29/10/2021

Παίδων «Αγία Σοφία»: SOS από 700 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που υπομεταγγίζονται!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Η αιμοδοσία του νοσοκομείου αρνείται να χορηγήσει στους πάσχοντες τις φιάλες που έχουν δοθεί για λογαριασμό τους από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό

Την ώρα που Υπουργείο Υγείας και διοικητές νοσοκομείων ασχολούνται μόνο με το κυνήγι των ανεμβολίαστων και με το πώς θα βάλουμε παιδιά 5-12 ετών να κάνουν ένα εμβόλιο που τους είναι τελείως άχρηστο, έως και επικίνδυνο, οι πραγματικές υπηρεσίες υγείας καταρρέουν και οι κανονικοί ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ίσως το πιο εμφατικό παράδειγμα είναι οι 700 πάσχοντες που μεταγγίζονται στις δυο κλινικές του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με ομόζυγο β-Μεσογειακή αναιμία.
Πρόκειται για τη σοβαρή μορφή της νόσου, στην οποία, λόγω της ατελούς αιμοποίησης, είναι απαραίτητες οι μόνιμες μεταγγίσεις αίματος.

Στη Μεσογειακή αναιμία (ή θαλασσαιμία) απαιτούνται δύο μονάδες αίματος, συνολικού όγκου 500-650 ml, κάθε 14 ημέρες περίπου. Αυτά υπό κανονικές συνθήκες και βάσει πρωτοκόλλου για τους αιματολογικούς ασθενείς. Φαίνεται, όμως, ότι τα πρωτόκολλα είναι ιερά και απαραβίαστα μόνο για τον κινεζοϊό, ενώ όλοι οι άλλοι ασθενείς είναι αδιάφοροι, έως και ενοχλητικοί, για το υπουργείο και τους «επιστήμονες».

Στην περίπτωση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι ελλείψεις αίματος είναι ενδημικό φαινόμενο, παρουσιάζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αλλά είναι πάντα εκεί, μια που κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται πραγματικά με το πρόβλημα, ούτε έχει καταστεί δυνατή η κεντρική διαχείριση του αίματος στην Ελλάδα, κάτι που εξαγγέλλεται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ουδέποτε υλοποιείται.

Η έλλειψη αίματος κάθε χρόνο εμφανίζεται τις περιόδους που μειώνονται οι εθελοντές αιμοδότες (διακοπές Αυγούστου και Χριστουγέννων), και συμβαίνει πάντα στο Παίδων και σε κάποιο βαθμό και στα άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχουν μεταγγιζόμενοι, και αναγκάζει τους θαλασσαιμικούς να φέρνουν αιμοδότες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους, προκειμένου να μεταγγιστούν κανονικά με τις δύο φιάλες αίματος που είναι απαραίτητες.

paidon agia sofia

Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει φιάλες αίματος

Σε αντίθετη περίπτωση, η αιμοδοσία τους μεταγγίζει με μία φιάλη, με το 40-50% της απαιτούμενης ποσότητας, με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναληφθεί η μετάγγιση σε μία εβδομάδα το πολύ, αντί των κανονικών 14-16 ημερών. Με αυτήν την πάγια τακτική του Παίδων, στα όρια του εκβιασμού και, μάλιστα, σε βάρος ευπαθών ατόμων, μέχρι φέτος το καλοκαίρι διατηρείτο μια ισορροπία στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις 300 με 450 φιάλες αίματος που στέλνει τακτικά ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Μεσογειακής αναιμίας.

Από την έρευνά μας και από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, διαπιστώσαμε ότι, ενώ ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός μάς δίνει περίπου 25.000 μονάδες αίματος ετησίως, οι οποίες πηγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στους θαλασσαιμικούς, το πρόβλημα της έλλειψης αίματος παραμένει αμείωτο. Όπως μάθαμε, μάλιστα, οι ποσότητες της Ελβετίας μειώθηκαν κατά 50% επί κυβέρνησης Σαμαρά, για λόγους κόστους. Διαπιστώσαμε, επιπλέον, ότι αυτό το επιπλέον κόστος, μεταφοράς και διαχείρισης των ελβετικών φιαλών ήταν… 4.000.000 ευρώ!

Το φετινό καλοκαίρι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση χειροτέρεψε κι άλλο. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα, δηλαδή για δύο μήνες σχεδόν, η αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αρνείται να χορηγήσει στους πάσχοντες τις φιάλες που έχουν δοθεί για λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των 700 ασθενών να υπομεταγγίζεται, να αναγκάζεται να έρχεται στο νοσοκομείο δυο φορές την εβδομάδα και οι κλινικές να διαχειρίζονται διπλάσιο όγκο ασθενών, οι οποίοι συνωστίζονται αναπόφευκτα, με τον αντίστοιχο κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

Δηλαδή, ακριβώς τα αντίθετα από όσα συνιστά η επιτροπή για τον ιό. Αν υποθέσουμε ότι οι «ειδικοί» ενδιαφέρονται όντως για την υγεία και την ασφάλεια των ευπαθών συμπολιτών μας, εδώ γιατί δεν παρεμβαίνουν;

