Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

Η κοροϊδία των πληγέντων συνεχίζεται…

Έχουν περάσει 10 μήνες από τον σεισμό στη Σάμο και έξι από την πλημμύρα, και χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ακόμα περιμένουν τις ξεχασμένες ενισχύσεις που τους είχε υποσχεθεί o Μητσοτάκης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Την περασμένη Τετάρτη, στη συζήτηση στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στη βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στη Λακωνία, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και στις άλλες πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Κυριάρχησε η πρόσφατη τεράστια καταστροφή και ακούστηκαν οι γνωστές υποσχέσεις. Η κυβέρνηση έταξε πάλι τα πάντα! Θα τα υλοποιήσει; Ή πρόκειται πάλι για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα;

Δυστυχώς, η διαχείριση άλλων, ανάλογων υποθέσεων μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργεί. Η κυβέρνηση όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας «ξεχνά» τις υποχρεώσεις της και αφήνει στο έλεος του Θεού τους πληγέντες.

Στη συζήτηση της Τετάρτης έγινε μόνο μία αναφορά σε μια περιοχή που επλήγη προγενέστερα από φυσικές καταστροφές, τη Σάμο. Το νησί του Αιγαίου βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου στις 30 Οκτωβρίου 2020. Από τα 6,7 Ρίχτερ και από το τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους δύο έφηβοι. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν και τεράστιες υλικές ζημιές σε κρατικές υποδομές, αλλά και σε περιουσίες των πολιτών.

Ακολούθησε την 1η Φεβρουαρίου μια άλλη φυσική καταστροφή, με μια πρωτόγνωρη καταιγίδα που προκάλεσε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη τη Σάμο. Εχουν περάσει 10 μήνες από τον σεισμό και έξι από την πλημμύρα. Ακόμα, όμως, χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ψάχνονται και αναζητούν τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση. Επρεπε να φτάσουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου για να καταβληθεί σε ορισμένους μόνο εξ αυτών και όχι σε όλους (!) η πρώτη δόση της επιδότησης ενοικίου. Ενα ποσό έναντι, καθώς καταβλήθηκαν τα ενοίκια του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι, πέρα από τα πρώτα ευρώ που δόθηκαν το αρχικό διάστημα, μετά τον σεισμό, για λόγους επιβίωσης, οι πληγέντες χρειάστηκαν μήνες για να δουν εκ νέου το χρώμα του χρήματος. Στις 20 Αυγούστου, 10 μήνες μετά (!), υπεγράφη το ΦΕΚ για να δοθούν χρήματα στις επιχειρήσεις. Με την υπογραφή του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος αναβαθμίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε υφυπουργό. Επρεπε, δηλαδή, να γίνει μίνι ανασχηματισμός, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές για να γίνουν πληρωμές στη Σάμο. Αν δεν είχε δημιουργηθεί το νέο ταμείο με τα 500.000.000 ευρώ και τις έξτρα δωρεές ιδιωτών για τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, οι σεισμόπληκτοι και οι πλημμυροπαθείς της Σάμου ακόμα θα περίμεναν την πρώτη καταβολή των ενοικίων.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μητέρα Έμμας για λήπτρια καρδιάς: «Θέλω να την αγκαλιάσω όπως θα αγκάλιαζα το παιδί μου»

Τα προβλήματα, βέβαια, παραμένουν και η οργή του κόσμου για την κοροϊδία διαρκώς αυξάνεται. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας για να αναδείξουμε τα προσχώματα που δημιούργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να απορρίψουν τις αιτήσεις αποζημίωσης από τους πληγέντες.

Κατεδάφιση, αλλά χωρίς αποζημίωση

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή στο Κοκκάρι. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί και «επίγειος παράδεισος», αλλά μετά τον σεισμό για κάποιους κατοίκους μετατράπηκε σε κόλαση. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αναδεικνύει σήμερα την περίπτωση κατοίκου ο οποίος είδε το σπίτι του να κρίνεται ακατάλληλο. Το οίκημα κατεδαφίστηκε, αλλά επιδότηση ενοικίου δεν πήρε. Οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν ήδη δύο φορές. Γιατί; Διότι του ζητήθηκαν λογαριασμοί από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δηλαδή ρεύμα και νερό, και οι διάφοροι ειδήμονες έκριναν ότι «ο ιδιοκτήτης πλήρωνε μόνο το πάγιο, χωρίς κατανάλωση».

