Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες υγειονομικών σε όλη την Ελλάδα – «Ο νόμος θα εφαρμοστεί», λέει ο Πλεύρης (video)

Όχι στην υποχρεωτικότητα και στις αναστολές εργασίας, ναι στον εμβολιασμό, λένε οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι

Must Read

Ξεκίνησαν επίσημα από σήμερα οι αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που ως συμπαράσταση στους συναδέλφους τους και ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην επιβολή της υποχρεωτικότητας, δεν κατέθεσαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Την ίδια στιγμή, ο νέος Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσερχόμενο στο Υπουργείο τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και δεν θέλησε να πει περισσότερα επειδή ακόμα… ενημερώνεται: «Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε. Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας που τέθηκαν σε αναστολή από σήμερα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, έχοντας σε αρκετές περιπτώσεις στο πλευρό τους και συναδέλφους τους που έχουν εμβολιαστεί, αλλά αντιδρούν στον εξαναγκασμό και στη στέρηση της εργασίας που επιβάλλει η Κυβέρνηση.

Συγκέντρωση εργαζομένων στο «Λαϊκό»

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, δόθηκε παράταση 15 ημερών στους υγειονομικούς που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτά δεν βγαίνουν από σήμερα σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον Ευαγγελισμό

Στη Θεσσαλονίκη

Μύλος στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» με τις αναστολές εργασίας, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Πέτρο Κετικίδη, συνάδελφοί του που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο εργάζονται κανονικά, καθώς, «υπήρχε πρόβλημα με το πρόγραμμα. Ο διοικητής μάς είπε ότι ακόμη και σήμερα μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν. Άρα η κυβέρνηση έχει αναστείλει αυτό που μόνη της ψήφισε».

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», Γεώργιος Κούτρας, διέψευσε τα όσα ειπώθηκαν τονίζοντας στο thestival: «Το μέτρο έχει κανονικά ισχύ, δεν εργάστηκε κανένας ανεμβολίαστος όπως προβλέπεται. Δεν γνωρίζω αν μπήκαν στο νοσοκομείο, πάντως δεν εργάστηκαν σε βάρδια. Θα λάβουν σύντομα το σχετικό έγγραφο πράξης αναστολής όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σύμφωνα με το thes.gr η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ αρχικά μοίρασε… καρτελάκια εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, πήρε πίσω το μέτρο.

Στη Λέσβο

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί. Άλλη ομάδα εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 33 εργαζόμενοι, από τους οποίους 7 είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στα Χανιά

Στους 109 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 και από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι συνολικά 1341, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στο νοσοκομείο είναι αυτό των γιατρών 97%, δηλαδή 255 από 263 και ακολουθεί το διοικητικό προσωπικό με ποσοστό 94%, δηλαδή 111 από 118 εργαζόμενους.

Σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάστηκε το 91% δηλαδή 551 από 598, ενώ στο λοιπό προσωπικό έχει εμβολιαστεί το 89% δηλαδή, 424 από 471.

Το πρωί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν την άποψη ότι η αναστολές εργασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο Ευτύχης Κοντορινάκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων: «Είναι μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Χιλιάδες συνάδελφοί μας βγαίνουν σε αναστολή εργασίας. Αύριο δε θα έχουν χρήματα για τα απαραίτητα. Το νοσοκομείο Χανίων χάνει 109 άτομα που μέχρι στιγμής είναι ανεμβολίαστοι. Για την αντικατάστασή τους περιμένουν πότε, ίσως και αν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα ως προς την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς περίπου 40 – 50 νοσηλευτές είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε εδώ για να πούμε για άλλη μια φορά ότι ως σωματείο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι συνάδελφοι μπορούσαν, είμαστε υπέρ του εμβολιασμού αλλά είμαστε και κατά της υποχρεωτικότητας».

Σύμφωνα με το cretalive.gr, στο ΕΚΑΒ Χανίων, σε σύνολο 38 εργαζομένων οι 12 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 40 σε σύνολο 450 εργαζομένων.

Στην Καβάλα

Ένταση είχαμε το πρωί στο Νοσοκομείο Καβάλας, με τους εργαζόμενους να διαμηνύουν ότι θα κινηθούν νομικά κατά των αποφάσεων της Κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα και αναστολές.

