Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

«Καμπανάκια» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: «Η επιμένουσα σεισμικότητα δημιουργεί ανησυχία»

«Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη γένεση μεγαλύτερου σεισμού», επισημαίνει ο έμπειρος σεισμολόγος ειδικά για τη Θήβα και το Αρκαλοχώρι.

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, με άρθρο του κρούει τον κώδωνα της ανησυχίας -αρχικά- για την ταυτόχρονη σεισμική ενεργοποίηση τεσσάρων διαφορετικών περιοχών στην Ελλάδα.

Ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρεται στη σεισμική δράση σε συγκεκριμένες περιοχές: στη Θεσσαλία, στη Θήβα, στο Αρκαλοχώρι Ηράκλειου και στη Νίσυρο (και Τήλο μαζί). Εκεί λοιπόν το τελευταίοι αρκετά μεγάλο διάστημα, καταγράφονται συνεχώς δονήσεις, από πιο μικρές μέχρι μέτριες.

Όπως γράφει στο άρθρο του στο ieidiseis.gr, «αυτή η επιμένουσα σεισμικότητα δημιουργεί ανησυχία και αξίζει να την αξιολογήσουμε και πάλι», ενώ αν εξαιρέσουμε τη Θεσσαλία, στην οποία «πιθανότατα δεν αναμένουμε εκπλήξεις», στις άλλες τρεις περιοχές, η ανησυχία του και ο προβληματισμός του είναι έντονος…

«Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη γένεση μεγαλύτερου σεισμού», επισημαίνει ο έμπειρος σεισμολόγος ειδικά για τη Θήβα και το Αρκαλοχώρι.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Αναλυτικά το άρθρο του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Η σεισμική δράση συνεχίζεται σε διάφορα σημεία της χώρας. Δεν αναφέρομαι στη διάσπαρτη σεισμικότητα η οποία καθημερινά καταγράφεται αλλά δεν έχει συνέχεια. Αντίθετα, την προσοχή μας προσελκύει η σεισμική δράση που «επιμένει» σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες είναι τέσσερις: της Θεσσαλίας, της Θήβας, του Αρκαλοχωρίου-Ηράκλειου Κρήτης και της Νισύρου-Τήλου στα Δωδεκάνησα. Αυτή η επιμένουσα σεισμικότητα δημιουργεί ανησυχία και αξίζει να την αξιολογήσουμε και πάλι.

Στη Θεσσαλία, μετά τους ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου του 2021 στην περιοχή του Τιρνάβου είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να συνεχίζεται η διέγερση, αν και με μειούμενο ρυθμό. Οι τοπικοί σεισμοί με μικρά μεγέθη «ταράσσουν» τον ήδη σεισμόπληκτο πληθυσμό, αλλά πιθανότατα δεν αναμένουμε εκπλήξεις. Υπομονή και ψυχραιμία απαιτούνται.

Δε συμβαίνει το ίδιο στη Θήβα. Εκεί είχαμε μία έξαρση το Δεκέμβριο του 2020 με μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 4,4 στις 2-12-2021. Ακολούθησε μετασεισμική ακολουθία που «έσβησε» σταδιακά περί τα τέλη του Ιουνίου 2021. Αλλά στις 10-7-2021 η σεισμική δράση επανεμφανίστηκε με μέγεθος 4,3 πιο δυτικά από τη σεισμική δράση του Δεκεμβρίου. Η έντονη δράση συνεχίστηκε και για το λόγο αυτό στις 21-7-2021 συγκλήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εξέτασε την περίπτωση. Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη γένεση μεγαλύτερου σεισμού, δεδομένου μάλιστα ότι στην περιοχή έχουν γίνει στο παρελθόν (1853, 1983, 1914) ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6 έως 6,5.

Μετά από παροδική ύφεση περί τα μέσα Αυγούστου, η σεισμική δράση εντάθηκε και πάλι τις τελευταίες μέρες. Η όλη συμπεριφορά της σεισμικότητας δεν επιτρέπει να εφησυχάσουμε, υπάρχουν σημάδια ότι ίσως η δράση αυτή είναι προσεισμική αν και τα σημάδια αυτά δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα προς το παρόν. Πάντως, είναι γεγονός ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), που έλαβε το πόρισμα της Επιτροπής, έχουν ενεργήσει και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος» και σε ενημέρωση των κατοίκων. Συνεπώς, εδώ έχουμε ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας φορέων στην κατεύθυνση της λήψης προληπτικών μέτρων. Η παρακολούθηση και ανάλυση της σεισμικότητας στη Θήβα συνεχίζεται.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Παρούσα και η Εθνοφυλακή στη «Νυχτερινή Αστραπή»

Παρόμοια είναι η περίπτωση Αρκαλοχωρίου-Ηράκλειου Κρήτης. Εκεί η σεισμική δράση ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Και η περίπτωση αυτή εξετάστηκε από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στις 21-7-2021. Η σύσταση είναι ίδια με εκείνη που δόθηκε για τη Θήβα. Ότι δηλαδή δεν αποκλείεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός από τον 4,4 που είχε γίνει μέχρι τότε. Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους κεντρικούς (ΟΑΣΠ, ΓΓΠΠ) προχώρησαν σε παρόμοιες προληπτικές ενέργειες. Την επομένη της συνεδρίασης έγινε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα σεισμός μεγέθους 4,8. Ωστόσο, η ανάλυση της σεισμικότητας δείχνει πλέον μάλλον μετασεισμική ακολουθία, οπότε η πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό είναι σημαντικά μικρότερη αλλά όχι μηδενική.

