Σεισμός στην Κρήτη: Τρέμει ασταμάτητα η γη – Ξεκίνησαν οι αυτοψίες – Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Στο Ηράκλειο μεταβαίνει και ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για να ελέγξει το Λιμάνι

Must Read

Πάνω από 20 μετασεισμοί έγιναν από το πρωί (από τα 5,3 Ρίχτερ και μετά) μέχρι και τις 12:00 στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου της Κρήτης, με τον κόσμο, ο οποίος πέρασε το βράδυ σε σκηνές και αυτοκίνητα, να μην έχει σταματήσει να φοβάται.

Εν τω μεταξύ, ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του Υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Εκεί βρίσκεται ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης.

Σήμερα ενισχύθηκε το δυναμικό (20 είχαν μεταβεί εχθές) και ο αριθμός των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανήλθε σε 56:

  • 10 μηχανικοί του ΟΑΚ ΑΕ
  • 6 μηχανικοί της ΚΤΥΠ ΑΕ
  • 40 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Οι μηχανικοί κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στο Παρίσι για την στρατηγική συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και μετά την Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει απευθείας στην Κρήτη για να δει από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.

Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, τονίζουν, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ουσιαστικά επισημαίνουν ότι και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί».

Στο Ηράκλειο ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας

Ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, θα μεταβεί αύριο το πρωί στο Ηράκλειο προκειμένου να προΐσταται της επιθεώρησης του Λιμένα για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν τον νομό.

Μαζί με τον κ. Κυριαζόπουλο θα βρίσκεται ο διευθυντής Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιπλοίαρχος Λιμενικού Αντώνης Γλυνός.

Ήδη από χθες, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να διερευνηθούν οι ανάγκες και να καθοριστεί η συνδρομή του υπουργείου σε δεύτερο χρόνο, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This