Χαράλαμπος Γώγος: «Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, επικρατεί πλέον η μετάλλαξη Δέλτα»

Must Read

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας έκανε αναφορά από το Υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

Αρχικά ο καθηγητής έκανε λόγο για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, εκφράζοντας την θλίψη του ίδιου, αλλά και εκ μέρους όλης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην συνέχεια ο κ. Γώγος τόνισε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων προστασίας και σωστής χρήσης της μάσκας από όλους εμβολιασμένους και μη, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, την διενέργεια test και φυσικά τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών άνω των 12 ετών. «Η υγειονομική κρίση είναι εδώ, ο κορωνοϊός είναι παρών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το βασικό όπλο που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα είναι τα εμβόλια, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες.

«Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και τα θεσμικά όργανα, είναι η υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες, πράγμα που δεν πρέπει να υποτιμάμε, τόσο από την πλευρά της αλληλεγγύης, όσο και από την πλευρά της ολιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας» εξήγησε.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων»

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παρουσιάζει αύξηση, με τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας να διαμορφώνεται σε 2.942 μολύνσεις.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη Το 56% είναι κάτω από 34 ετών. Αρχίζει όμως μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» είπε και συμπλήρωσε πως είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα. Μάλιστα, σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση.

Αύξηση νοσηλειών

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι σε σχεδόν 20 μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, γεγονός που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. «Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%» είπε.

Τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ’ ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι. «Από την άλλη, το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό» τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πλέον επικρατεί στην κοινότητα σε ποσοστό 80%. «Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί, ενδεχομένως να φτάσει στο 90%», κατέληξε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This