Δύσκολη η νύχτα στην Βόρεια Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνιο, Γαλατσώνα και Αβγαριά

Ανησυχία και για την αναζωπύρωση στη Σήμια - Προσπάθειες να οριοθετηθεί η φωτιά στους Καματριάδες

Must Read

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Βόρεια Εύβοια, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν τιτάνια μάχη, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τις φλόγες, οι οποίες μετατρέπουν σε στάχτη και αποκαΐδια τα πάντα στο πέρασμά τους…

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνιο, Γαλατσώνα και Αβγαριά είναι οι οικισμοί όπου σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες αναζωπυρώσεις. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έχοντας στο πλάι τους εθελοντές αλλά και κατοίκους επιχειρούν με όσα μέσα διαθέτουν να οριοθετήσουν την φωτιά και να προστατέψουν τα σπίτια και τις περιουσίες.


Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ασμήνιο, καθώς δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Εκκενώστε προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το μήνυμα του 112 για τους κατοίκους στο Ασμήνι, οι οποίοι, ωστόσο, αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή και τις περιουσίες τους και επιχειρούν να στήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κατοίκων και των εθελοντών να σώσουν μόνοι τους τα σπίτια και τις περιουσίες τους με τον κρατικό μηχανισμό να τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος τους, καταγράφει η κάμερα του Open. 

Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του χωριού, τα εναέρια μέσα έφτασαν τελευταία στιγμή παρά την κραυγή αγωνίας που ακούγεται εδώ και μέρες από την περιοχή. Οι φλόγες έχουν φτάσει στο Ασμήνι, αλλά όπως τονίζει η πρόεδρος οι κάτοικοι είναι εκεί για να το προστατεύσουν: «Κανένας δεν έχει εγκαταλείψει το χωριό! Το χωριό το φυλάμε, μη φοβάστε όσοι μας βλέπετε από μακριά, δεν το εγκαταλείπουμε! Είμαστε μόνοι μας! Παλικάρια κρατήστε γερά!»

Ενδεικτικό του τεράστιου αγώνα που δίνεται στην Βόρεια Εύβοια είναι το γεγονός ότι μέχρι και αυτήν την ώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν, με σκοπό την κατάσβεση της φωτιάς. Στόχος τους είναι να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Την ίδια ώρα, στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν συνεχείς παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, με σκοπό να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σε ό,τι αφορά στην αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Καταστράφηκαν χιλιάδες κολώνες ρεύματος

Την ίδια ώρα, χιλιάδες κολώνες ρεύματος έχουν καταστραφεί στην Εύβοια, μετασχηματιστές και άλλα υλικά είναι άχρηστα. Ολόκληρα χωριά παραμένουν μέρες χωρίς ρεύμα και πολλά από αυτά και χωρίς νερό. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τις επισκευές αλλά οι φωτιές καταστρέφουν συνεχώς νέα τμήματα.

«Συνολικά στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας από την αρχή της φωτιάς μέχρι χθεςέμειναν χωρίς ρεύμα 15.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος και μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι είδαν και πάλι ρεύμα στα σπίτια τους αφού αποκαταστάθηκαν τα δίκτυα» είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Αθανασιάδης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση για τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού σημειώνει πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες δεν είχαν ρεύμα 6.000 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή μας απομένουν περίπου 2.000 άνθρωποι ακόμη να πάρουν ρεύμα» και όπως σημειώνει «στα περισσότερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού υπάρχουν προβλήματα με τις φωτιές και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This