Τετάρτη 29/9/2021

Ματίνα Παγώνη: «Ένα ποσοστό άνω του 10% αυτών που νόσησαν έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή» (video)

«Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται! Έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων.»

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι τα κρούσματα κορωνoϊού ολοένα και αυξάνονται, δεδομένου ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλό, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», τόνισε πως «πρέπει να προσέξουμε, ειδικά όσοι ταξιδεύουν. Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα»

«Το 97% όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είναι όλοι αρνητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι», τόνισε και προειδοποιεί πως «οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία».

«Δεν πρέπει να πάμε σε lockdown»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η κα. Παγώνη δήλωσε πως «δεν πρέπει να πάμε σε lockdown. Το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί βοηθάει. Αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα που είχε προβλεφθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει κάποια τοπικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς για να πετύχουμε», σημείωσε και εξηγεί ότι «Ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν ξεκίνησε τώρα, ενώ έπρεπε να αρχίσει πιο νωρίς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα 10% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αρνητές είναι γύρω στο 7% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες. Αυτοί είναι που πρέπει να πειστούν».

Στην συνέχεια η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν.

«Από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή. Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν»

«Σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίσουμε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, φοιτητές που δεν πρέπει να κλειστούν στα σπίτια τους, πρέπει να πάνε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους από 12 έως 17 ετών, να πάνε να εμβολιαστούν, το ίδιο και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι όπως εμβολίασαν τα παιδιά τους από όταν ήταν μηνών, για να είναι ασφαλή, το ίδιο πρέπει να κάνουν και τώρα. Το εμβόλιο δε δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά. Για να είναι ασφαλή θα πρέπει να εμβολιαστούν. Νομίζω ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι παιδίατροι, που θα μπορούν να συζητήσουν με τους γονείς. Ο εμβολιασμός στα σχολεία θα βοηθούσε πολύ. Το έχουμε προτείνει εδώ και δύο μήνες», είπε σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Αναφορικά με το τι ισχύει για τα εισπνεόμενα εμβόλια η κ. Παγώνη είπε ότι «Αυτό το εμβόλιο είναι από το Ισραήλ, η μελέτη είναι στην τρίτη φάση. Έχει προχωρήσει, είναι πολύ καλό από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ. Μερικές φορές ακόμα και η ένεση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον. Πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το εμβόλιο. Για το θέμα του φαρμάκου δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα έχουμε τα αντιιικά στα χέρια μας».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική σε όλες τις ηλικίες»

Υπάρχει ωστόσο και η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκαλεί ανησυχία στους υγειονομικούς καθώς, μεταδίδεται ανεξέλεγκτα σε όλες τις ηλικίες.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική σε όλες τις ηλικίες. Θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή, και η μετάλλαξη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να εμβολιαστεί κάποιος», εξήγησε η κ. Παγώνη.

«Ένας εμβολιασμένος που νοσεί και ένας ανεμβολίαστος είναι δύο διαφορετικοί ασθενείς. Ο ανεμβολίαστος θα φτάσει στη ΜΕΘ και ο εμβολιασμένος δε θα φτάσει ποτέ. Είχαμε μόνο έναν εμβολιασμένο που έφτασε στη ΜΕΘ, πήγε τελικά καλά, και πρόκειται για πιθανότητα μία στο εκατομμύριο», συνέχισε η ίδια.

«Θα γίνει η τρίτη δόση εμβολίου στους ενήλικες»

Τέλος, στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει η τρίτη δόση εμβολίου, η κ. Παγώνη απάντησε πως «Τα εμβόλια, σύμφωνα με τις μελέτες, μας καλύπτουν από 9 έως 12 μήνες. Ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει και έχουν μιλήσει για την τρίτη δόση. Και εμείς θα την ξεκινήσουμε, θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, γιατί πρέπει να καλύψουμε όσους εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Για τα παιδιά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για τρίτη δόση, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Για τους ενήλικες θα γίνει»

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