Στην περιοχή Νισύρου-Τήλου η σεισμική δράση είναι αρκετά ασυνήθιστη. Ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου 2021 και μέχρι σήμερα συνεχίζεται αδιάκοπα. Έχουν καταγραφεί περί τους 1500 σεισμούς. Ο μεγαλύτερος έγινε στα τέλη Ιουνίου με μέγεθος 5,7. Έκτοτε η σεισμική δράση δεν έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά μετασεισμικής ακολουθίας, οπότε η πιθανότητα για τη γένεση και άλλου ισχυρού σεισμού δεν έχει εκλείψει. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΟΑΣΠ ήλθε σε επαφή με τις δημοτικές αρχές των δύο νησιών και συνέστησε τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα. Αλλά η ταυτόχρονη ενεργοποίηση τεσσάρων διαφορετικών περιοχών δεν είναι συνηθισμένη. Όμως, τα αντανακλαστικά των κρατικών φορέων λειτούργησαν καλά με την ενδεδειγμένη αλυσίδα ενεργειών: επιστημονική αξιολόγηση-συνεργασία-λήψη προληπτικών μέτρων-ενημέρωση. Εδώ, λοιπόν έχουμε ένα καλό παράδειγμα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Γ. Παπαδόπουλος για σεισμούς στην Εύβοια: «Δείξαμε αμέλεια»- «Ο Τσελέντης είναι η σεισμολογική Ραφαέλα Καρά»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καμπανάκι» από τον Ευθύμιο Λέκκα για τις κατολισθήσεις στην Κακιά Σκάλα

Οι κατολισθήσεις στην Κακιά Σκάλα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, απασχόλησαν...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 5, 13, 14,...

Παρούσα και η Εθνοφυλακή στη «Νυχτερινή Αστραπή»

Η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Βελλεροφών - 22 - Νυχτερινή Αστραπή» διεξήχθη στις 29...

Τα 40.000 φωτάκια του Μπακογιάννη και η ηλικιωμένη άστεγη…

Την ώρα που στη Βουλή συζητιέται το νομοσχέδιο έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στο Εθνικό...

Στα δυο κόπηκε το οδόστρωμα στον Πλαταμώνα!

Αν και η κακοκαιρία «Άριελ» βρίσκεται σε ύφεση, αφήνει πίσω της μεγάλες ζημιές και...

Επιδεινώθηκε η υγεία της 4χρονης που κατάπιε φιστίκια

Δυσάρεστη εξέλιξη στην υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού από τη Σαντορίνη που κατάπιε, φιστίκια, καθώς...

Κρήτη: Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» – Αεροσκάφος εξέπεμψε SOS!

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε αεροπλάνο των αερογραμμών της Λιβύης, θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές του...

Το συγκλονιστικό μήνυμα της μητέρας της Έμμας, λίγες ώρες μετά την κηδεία της…

Ραγίζει καρδιές η μητέρα της αδικοχαμένης 21χρονης φοιτήτριας, που έχασε τη ζωή της όταν...

Βαριά ποινή στην Κλοντιάνα Τσέλο που πυροβόλησε τον οφθαλμίατρο

Συνολική ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 21 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην 50χρονη εικαστικό...

Πειραιάς: Οργή για την «ομερτά» στο Δημοτικό Θέατρο και τον τραυματισμό μικρών μαθητών!

«Κύριοι υπεύθυνοι, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δεν είναι ελαφριοί τραυματισμοί» αναγράφει τα πανό που...

Ανήκουστο! Έλληνας εργοδότης ανάγκαζε τους εργαζόμενους να κάνουν… κάμψεις!

Δεν έχει ακουστεί αντίστοιχο περιστατικό στα ελληνικά χρονικά! Έλληνας επιχειρηματίας είχε μετατρέψει την εταιρεία...

Πτώση βράχων στην Αθηνών – Κορίνθου: Στην κυκλοφορία μόνο η δεξιά λωρίδα στην περιοχή...

Η δεξιά λωρίδα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου δόθηκε στην κυκλοφορία στην περιοχή...

Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια

Τι αποκαλύπτει εργαζόμενη σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη φοιτήτρια που παρέσυρε, σκότωσε και...

«Άριελ»: Προς τους κατοίκους της Λήμνου η νέα προειδοποίηση μέσω 112 – Ποτάμια οι...

Η κακοκαιρία «Άριελ» συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της στην επικράτεια, με το 112 να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...
spot_img

NEWSROOM