Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023

Παίδων «Αγία Σοφία»: SOS από 700 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που υπομεταγγίζονται!

Η αιμοδοσία του νοσοκομείου αρνείται να χορηγήσει στους πάσχοντες τις φιάλες που έχουν δοθεί για λογαριασμό τους από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Την ώρα που Υπουργείο Υγείας και διοικητές νοσοκομείων ασχολούνται μόνο με το κυνήγι των ανεμβολίαστων και με το πώς θα βάλουμε παιδιά 5-12 ετών να κάνουν ένα εμβόλιο που τους είναι τελείως άχρηστο, έως και επικίνδυνο, οι πραγματικές υπηρεσίες υγείας καταρρέουν και οι κανονικοί ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ίσως το πιο εμφατικό παράδειγμα είναι οι 700 πάσχοντες που μεταγγίζονται στις δυο κλινικές του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με ομόζυγο β-Μεσογειακή αναιμία.
Πρόκειται για τη σοβαρή μορφή της νόσου, στην οποία, λόγω της ατελούς αιμοποίησης, είναι απαραίτητες οι μόνιμες μεταγγίσεις αίματος.

Στη Μεσογειακή αναιμία (ή θαλασσαιμία) απαιτούνται δύο μονάδες αίματος, συνολικού όγκου 500-650 ml, κάθε 14 ημέρες περίπου. Αυτά υπό κανονικές συνθήκες και βάσει πρωτοκόλλου για τους αιματολογικούς ασθενείς. Φαίνεται, όμως, ότι τα πρωτόκολλα είναι ιερά και απαραβίαστα μόνο για τον κινεζοϊό, ενώ όλοι οι άλλοι ασθενείς είναι αδιάφοροι, έως και ενοχλητικοί, για το υπουργείο και τους «επιστήμονες».

Στην περίπτωση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι ελλείψεις αίματος είναι ενδημικό φαινόμενο, παρουσιάζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αλλά είναι πάντα εκεί, μια που κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται πραγματικά με το πρόβλημα, ούτε έχει καταστεί δυνατή η κεντρική διαχείριση του αίματος στην Ελλάδα, κάτι που εξαγγέλλεται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ουδέποτε υλοποιείται.

Η έλλειψη αίματος κάθε χρόνο εμφανίζεται τις περιόδους που μειώνονται οι εθελοντές αιμοδότες (διακοπές Αυγούστου και Χριστουγέννων), και συμβαίνει πάντα στο Παίδων και σε κάποιο βαθμό και στα άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχουν μεταγγιζόμενοι, και αναγκάζει τους θαλασσαιμικούς να φέρνουν αιμοδότες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους, προκειμένου να μεταγγιστούν κανονικά με τις δύο φιάλες αίματος που είναι απαραίτητες.

Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει φιάλες αίματος

Σε αντίθετη περίπτωση, η αιμοδοσία τους μεταγγίζει με μία φιάλη, με το 40-50% της απαιτούμενης ποσότητας, με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναληφθεί η μετάγγιση σε μία εβδομάδα το πολύ, αντί των κανονικών 14-16 ημερών. Με αυτήν την πάγια τακτική του Παίδων, στα όρια του εκβιασμού και, μάλιστα, σε βάρος ευπαθών ατόμων, μέχρι φέτος το καλοκαίρι διατηρείτο μια ισορροπία στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις 300 με 450 φιάλες αίματος που στέλνει τακτικά ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Μεσογειακής αναιμίας.

Από την έρευνά μας και από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, διαπιστώσαμε ότι, ενώ ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός μάς δίνει περίπου 25.000 μονάδες αίματος ετησίως, οι οποίες πηγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στους θαλασσαιμικούς, το πρόβλημα της έλλειψης αίματος παραμένει αμείωτο. Όπως μάθαμε, μάλιστα, οι ποσότητες της Ελβετίας μειώθηκαν κατά 50% επί κυβέρνησης Σαμαρά, για λόγους κόστους. Διαπιστώσαμε, επιπλέον, ότι αυτό το επιπλέον κόστος, μεταφοράς και διαχείρισης των ελβετικών φιαλών ήταν… 4.000.000 ευρώ!

Το φετινό καλοκαίρι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση χειροτέρεψε κι άλλο. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα, δηλαδή για δύο μήνες σχεδόν, η αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αρνείται να χορηγήσει στους πάσχοντες τις φιάλες που έχουν δοθεί για λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των 700 ασθενών να υπομεταγγίζεται, να αναγκάζεται να έρχεται στο νοσοκομείο δυο φορές την εβδομάδα και οι κλινικές να διαχειρίζονται διπλάσιο όγκο ασθενών, οι οποίοι συνωστίζονται αναπόφευκτα, με τον αντίστοιχο κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

Δηλαδή, ακριβώς τα αντίθετα από όσα συνιστά η επιτροπή για τον ιό. Αν υποθέσουμε ότι οι «ειδικοί» ενδιαφέρονται όντως για την υγεία και την ασφάλεια των ευπαθών συμπολιτών μας, εδώ γιατί δεν παρεμβαίνουν;

