Φωτιά Βίλια: Υπεράνθρωπες προσπάθειες για την οριοθέτηση του μετώπου – Σε ετοιμότητα λεωφορεία για εκκένωση του οικισμού (video)

«H ανικανότητα κάποιων!» ξεσπά ο δήμαρχος Βιλίων, απευθύνοντας έκκληση για εναέρια μέσα

Must Read

Ώρες αγωνίας βιώνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Βίλια, αφού το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο μόλις μία ανάσα από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα ορισμένες κατοικίες εκτός του οικισμού τυλίχθηκαν στις φλόγες.

 

Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των δύο εστιών, γεγονός που επιτεύχθηκε νωρίτερα το μεσημέρι όταν η φωτιά έφθασε περίπου στα 200 μέτρα από τον οικισμό.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Οι πυκνοί καπνοί εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις, ενώ ακόμη πιο δύσκολο αναμένεται να γίνει το έργο της κατάσβεσης από ώρα σε ώρα, αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου.

Περίπου στις 16:30 καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια που απειλήθηκαν. Καταλυτικό παράγοντα διαδραμάτισε ο άνεμος, που ενώ βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, τελικά άλλαξε κατεύθυνση.

Tην ίδια ώρα οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Μάλιστα όπως δήλωσε στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική».

Oι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας. Ωστόσο, αυτήν την ώρα η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι.

«Η ανικανότητα κάποιων, η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής… είναι παθογένεια πολλών ετών»

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Βιλίων Χρήστος Στάθης μιλώντας στο Open δήλωσε ότι η φωτιά γλύφει τα σπίτια, ενώ ξέσπασε κάνοντας λόγο για την ανικανότητα και την παθογένεια που επικρατεί εδώ και χρόνια «Η ανικανότητα κάποιων, η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής… είναι παθογένεια πολλών ετών»! Έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η φλόγα στα σπίτια, του πιο όμορφου χωριού της Αττικής» δήλωσε με σπασμένη φωνή και έκανε έκκληση: «Εάν θέλετε να κάνετε κάτι για μας, μιλήστε με τους αρμοδίους να στείλουν εναέρια μέσα!»

Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κάνουν λόγο για πολύ δύσκολες ώρες, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 15:00 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις.

https://www.youtube.com/watch?v=xUpre6KI50I&t=2s

Όπως δήλωσε νωρίτερα πρώην δημοτική σύμβουλος των Βιλίων στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open οι φλόγες έφτασαν 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα Βίλια θα καούνε. Καίει ο λόφος κάτω από το γήπεδο των Βιλίων. Καιγόμαστε!» είπε η κ. Δήμητρα Κώνστα.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χθες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι το μέτωπο που ανησυχεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Από το πρωί, πάντως, δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που σημαίνει ότι το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Την ίδια ώρα, διακρίνονται πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, αφού η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι κι αυτό γιατί αυτές τις ώρες ανεβαίνει η θερμοκρασία, πράγμα επικίνδυνο για την εξέλιξη της φωτιάς.

Στάχτη περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, ίσως και 90.000, στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χθες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

«Είναι αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Όπως εξήγησε, η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. «Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια» τόνισε.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και «είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This