Μιλάμε για άνθρωπο που εργαζόταν από το χάραμα έως τα βαθιά μεσάνυχτα σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, όπως συμβαίνει συχνά με τους εργαζομένους στον τουρισμό. Τον τιμώρησαν, λοιπόν, και δεν του κατέβαλαν την επιδότηση ενοικίου, παρά την κατεδάφιση του σπιτιού του.

samos
Σπίτι στο Κοκκάρι

Μετά την έξωση, στο κοντέινερ της ντροπής

Στους Μαυρατζαίους κάποιες περιπτώσεις προκαλούν θλίψη, μα και οργή. Μονογονεϊκή οικογένεια είδε τις αιτήσεις της για επιδότηση ενοικίου να απορρίπτονται με παρόμοιο επιχείρημα, δηλαδή ότι ο λογαριασμός στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είχε υπογραφεί στο όνομα του εν διαστάσει συζύγου.

Τι κι αν προσπάθησε να αποδείξει η Αννα Γιακουμή ότι «έχω χωρίσει»; Τι κι αν επικαλέστηκε τη σοβαρή ασθένεια του πατέρα της; Η γυναίκα και τα δύο παιδιά της, το ένα στην εφηβεία, το άλλο στην προσχολική ηλικία, βρίσκονται εκ νέου στον δρόμο και φιλοξενούνται από φίλους και συγγενείς.

Κι αυτό επειδή τους έκανε έξωση η σπιτονοικοκυρά της οικίας που βρήκαν και νοίκιασαν. Οχι πως έφταιγε η ιδιοκτήτρια. Εκανε υπομονή τόσους μήνες, αλλά, όταν έμαθε ότι απορρίφθηκε η αίτηση της Αννας, απελπίστηκε η γυναίκα με την αναλγησία του κράτους και πλήρωσε το μάρμαρο η μητέρα των δύο ανηλίκων, που έχει πλέον στοιβάξει σε ένα κοντέινερ ό,τι διασώθηκε από το νοικοκυριό της.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Οικιακά» δήλωνε η πρεσβυτέρα! – Βρέθηκε λογαριασμός της «Κιβωτού» με 5,9 εκατ. ευρώ
samos
Το σπίτι της κα. Γιακουμή

Καρλόβασι: Πολύτεκνη οικογένεια συνεχίζει να ζει σε ετοιμόρροπο

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση καταγράψαμε στο Καρλόβασι. Εκεί ταλαιπωρείται και κινδυνεύει μια πολύτεκνη οικογένεια, και μάλιστα μονογονεϊκή. Η χήρα και τα τέσσερα παιδιά της εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι, που μοιάζει και είναι ετοιμόρροπο, αλλά από τους ειδικούς χαρακτηρίστηκε «επισκευάσιμο» για να μη δοθούν πλήρης αποζημίωση και επιδότηση ενοικίου. Τα ίδια ακριβώς που βιώνουν αυτές τις ημέρες οι πυρόπληκτοι στη βόρεια Εύβοια, στην Αττική και στις άλλες περιοχές.

Περισσότερα από 1.500 κτίρια, σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές στη Σάμο. Στις 20 Αυγούστου δρομολογήθηκε η καταβολή της τρίτης δόσης στις επιχειρήσεις, και μάλιστα ο βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης βαυκαλίστηκε ότι έδωσε λύση, ευχαριστώντας τόσο τον Χρήστο Τριαντόπουλο όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον δεύτερο, βέβαια, δεν υπήρχε λόγος. Θα μπορούσε να το πράξει και σε ένα νέο γεύμα στο μπαλκόνι της Ικαρίας, που προκάλεσε κοινωνική έκρηξη εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων για εμάς, τους κοινούς θνητούς.

