Αθηνά Λινού: «Λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, το 50% παραμένει ανεμβολίαστο» (video)

«Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid»

Must Read

Αναφορά στην προστασία που παρέχει το εμβόλιο, στο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και στην ανάγκη να εμβολιαστούν και τα παιδιά, έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Είναι ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων το γεγονός ότι σε όλες τις περιοχές έχουμε υψηλο δείκτη θετικότητας. Για το σύνολο της χώρας ο δείκτης θετικότητας είναι 3 μέχρι 4 για τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημείωσε αρχικά η καθηγήτρια.

Όπως είπε η κ. Λινού ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη δημοσίευση μελέτης που δείχνει τον συσχετισμό του κορωνοϊού με τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων που προκαλούνται από τις φωτιές. Τα πορίσματα της έρευνας εγείρει προβληματισμό αναφορικά με το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αφού τα μικροσωματίδια αυτά επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνουν τη διασπορά του ιού.

«Το lockdown αποδείχτηκε μάλλον επισφαλές και επικίνδυνο»

Η οριστική άδεια που έλαβε η Pfizer από τον FDA είναι μία γερή απάντηση στους αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με την κ. Λινού. «Αυτό που προκαλεί είναι ότι δημιουργεί μία ισχυρότατη απάντηση στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένο» ανέφερεκαι συνέχισε: «Λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο. Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Το 50% στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί. Το lockdown αποδείχτηκε μάλλον επισφαλές και επικίνδυνο. Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να κλεισαμε για κάποιες ώρες την κινητικότητά μας, αλλά αυξήθηκε ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ».

Μάλιστα, όπως εξήγησε η καθηγήτρια ο ιός μας αναγκάζει να μαθαίνουμε πράγματα ιατρικά και δημόσιας υγείας. «Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία. Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσομε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υπχορεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές» τόνισε αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ, παράλληλα επεσήμανε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.

«Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid»

Σε ό,τι αφορά στην διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου και στην τρίτη δόση, η κ Λινού εξήγησε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.

Η κ. Λινού έκανε λόγο και για τους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σημειώνοντας πως θέτουν τα παιδιά τους σε τεράστιο κίνδυνο ενώ συνιστά στους γονείς να μελετήσουν τι λένε οι επιστήμονες.

«Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This