Αναβολές μεταγγίσεων και άρνηση στην αναγκαία θεραπεία

Από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η κατάσταση χειροτέρευσε και άλλο, εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου και της διοίκησης του νοσοκομείου. Έτσι, έχουμε πια αναβολές μεταγγίσεων, ουσιαστικά άρνηση στη φροντίδα υγείας και στην αναγκαία θεραπεία. Στην Ελλάδα του 2021, Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζονται με αυτόν τον αχαρακτήριστο τρόπο, εν μέσω γενικής αδιαφορίας και απραξίας από τους αρμοδίους. Μεταγγιζόμενοι στις δυο κλινικές του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», έχουν ήδη ή ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, κατά αυτών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, και αναμένονται και περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Όπως μας ανέφερε δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, «πέρα από τους προφανείς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, από την ανεπαρκή ποσότητα αίματος και την ταλαιπωρία τους, ψυχική και σωματική, έχουμε συστηματική παραβίαση του Ν.2071/92 για τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς. Το, δε, Υπουργείο Υγείας, παρότι γνωρίζει το πρόβλημα, δεν έχει πράξει το παραμικρό προς επίλυσή του, ενώ έχει αγνοήσει και τις εκκλήσεις του συλλόγου των ασθενών και των ιατρών τους

Οι ίδιοι οι θαλασσαιμικοί δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι περισσότερο, έχουν φέρει πλήθος αιμοδοτών και δεν παίρνουν αυτές τις μονάδες αίματος. Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι οποίες με τη πρόσφατη διαμορφωθείσα νομοθεσία λόγω του κορωνοϊού είναι και ποινικές πια, καθώς, εάν λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στη Μονάδα Μ.Α. του “Αγία Σοφία” θαλασσαιμικοί προσβληθούν από τον ιό, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, αντιμετωπίζουν κάθειρξη έως 10 έτη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο έλεος της ακρίβειας οι λογαριασμοί

Σοκ προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι τινάζουν στον...

Νεκρή εντοπίστηκε 50χρονη αλλοδαπή στη θαλάσσια περιοχή Νησί Ντούνη Αττικής

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό 50χρονης αλλοδαπής που αγνοείτο...

Τραγωδία στην Κόρινθο: Νεκρός 53χρονος υπάλληλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχασε τις αισθήσεις του πάνω στις ράγες

Νεκρός ανασύρθηκε πριν από λίγη ώρα από τις σιδηροδρομικές ράγες του Προαστιακού, στην Κόρινθο...

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με κορωνοϊό μητέρα και το 6 μηνών μωρό της

Πολύ επιβαρυμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, που σήμερα κατέγραψε 589 νέα κρούσματα,...

Νίκος Καπραβέλος: «Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου» (video)

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο διευθυντής της β' ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, αναφορικά...

Σημαιοφόρος ετών…59 στην Κρήτη – Μητέρα δύο παιδιών πήρε σύνταξη και επέστρεψε στα θρανία

Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα και η Μαρία Ζερβάκη το απέδειξε με τον...

Η Ελλάδα ανάμεσα στους 10 κορυφαίους προορισμούς για τους ευρωπαίους

Στο «Top 10» των προορισμών για τις διακοπές των Ευρωπαίων βρέθηκαν περιοχές της Ελλάδας,...

Έπεσε και τρίτο μπαλκόνι στο Ρέθυμνο! Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί (video)

Τρίτη περίπτωση πτώσης μπαλκονιού σημειώθηκε στην Παραλιακή του Ρεθύμνου και από καθαρή τύχη δεν...

Το νομικό καθεστώς της Ελληνικής Θράκης και οι ωμότητες της Τουρκίας κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αποδομεί με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα τους τουρκικούς...

Απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Κορινθία οι Ρομά

Πριν λίγη ώρα ομάδες Ρομά επιχείρησαν να κλείσουν και πάλι την Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος...

Πρωτοφανής κακοποίηση αλόγων στον Ασπρόπυργο – Εικόνες φρίκης στη δικογραφία

Στο εδώλιο του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναμένεται να καθίσουν αύριο οι ιδιοκτήτες μονάδας...

Έτσι έχασε την ζωή του ο 35χρονος Χρήστος στην Κρήτη – Πώς κατάφεραν να σωθούν οι φίλοι του (video)

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης, από την τραγωδία που γράφτηκε σήμερα το...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχιστό: Άγριος ξυλοδαρμός πυροσβεστών από Ρομά με λοστούς

Ρομά ξυλοκόπησαν άγρια πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν σε περιπολία...

Συγκλονίζει η Σοφία Μουτίδου: «Σήμερα η Φώφη, αύριο εγώ»

Με ένα καταιγιστικό κείμενο, η Σοφία Μουτίδου εκφράζει την...

Ανδρέας Τσούνης: Σπάραξε πάνω από το φέρετρο ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά (video)

Σύσσωμη η χώρα θρηνεί τον αναπάντεχο χαμό της Φώφης...

Η δραματική προφητεία του Γιώργου Γεννηματά για την κόρη του Φώφη

Τι είχε δηλώσει για την κληρονομικότητα της ασθένειας, μερικά χρόνια πριν πεθάνει νικημένος από καρκίνο του πνεύμονα

Η 16χρονη Ευαγγελία μπήκε στο νοσοκομείο με πυρετό και πέθανε μετά από λίγες μέρες

Για ολιγωρία, αμέλεια και παραλείψεις κατηγορούν τους γιατρούς του...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

RAW HTML

TRENDING

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