Καπνός χωρίς φωτιά οι δικαστικές έρευνες

Ούτε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ούτε ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου έθιξαν τη διερεύνηση ευθυνών για τις πυρκαγιές και τη «θυμήθηκαν» υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής

Must Read

Μόνο ανασφάλεια, αλλά ακόμη και υπόνοιες για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, δημιούργησαν την περασμένη εβδομάδα στην κοινωνία, που ακροβατεί πλέον κυριολεκτικά σε ένα… καμένο σχοινί, οι ασάφειες γύρω από το περιεχόμενο των εισαγγελικών παραγγελιών που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν ή άλλαξαν στη συνέχεια ή αξιοποιήθηκαν κατακερματισμένες από την κυβέρνηση για λόγους επικοινωνίας, τόσο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα όσο και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου σε σχέση με τις -χωρίς προηγούμενο- καταστροφικές πυρκαγιές που βίωσε η χώρα μας.

  • Από τη
    Μαρία Παναγιώτου

Παρακολουθούσαν

Το πρώτο μούδιασμα προκάλεσε, αναμφίβολα, το γεγονός ότι για πολλές ημέρες η Δικαιοσύνη και κυρίως η ηγεσία του Αρείου Πάγου έμοιαζε να παρακολουθεί παγωμένη και θλιβερά άπρακτη την πύρινη λαίλαπα να παρελαύνει στη χώρα, με χρονικό σημείο εκκίνησης την Τρίτη 3 Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε η πρώτη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.
Και καθώς οι φλόγες μέρα τη μέρα αφαιρούσαν δύο ανθρώπινες ζωές και κατέστρεφαν ολοένα και περισσότερες περιουσίες, αλλά και τον φυσικό και ζωικό πλούτο της χώρας μας, κατακρημνίζοντας όνειρα ζωής αλλά και τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ, κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει προβεί σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση για να επιτελέσει το έργο της.

Μισή έρευνα

Τελικά, στις 5 Αυγούστου, κι ενώ ο εφιάλτης επαναλαμβανόταν στην Αττική, έγινε γνωστό ότι η κυρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή να διερευνηθούν μοναχά τα ακριβή αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η εντολή για διενέργεια έρευνας μόνο προς αυτή την κατεύθυνση κι όχι και προς την αναζήτηση των ευθυνών των αρμοδίων για την αντιμετώπισή της, μαζί με την εκκωφαντική σιωπή του Αρείου Πάγου που συνεχιζόταν ενώ η φωτιά κατέκαιγε πλέον την Αρχαία Ολυμπία και την Εύβοια, ενέτεινε την αίσθηση της ακυβερνησίας και του αδικαίωτου, που ένιωθαν οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Νέα παραγγελία

Τελικά, στις 9 Αυγούστου, ενώ δηλαδή είχαν περάσει ήδη πέντε μέρες από την έναρξη του ολέθρου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Πλιώτας έδωσε παραγγελία έρευνας, αλλά μόνο για το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Πολλά συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μάλιστα και την επιστολή του κ. Πλιώτα (ή μέρος της;), στην οποία πράγματι αναφερόταν μόνο η ανάγκη διερεύνησης για την «ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας

Το πανελλήνιο μούδιασε! Εμοιαζε σαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έπειτα από τόσες μέρες σιωπής, να προσπαθεί απλά να στρέψει την έρευνα προς μία μόνο κατεύθυνση, δίνοντας ταυτόχρονα έμμεση εντολή και στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες να ακολουθήσουν αυτόν τον προσανατολισμό.

Κοινωνική οργή

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του αντιστράτηγου, υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. και εμπειρογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση, που έγραψε: «Θα περίμενα τον αξιότιμο κ. εισαγγελέα του Α.Π. να παραγγείλει σήμερα τη διερεύνηση όχι μόνο για ενδεχόμενη δράση εγκληματικής οργάνωσης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά κυρίως για τη διερεύνηση εγκληματικών λαθών και παραλείψεων αρμοδίων κρατικών φορέων, αρχών και οργάνων».

Και η Μάνδρου

Η κατεύθυνση, προς το σενάριο της ύπαρξης αναπόφευκτου σχεδίου, ακόμη και με πολιτικές προεκτάσεις, που κάποιοι επιθυμούσαν να δοθεί στην κοινωνία, έγινε ακόμη πιο ευκρινής εκείνη την ημέρα από τον τρόπο με τον οποίον παρουσίασε την εντολή του κ. Πλιώτα η Ιωάννα Μάνδρου. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος στο άρθρο της εκτίμησε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσέδωσε «νέα διάσταση στις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών». Πώς δηλαδή, επιτέλους, φωτίστηκε ο λόγος της καταστροφής!
Το περιεχόμενο της εντολής του κ. Πλιώτα, όμως, φάνταζε στα μάτια και του πιο απλού πολίτη σαν ακόμη ένα σενάριο αποφυγής των ευθυνών. Για τους λιγότερο καλοπροαίρετους, φάνταζε και ως δεκανίκι σε μια κυβέρνηση που μοιάζει να τα έχει εντελώς χαμένα. Ωστόσο, η κυβέρνηση στις αιτιάσεις της για την καταστροφή ανέφερε και συνεχίζει να αναφέρει μόνο την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Τι συνέβη; Ηθελε κάποιος ιθύνων, κυβερνητικός νους να ακουστεί αυτό το σενάριο ειδικά και μόνον από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να γίνει ακόμη πιο πιστευτό;

