Παρέμβαση δικηγόρου: «Εγκλήματα κατά της Ελλάδος!»

Η ανεπαρκέστατη κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών από εναέρια μέσα

Must Read

Το δικό του σχόλιο αναφορικά με τις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την χώρα και έχουν μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και αμέτρητες περιουσίες σε στάχτη και αποκαΐδια, κάνει ο δικηγόρος, Σπυρίδων Γ. Χριστόφιλος. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για εγκληματική ολιγωρία κι ανεπάρκεια, οι οποίες οδήγησαν σε βιβλικών διαστάσεων πυρκαγιές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του:

«Τις ημέρες αυτές όλοι νιώσαμε μία εκ βαθέων θλίψη και οργή για την πρωτοφανή καταστροφή των δασών της Ελλάδος και του φυσικού της κάλους. Κάηκαν τα πάντα, δέντρα, ζώα, σπίτια, εργοστάσια κι άνθρωποι που η ζωή τους χάθηκε ως συνέπεια της ανεξέλεγκτης φωτιάς. Κάθε χρονιά ξεσπούν πυρκαγιές, αλλά φέτος λόγω εγκληματικής ολιγωρίας κι ανεπάρκειας οι πυρκαγιές έλαβαν βιβλικές διατάσεις. Σημειώθηκε το θλιβερότερο ρεκόρ στην ελληνική ιστορία στην κλίμακα αποτεφρωμένων δασικών εκτάσεων με μόνο τα 700.000 αποτεφρωμένα στρέμματα του πευκοδάσους της Ευβοίας να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο! Γιατί;

Γιατί ήταν η πρώτη φορά που ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή η συμβολή στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα! Είναι εύληπτο και δε χρειάζεται να είναι διάνοιες στην πολιτική προστασία και την κυβέρνηση για ν’ αντιληφθούν ότι οι δασικές φωτιές ελέγχονται κι εν τέλει, καταστέλλονται μόνο με εναέρια μέσα! Είναι ευνόητο ότι οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δε μπορούν να προσεγγίζουν τις δασικές εκτάσεις, οι οποίες εκτείνονται σε απροσπέλαστο έδαφος, κορυφές, χαράδρες και πάμπολλα απρόσιτα σημεία. Τα {πυροσβεστικά} αεροπλάνα σβήνουν τις δασικές φωτιές. Το ότι το αντιλήφθηκαν και το συνομολογούν στην κυβέρνηση προκύπτει ξεκάθαρα γιατί κατόπιν εορτής κι αφότου κάηκε το παν, έσπευσαν κι έφεραν για να επιχειρήσουν από τη Ρωσία τα δύο θηριώδη πυροσβεστικά αεροσκάφη ILYUSHIN, αλλά κι άλλα πτητικά πυροσβεστικά μέσα από ευρωπαϊκές κι άλλες χώρες. Αν είχαν προβεί σε αυτή την απλή πρόβλεψη και πρόνοια, αφού γνώριζαν ότι επίκειται πρωτόγνωρος καύσων διαρκείας θα είχε αποσοβηθεί όλη αυτή η ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Τόσο απλό ήτο, πλην όμως στην πολιτική προστασία μέχρι και τις μέρες της καταστροφής, ασχολούνταν να προβάλλουν τις μάσκες, και τον κορωνοϊό κι έβγαιναν σε συνεντεύξεις, ενώ κανείς δεν ήταν δίπλα τους με μάσκα. Τέτοια είναι η ευφυία τους! Κι αυτή την φορά η χώρα την πλήρωσε πολύ ακριβά.

Η τιμωρία των εμπρηστών δε χρειάζεται συζήτηση. Πρέπει να είναι αμείλικτη αφού διαπράττουν ένα ανίερο, ένα φυσικοδικαιικό έγκλημα. Ίσως προσφορότερο χρέος της εισαγγελίας θα ήταν η προκαταρτική εξέταση στη διερεύνηση ευθυνών, όσον αφορά την ολιγωρία, ας το πω εύσχημα, στο ότι δεν ήταν αξιόπλοα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα την ώρα της ανάγκης. Ήταν παροπλισμένα; Ήταν ασυντήρητα; Πάντως την ώρα της καταστροφής δεν ήταν εκεί, αξιόμαχα σε επαρκή βαθμό να σώσουν τα δάση και τις περιουσίες. Στις αεροπορικές εταιρίες δόθηκε πακτωλός εκατομμύριων, στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τί? Είναι εκατοντάδες οι μαρτυρίες των πολιτών από τη Μάνη έως τη θρηνούσα Εύβοια που αποκάλυψαν την αδιαφορία και τον εμπαιγμό ακόμα σε πολλές περιπτώσεις από τον κρατικό μηχανισμό εν μέσω της καταστροφής. Οι μαρτυρίες που δίνουν οι καμένοι Ευβοείς, γεμάτοι στάχτη και κονιορτό, για το ότι δεν επιχείρησαν στην κατάσβεση αεροπλάνα αλλά κι άλλα μέσα, είναι αληθινές. Αυτοί είχαν καμένα πρόσωπα αλλά καθαρή καρδία, δεν λένε ψέματα, ψέματα λένε οι άλλοι.

Ήταν τέτοια η εγκληματική ολιγωρία και ανεπάρκεια που οδήγησε στην καταστροφή της Εύβοιας. Άλλοι μιλούν για δόλο, και για το τεράστιο ζήτημα αυτών των τεράτων, των ανεμογεννητριών που κάποιοι ήθελαν με αυτές να υποκαταστήσουν τον δασικό παράδεισο και οικοσύστημα της βόρειας Εύβοιας.

Τα δάση με όλο το οικοσύστημά τους δεν έχουν από πίσω ούτε φαρμακευτικές πολυεθνικές ούτε κατασκευαστικούς κολοσσούς, όμως αυτά είναι η καρδιά μας, η αναπνοή όλων μας, ο φυσικός και ο πολιτισμικός πλούτος, αυτά είναι η κληρονομιά των επόμενων γενεών των Ελλήνων. Ας πούμε συμβολικά πως η ελιά των 2.500 ετών που κάηκε στις Ροβιές Ευβοίας και τα αποτεφρωμένα ζωάκια της Βαρυμπόμπης είναι η καρδιά μας, τα πλούτη μας. Σε αντίθεση με τα δικά τους πλούτη, αυτά τα ανεκτίμητα πλούτη η κυβέρνηση τα άφησε να αποτεφρωθούν για πάντα…

Σπυρίδων Γ. Χριστόφιλος

Δικηγόρος

Υπ. τομέα Δικαιοσύνης Ελλ. Λύσης,

Υπ. Βουλευτής»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This