Δύσκολες στιγμές για την Βόρεια Εύβοια: Βιβλικές καταστροφές και τουλάχιστον 100 εγκλωβισμοί (video)

Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

Must Read

Εφιαλτικές είναι οι στιγμές που βιώνουν από χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, αφού η κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Από νωρίς σήμερα το πρωί, προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, ωστόσο, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε απέραντα ποτάμια και οι περιουσίες τους καταστράφηκαν.

Συγκεκριμένα, κακοκαιρία άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλαδι , Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε ορισμένα σημεία.

Μάλιστα, χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης έκανε γνωστό, πριν από λίγο πως απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά. «Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι τον Κοτσικιά. Βλέπουμε ακόμη τέσσερις εγκλωβισμένους, μας μιλάνε στο τηλέφωνο», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου και συμπλήρωσε: «Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένο από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο. Σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου».

«Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», συνέχισε ο δήμαρχος Μαντουδίου.

Όπως είπε, αυτή την στιγμή ο Δήμος προσπαθεί να δει αν οι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους. «Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους» εξήγησε και συνέχισε: «Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει σχεδόν 10 μέτρα».

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε αρχικά πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στα Βασιλικά.

«Δυστυχώς μέχρι το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε και συνέχισε: «Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές, και δημόσιες και ιδιωτικές. Έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Δρόμοι, πλατείες και παιδικές χαρές σε κάποια μέρη πλημμύρησαν».

«Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη»

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης έκανε λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή.

«Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν μεγάλες επιπτώσεις με δεδομένη την απουσία του δάσους», είπε και συνέχισε: «Εχει πληγεί το ανατολικό μέτωπο του δήμου Νηλέως, από την περιοχή της Αγίας Άννας έως την παραλία του Βασιλικού, το Ψαροπούλι. Εχουν ισοπεδωθεί δρόμοι, δεκάδες σπίτια είναι πλημμυρισμένα, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη».

«Το νερό έφτασε στα 2-3 μέτρα, θάλασσα και δρόμοι έχουν γίνει ένα»

Για τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Δημήτρης Σκοπελίτης.

Όπως εξήγησε, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τα μηχανήματα επιχειρούν να τους καθαρίσουν τα μπάζα. Μάλιστα, μετέδωσε και εικόνες μέσω της τηλεόρασης του OPEN, στις οποίες φαίνονται καθαρά διαλυμένοι δρόμοι, πλατείες. «Το νερό έφτασε στα 2-3 μέτρα,  θάλασσα και δρόμοι έχουν γίνει ένα» σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως η πυροσβεστική βοήθησε πολλούς κατοίκους να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους και τόνισε ότι τα περισσότερα υπόγεια σπιτιών έχουν πλημμυρίσει. «Τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες. Πρέπει να γίνουν γρήγορα ενέργειες γιατί αλλιώς θα βλέπουμε συχνά τέτοιες εικόνες» κατέληξε.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η μαρτυρία μίας κατοίκου που βίωσε την καταστροφή μετά την σφοδρή βροχόπτωση.

«Όλη νύχτα δεν κοιμηθήκαμε. Αφού πέρασε η φωτιά και δεν καήκαμε, παραλίγο να πνιγούμε. Το νερό μπήκε μέσα…πώς δεν πήρε και το σπίτι ακόμα», τόνισε και εξήγησε ότι αναγκάστηκε να ανέβει στον πάνω όροφο του σπιτιού γιατί ο κάτω πλημμύρισε και γέμισε με μπάζα. «Χάθηκε μέχρι και η παιδική χαρά, η βροχή παρέσυρε ακόμα και τα παιχνίδια», συμπλήρωσε η κ. Σπανού.

Έρχεται νέα επιδείνωση του καιρού

Και ενώ οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν, το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και τα προγνωστικά του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνουν λόγο για επιδείνωση του καιρού. Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα, από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα, να είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» πρόκειται να συνεχίσει να δίνει μεγάλα ύψη βροχής έως και αύριο, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη. Μάλιστα, από την Πέμπτη, έπειτα από πρόσκαιρη βελτίωση, έρχεται νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This