Στα κρυφά και εκ των υστέρων η επέκταση των ερευνών

Είναι προφανές ότι η εγκληματική ενέργεια, σε κάποιες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι πάντα ένα δυνατό ενδεχόμενο, που πρέπει να εξετάζει η Δικαιοσύνη. Η ευθύνη, ωστόσο, για την αποτροπή της αλλά και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων και του φυσικού περιβάλλοντος ανήκει, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, στο κράτος. Ετσι η παραγγελία του κ. Πλιώτα, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε, αρχικά, αιωρούνταν για μέρες πάνω από τη χώρα με την ίδια τοξικότητα που έχουν τα σωματίδια του καπνού από τις φωτιές.

Τελικά, μόλις την περασμένη Τετάρτη διέρρευσε ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου επέκτεινε την έρευνά της, ειδικώς μετά και τις επισημάνσεις της «δημοκρατίας», στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στον Άγιο Στέφανο τόσο ως προς το ενδεχόμενο εμπρησμού όσο και ως προς τις τυχόν παραλείψεις και λανθασμένες ενέργειες των κρατικών λειτουργών.

Διέρρευσε, ακόμη, από τις ίδιες δικαστικές πηγές ότι και η εντολή του κ. Πλιώτα δεν αφορά μόνο την πιθανότητα ύπαρξης σχεδίου εμπρησμών, αλλά και τις πιθανές ευθύνες των αρμοδίων. Μετά από αυτό το «άδειασμα», και υπό τον φόβο της οργής του λαού, η ρητορική από τα πλέον «φιλοκυβερνητικά» μέσα άλλαξε, και άρχισε πλέον να γίνεται λόγος για «έρευνα αλά Μάτι από τις εισαγγελικές Αρχές». Είναι προφανές ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ποια είναι η αλήθεια; Υποβαθμίστηκε μέχρι εξαφανίσεως με κυβερνητική ενθάρρυνση μέρος της εντολής του κ. Πλιώτα ή ο κ. Πλιώτας μετά την κοινωνική κατακραυγή αποφάσισε να επεκτείνει την εντολή του; Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό σαφές, πλέον, είναι να δοθεί στη δημοσιότητα η εντολή του κ. εισαγγελέα, με τον αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν πρόκειται για μια… παρεξήγηση που μπορεί να λυθεί μέσω διαρροών, αλλά για μείζον θέμα για την ίδια τη δημοκρατία.

Δυστυχώς, όπως σχολιάζουν δικαστικές πηγές, ο κ. Πλιώτας το διάστημα που κατέχει το ανώτατο εισαγγελικό αξίωμα της χώρας, προσπαθώντας πιθανότατα να μη φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, είναι αξιοπρόσεκτα φειδωλός στις αυτεπάγγελτες παρεμβάσεις, που εξασφαλίζουν ωστόσο την τήρηση της νομιμότητας, και περιορίζεται μόνο σε μία καλή διαχείριση των μηνύσεων, απομακρύνοντας την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πιο αποφασιστικό ρόλο της. Παράλληλα βέβαια ο σεβαστός εισαγγελέας αποφεύγοντας και κινήσεις που θα εξέθεταν το θετικό του αποτύπωμα στη Δικαιοσύνη «στενοχώρησε» την κυβέρνηση με τη μη απόλυτη υπακοή στους διάφορους -άκηδες, που τον πίεζαν εμφανώς ή υπογείως για ακρότητες. Για να δούμε, η επιλογή αυτής της στρατηγικής θα τον βοηθήσει να μεταφέρει την καυτή πατάτα μέχρι τέλους;

Ισως κι όχι. Γιατί καθώς η χώρα κυριολεκτικά βουλιάζει από τις καταστροφικές συνέπειες λοιμών, σεισμών, πυρκαγιών και οικονομικών στραγγαλισμών, θα πρέπει ο ίδιος να κάνει γνωστό, πριν οδηγηθούμε σε νέες αποφάσεις… για ακαταδίωκτο, εάν κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την εντολή του. Η κοινωνία βράζει και περιμένει δικαίωση για όλα τα περίεργα που συμβαίνουν στη χώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This