Αναβολές μεταγγίσεων και άρνηση στην αναγκαία θεραπεία

Από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η κατάσταση χειροτέρευσε και άλλο, εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου. Έτσι, έχουμε πια αναβολές μεταγγίσεων, ουσιαστικά άρνηση στη φροντίδα υγείας και στην αναγκαία θεραπεία. Στην Ελλάδα του 2021, Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζονται με αυτόν τον αχαρακτήριστο τρόπο, εν μέσω γενικής αδιαφορίας και απραξίας από τους αρμοδίους. Μεταγγιζόμενοι στις δυο κλινικές του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», έχουν ήδη ή ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, κατά αυτών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, και αναμένονται και περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Όπως μας ανέφερε δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, «πέρα από τους προφανείς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, από την ανεπαρκή ποσότητα αίματος και την ταλαιπωρία τους, ψυχική και σωματική, έχουμε συστηματική παραβίαση του Ν.2071/92 για τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς. Το, δε, Υπουργείο Υγείας, παρότι γνωρίζει το πρόβλημα, δεν έχει πράξει το παραμικρό προς επίλυσή του, ενώ έχει αγνοήσει και τις εκκλήσεις του συλλόγου των ασθενών και των ιατρών τους

Οι ίδιοι οι θαλασσαιμικοί δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι περισσότερο, έχουν φέρει πλήθος αιμοδοτών και δεν παίρνουν αυτές τις μονάδες αίματος. Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι οποίες με τη πρόσφατη διαμορφωθείσα νομοθεσία λόγω του κορωνοϊού είναι και ποινικές πια, καθώς, εάν λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στη Μονάδα Μ.Α. του “Αγία Σοφία” θαλασσαιμικοί προσβληθούν από τον ιό, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, αντιμετωπίζουν κάθειρξη έως 10 έτη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και «καρφώθηκε» στις μπάρες

Τα χειρότερα γλίτωσε ένας 60χρονος οδηγός στην Εύβοια όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου...

«Βρέθηκα σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή» υποστήριξε η 47χρονη – «Της “έφαγε” τα...

Δεκάδες οι καταγγελίες από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν από το θύμα σε ανύποπτο χρόνο

Συναγερμός για την εξαφάνιση 44χρονης μητέρας στη Ρόδο

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εξαφάνιση 44χρονης μητέρας ανήλικου κοριτσιού στη Ρόδο, η οποία...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 4, 9, 13,...

Έπεσε σε πηγάδι και για καλή της τύχη άκουσε τις φωνές της συγχωριανός

Την λαχτάρα της ζωής της πήρε μια 62χρονη που, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε...

Για «επέλαση» χιονιά από τις 25 Ιανουαρίου προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου

Στις 25 και 26 Ιανουαρίου αναμένεται «γερή κατεβασιά» κρύου, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου,...

Μοσχάτο: Ήταν έτοιμος να απαγχονιστεί και τού κλώτσησα την καρέκλα, ομολόγησε η 47χρονη

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος της  47χρονης, η...

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι σφαίρες σε σχολεία στις Αχαρνές!

Φαίνεται ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι δεν έβαλαν μυαλό από την τραγωδία με τον 11χρονο Μάριο,...

Σε σοκ η μάνα του λογιστή – «Τι είχε κάνει ο γιος μου για...

Αδυνατεί να πιστέψει πώς ο γιος της χάθηκε με τόσο τραγικό τρόπο, η μητέρα...

Αυτή είναι η 47χρονη που σκότωσε τον λογιστή γιατί της χρωστούσε 200.000 ευρώ –...

Το κατώφλι του ανακριτή πέρασε σήμερα η 47χρονη που συνελήφθη για τον θάνατο του...

Η Αριστεία κατά τον Όμηρο και η καπηλεία των σημερινών αυτοαποκαλούμενων «αρίστων»

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος Υποτροφιών «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas, στην Αμερικανική...

Αυτό είναι το περιεχόμενο του φακέλου με το απειλητικό μήνυμα που έστειλαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναστάτωση προκάλεσε ο ύποπτος φάκελος που έφτασε σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ,...

Νεκρή μέσα στο σπίτι της βρέθηκε 31χρονη νηπιαγωγός – Τι έδειξε η νεκροψία

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια νεαρή νηπιαγωγός εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο σπίτι...

Πόσο κόστισε το γεύμα στη «Μεγάλη Βρετανία» μετά την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Μετά την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στα βασιλικά κοιμητήρια του Τατοΐου, οι παριστάμενοι...

Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας – Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Εκ νέου θα δικαστεί η υπόθεση για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη που...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πατέρας δύο παιδιών ο λογιστής που βρέθηκε απαγχονισμένος – Πώς έγινε το έγκλημα στο Μοσχάτο

Η 47χρονη του έσπρωξε την καρέκλα και ο 50χρονος κρεμάστηκε - Τι είπε η ίδια στους αστυνομικούς

Νεκρή μέσα στο σπίτι της βρέθηκε 31χρονη νηπιαγωγός – Τι έδειξε η νεκροψία

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια νεαρή νηπιαγωγός...

Δημοσκόπηση: Ποια οικογένεια πιστεύετε ότι προβάλλει καλύτερα την Ελλάδα;

Ζούμε στην εποχή της εικόνας, οπότε αναπόφευκτα οι σκηνές...

Αθώα για τα 8 κιλά κόκα η Έλενα Πολυχρονοπούλου

Αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η πρώην...

Ναύπλιο: Εστιατόριο έδιωξε ομόφυλο ζευγάρι

Σε καταγγελία προχώρησε ομόφυλο ζευγάρι καθώς, όπως αναφέρουν, εκδιώχθηκαν...

Φουντώνουν οι φήμες για εμπλοκή του Παύλου στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας

«Φουντώνουν» τα σενάρια για εμπλοκή του πρωτότοκου γιου του...

NEWSROOM