρευση μετακίνησης σε δάση, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This