Στη Λαμία

Στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας συγκεντρώθηκαν οι υγειονομικοί για να διαμαρτυρηθούν για το «παράλογο μέτρο» των αναστολών εργασίας και διαμηνύουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

«Φτάσαμε στο σημείο να βγάζουμε σε αναστολή εργασίας ανθρώπους που επί ενάμιση χρόνο έδωσαν μεγάλη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό», επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Βαγγέλης Οικονόμου.

«Στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας χειροκροτούσαν, τώρα είμαστε επικίνδυνοι και μας στέλνουν στα σπίτια μας … Σήμερα είναι η κηδεία της δημοκρατίας», έλεγαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι και ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο.

Στη Λάρισα

Έξω από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή ήταν έξαλλοι.

Σύμφωνα με τον Κώστας Λαρίση από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΓΝΛ «πρόκειται για μπάχαλο» και προσθέτει: «Δεν επιτρέπεται σε εργαζόμενους να προσφέρουν την εργασία τους, ενώ από την Διοίκηση του νοσοκομείου δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο σε υπάλληλο που να τίθεται σε αναστολή. Λίγοι εργαζόμενοι ήδη τους έχουν δεχθεί στα τμήματα, ενώ στα υπόλοιπα δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν».

Η Αγγελική Τσαντσαρίδου, Διευθύντρια ΕΣΥ Χειρουργικής Θώρακος αφού υποστήριξε ότι είναι υπό έρευνα τα εμβόλια και δεν καταγράφονται οι παρενέργειες, είπε ακόμα: «Έχουμε δυο ανεμβολίαστους και 2 εμβολιασμένους στις ΜΕΘ».

Στην Πάτρα

Σύμφωνα με το tempo24.news περίπου 550 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας βγαίνουν από σήμερα σε αναστολή εργασίας.

Στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης («Άγιος Ανδρέας» και Πανεπιστημιακό του Ρίο) σταμάτησαν οι καταλήψεις διαμαρτυρίας στα νοσηλευτήρια, αλλά οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται.

Στην Αμαλιάδα

Από τις 06:00 είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας Σωκράτη Σωτηρόπουλο, να λέει στο ilialive.gr: «… Είμαστε εδώ ως ένδειξη κινητοποίησης, σήμερα έχουμε κάνει αποκλεισμό και κατάληψη στο γραφείο της διοίκησης, το γραφείο προσωπικού, το γραφείο του πρωτοκόλλου και το γραφείο της διοικήτριας για να μην κατατεθούν και να μην περάσουν οι διαπιστωτικές πράξεις που βγάζει σε αναστολή εργασίας και αναστολή μισθού, συναδέλφους που δεν εμβολιάστηκαν.

Επίσης, σήμερα περιμένουμε να έχουμε μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι ας πούμε θα καλύψουν τυχόν εφεδρείες από ανεμβολίαστους του Πύργο. Όπως είχαμε πει και τις προηγούμενες φορές η Αμαλιάδα για άλλη μία φορά θα λειτουργήσει ως εφεδρεία να καλύψει τα κενά του Πύργου. Αυτό είναι αδιανόητο, γιατί πλήττεται η λειτουργία της Αμαλιάδας, πλήττεται η πόλη της Αμαλιάδας και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Εμείς είμαστε εδώ, να εμποδίσουμε αυτές τις πράξεις, θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί, ενδέχεται να κάτσουμε και τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είμαστε εδώ σε διαρκή γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε για το μέλλον του νοσοκομείου. Καλούμε κάθε φορέα της πόλης να έρθει εδώ και να δούμε τι θα κάνουμε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, είναι πολύ δύσκολα και δεν μπορούμε να παίζουμε με τα θέματα της υγείας. Το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά, εμείς είμαστε εδώ μόνο στην διοίκηση, μόνο σε ό,τι έχει να κάνει στην επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων στους ανεμβολίαστους συναδέλφους και στις μετακινήσεις του υγειονομικού. Αυτό μόνο κάνουμε. Οι λειτουργίες του νοσοκομείου ως εμβολιαστικό κέντρο, ως τεστ covid και ως επείγοντα συνεχίζονται κανονικά και τις στηρίζουμε».

Στην Κομοτηνή

Κινητοποίηση είχαμε και έξω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων.

Στη ΡΟΗ news μίλησε η Προϊσταμένη της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής Μαρία Κουρτούμα για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής, λέγοντας ότι είναι η μόνη στην Περιφέρεια non covid ΜΕΘ και η λειτουργία της οποίας κινδυνεύει από τις αναστολές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This