Επιδρομές τσακαλιών σπέρνουν τον τρόμο στην Αρχαία Ολυμπία!

Must Read

Την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να προστατέψουν τα ζωντανά τους από τις επιθέσεις τσακαλιών ζητούν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αφού τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τα περιστατικά στις πρώην δημοτικές ενότητες Φολόης και Λασιώνος.
Περισσότερα από 100 αιγοπρόβατα έχουν γίνει βορά στα δόντια των τσακαλιών τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι για να  προφυλάξουν τα ζώα τους που  αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, είτε κάθε βράδυ φυλάνε καραούλι είτε δεν βγάζουν καθόλου τα κοπάδια τους από τον σταύλο.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ γιατί φοβόμαστε τις επιδρομές των τσακαλιών στα κοπάδια μας. Καθημερινά χάνουμε ζώα και το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί με καμία αποζημίωση. Καταρχάς ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει από 4 και πάνω και όχι από τσακάλια. Εμένα αν μου φάνε ένα νέο πρόβατο σε έξι χρόνια αυτό θα μου είχε αποφέρει πάνω από 1.000 ευρώ και μπορεί να έφτανε και τα 2.000 ευρώ. Μέσα στις τελευταίες μέρες έχω χάσει 10 τουλάχιστον.  Όταν πέφτει το σκοτάδι  φτάνουν μέχρι έξω από τα σπίτια και ακούς τα ουρλιαχτά τους», τόνισε στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Χρήστος Αρβανίτης, κτηνοτρόφος  από την Αγία Κυριακή.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θίγουν οι κτηνοτρόφοι είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις απώλειες ζώων από τσακάλια με αποτέλεσμα το θέμα να έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα σοβαρό. Πέρα από το μέγεθος των καταστροφών  που προκαλούν στα κοπάδια και την απώλεια εισοδημάτων για τους ανθρώπους που ζουν από την κτηνοτροφία, δεν μπορούν να στραφούν και σε κανένα θεσμικά κατοχυρωμένο οργανισμό για να ζητήσουν μία αποζημίωση. 

Είναι αρκετοί οι κάτοικοι χωριών σε  ημιορεινές και ορεινές περιοχές που έχουν χάσει ζώα από τσακάλια, τα οποία έχουν κατέβει σε  χαμηλότερα σημεία.  Όπως εξηγεί ο  Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, «οι κτηνοτρόφοι δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να αντιδράσουν αλλά και να αποζημιωθούν για τις απώλειες των ζώων τους. Τώρα πλέον η μεγαλύτερη απειλή είναι η δραματική αύξηση του αριθμού των τσακαλιών τα οποία κατεβαίνουν μέσα σχεδόν στα χωριά και κάνουν σοβαρές ζημιές. Η αύξηση του αριθμού τους οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον είναι προστατευόμενο είδος. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους για τα ζώα τους. Εγώ και η οικογένειά μου ζούμε από την κτηνοτροφία και τον τελευταίο μήνα έχουμε χάσει 15 ζώα.

Το τσακάλι έρχεται  και τα τρυπάει και μετά κατεβαίνουν τα αγριογούρουνα και καθαρίζουν ότι  έχει απομείνει. Παρά τις οχλήσεις προς τον Οργανισμό για την αλλαγή του καθεστώτος κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Δυστυχώς όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι και φυσικά οι οικονομικές συνέπειες που δέχονται από την απώλεια των ζώων τους είναι τεράστια. Εμείς ως δήμος έχουμε ζητήσει να μπει στις ασφαλιζόμενες περιπτώσεις η απώλεια ζώων από τσακάλια και να δίνεται αποζημίωση όταν χάνεις και ένα μόνο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης

Το τσακάλι παρότι είναι πολύ φοβικό ζώο, εμφανίζεται σαν φάντασμα ενώ κυκλοφορεί σχεδόν μόνο νύχτα. Επιτίθεται όταν είναι δύο μαζί ή όταν γίνει αγέλη. Η αγέλη είναι μικρή και αποτελείται από πέντε-έξι άτομα. Είναι παντού στο δάσος.

Τελευταία έχει αποθρασυνθεί γιατί δεν υπάρχουν πλέον πολλά αγροκτήματα μέσα και γύρω από το δάσος. Αποτέλεσμα να μη φοβάται τον άνθρωπο. Επιτίθεται ακόμα και μέρα στα πρόβατα. Τα θύματά του δεν είναι πια μόνο τα άρρωστα ζώα αλλά και τα υγιή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This