Σχολεία: Τι θα ισχύσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές (video)

Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και διαφορετική αντιμετώπιση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στο σχολείο

Must Read

Μία «ανάσα» από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό αλλάζουν, με σκοπό να προστατευθούν τα παιδιά και να διεξαχθεί ομαλά το μάθημα σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή, από το Υπουργείο Παιδείας, διαφορετικά μέτρα θα ισχύουν στα σχολεία για τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού και διαφορετικά, πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα παιδιά που δεν έχουν θωρακιστεί για τον ιό.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μίλησε για τη νέα σχολική χρονιά και τα όσα θα ισχύουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στις αίθουσες, αλλά και τη διαφορετική αντιμετώπιση που θα έχουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Οι μαθητές θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή δήλωση αρνητικού self test, που θα πραγματοποιείται περισσότερες φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους μαθητές, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μία τάξη ισχύουν ξανά διαφορετικά πρωτόκολλα για τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Πώς θα προσέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες

Οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Ποιά μέτρα θα ισχύσουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα

Σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα στο σχολείο, το άτομο αυτό απομακρύνεται και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Μετά από την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, δύναται να επιστρέψει στην σχολική μονάδα.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα, προβλέπονται

  • δύο εργαστηριακά τεστ ή rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως μπροστά ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα προβλέπονται δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ.

Αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων

Όπως ανακοινώθηκε, το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This