Ξεκινά η 3η δόση στους άνω των 50 ετών – Aόριστες απαντήσεις για τις παρενέργειες από το εμβόλιο της Moderna (video)

Δεν θα είναι υποχρεωτική η αναμνηστική δόση

Must Read

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ανοίγει για τους πολίτες άνω των 50 ετών η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού τους για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Αυτό ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι ραντεβού για τη διενέργεια της 3η δόσης μπορούν να κλείνουν και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και Β, αρκεί και για αυτά τα άτομα να έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από τη διενέργεια της 2η δόσης. Η ομάδα αυτή, σημείωσε, υπολογίζεται στην πρώτη της φάση γύρω στα 100.000 άτομα, με τη λίστα να ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση, με όσους δικαιούχους έχουν συμπληρώσει τους 6 μήνες από την 2η δόση.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός».

Παράλληλα, σημείωσε πως η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις της σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και μέσω του οποίου έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 10.000 άτομα. Υπογράμμισε δε πως την επόμενη βδομάδα η επιχείρηση αυτή θα βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα με κινητά συνεργεία, μεταξύ των οποίων και ενός από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Αναφερόμενος δε στις μυοκαρδίτιδες του εμβολίου της Moderna στις σκανδιναβικές χώρες και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε με αοριστολογίες: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τα δεδομένα. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου συνεχίζουν κανονικά. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας φτάνει στο 58,7%. Είμαστε στη 17η θέση στην Ε.Ε. Καλούμε όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Παιδικά πάρτι με μονοψήφιο αριθμό παιδιών

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στα παιδικά πάρτι σε σπίτια, τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται με μονοψήφιο αριθμό παιδιών, για να αποφευχθεί η διασπορά, καθώς τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα νέα μέτρα υπέρ των των εμβολιασμένων που ανακοινώθηκαν χτες Τετάρτη, η κα Γκάγκα παρατήρησε πως «δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους. Το νόημα που ανακοινώσαμε αυτά τα μέτρα, σχετίζονται με τη μεγάλη δυσανεξία του κόσμου στους περιορισμούς μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Θέλουμε συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των self tests, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε, επίσης, πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας, όμως, ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων. Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο, είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε. «Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε. «Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν», συμπλήρωσε.

  • Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This