Φωτιά Βίλια: Ενεργό μέτωπο 20 χιλιομέτρων μέσα στο δάσος – Στάχτη περισσότερα από 80.000 στρέμματα (video)

«Είναι αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα» είπε ο περιφερειάρχης Αττικής

Must Read

Τιτάνια είναι η μάχη που δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τρίτη ημέρα με τις αναζωπυρώσεις στα Βίλια, την ώρα που άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο είναι το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής, έχουν καεί περισσότερα από 80.000 -ίσως και 90.000- στρέμματα στα Βίλια.

 

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής η εικόνα από την φωτιά είναι βελτιωμένη, ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει, αφού οι πυροσβέστες εξακολουθούν να ρίχνονται στην μάχη με όσα μέσα διαθέτουν, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Στελέχη της Πυροσβεστικής δήλωσαν ότι το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Από το πρωί, πάντως, δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που σημαίνει ότι το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Την ίδια ώρα, διακρίνονται πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, αφού η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι κι αυτό γιατί αυτές τις ώρες ανεβαίνει η θερμοκρασία, πράγμα επικίνδυνο για την εξέλιξη της φωτιάς.

Στάχτη περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, ίσως και 90.000, στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χθες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

«Είναι αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Όπως εξήγησε, η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. «Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια» τόνισε.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και «είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This