Η κοινωνία στη Σάμο, πάντως, «βράζει» και, αν συνεχίσουν η ΔΑΕΦΚ και οι άλλοι κρατικοί φορείς να δημιουργούν προσχώματα για να μην ενισχύσουν τους πληγέντες, η έκρηξη θα ‘ναι θέμα χρόνου. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία επιτροπής που θα αναλάβει την εκπροσώπηση όλων όσοι έχουν παράπονα από την ανάλγητη συμπεριφορά των κρατικών υπηρεσιών και από τις διάφορες φράσεις «λεφτά δεν υπάρχουν», που άκουγαν από επίσημα χείλη, μέχρι που κάηκε η μισή Ελλάδα και βρέθηκαν κάποια ευρώ για να σταλούν και στη Σάμο…

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια για την αντιμετώπιση που έχουν οι πληγέντες των καταστροφών από το… επιτελικό κράτος, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Βασιλική Πολύζου
[email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καμπανάκι» από τον Ευθύμιο Λέκκα για τις κατολισθήσεις στην Κακιά Σκάλα

Οι κατολισθήσεις στην Κακιά Σκάλα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, απασχόλησαν...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 5, 13, 14,...

Παρούσα και η Εθνοφυλακή στη «Νυχτερινή Αστραπή»

Η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Βελλεροφών - 22 - Νυχτερινή Αστραπή» διεξήχθη στις 29...

Τα 40.000 φωτάκια του Μπακογιάννη και η ηλικιωμένη άστεγη…

Την ώρα που στη Βουλή συζητιέται το νομοσχέδιο έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στο Εθνικό...

Στα δυο κόπηκε το οδόστρωμα στον Πλαταμώνα!

Αν και η κακοκαιρία «Άριελ» βρίσκεται σε ύφεση, αφήνει πίσω της μεγάλες ζημιές και...

Επιδεινώθηκε η υγεία της 4χρονης που κατάπιε φιστίκια

Δυσάρεστη εξέλιξη στην υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού από τη Σαντορίνη που κατάπιε, φιστίκια, καθώς...

Κρήτη: Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» – Αεροσκάφος εξέπεμψε SOS!

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε αεροπλάνο των αερογραμμών της Λιβύης, θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές του...

Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας της Έμμας, λίγες ώρες μετά την κηδεία της…

Ραγίζει καρδιές η μητέρα της αδικοχαμένης 21χρονης φοιτήτριας, που έχασε τη ζωή της όταν...

Βαριά ποινή στην Κλοντιάνα Τσέλο που πυροβόλησε τον οφθαλμίατρο

Συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην 50χρονη εικαστικό...

Πειραιάς: Οργή για την «ομερτά» στο Δημοτικό Θέατρο και τον τραυματισμό μικρών μαθητών!

«Κύριοι υπεύθυνοι, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δεν είναι ελαφριοί τραυματισμοί» αναγράφει τα πανό που...

Ανήκουστο! Έλληνας εργοδότης ανάγκαζε τους εργαζόμενους να κάνουν… κάμψεις!

Δεν έχει ακουστεί αντίστοιχο περιστατικό στα ελληνικά χρονικά! Έλληνας επιχειρηματίας είχε μετατρέψει την εταιρεία...

Πτώση βράχων στην Αθηνών – Κορίνθου: Στην κυκλοφορία μόνο η δεξιά λωρίδα στην περιοχή...

Η δεξιά λωρίδα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου δόθηκε στην κυκλοφορία στην περιοχή...

Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια

Τι αποκαλύπτει εργαζόμενη σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη φοιτήτρια που παρέσυρε, σκότωσε και...

«Άριελ»: Προς τους κατοίκους της Λήμνου η νέα προειδοποίηση μέσω 112 – Ποτάμια οι...

Η κακοκαιρία «Άριελ» συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της στην επικράτεια, με το 112 να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Έτσι έκλεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ ήταν αιμόφυρτη στον δρόμο

Με αυτά τα χρήματα θα έβγαζε τα έξοδα του μήνα και θα πλήρωνε την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν ο σκύλος της
spot_img

NEWSROOM