ΣτΕ: «Πράσινο φως» στην πρόσληψη πολιτών που έσωσαν ανθρώπους

Must Read

Υπέρ της πρόσληψης πολιτών που έδειξαν αυτοθυσία στη διάσωση ανθρώπων, τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε ως συνταγματικές σχετικές διατάξεις για την εισαγωγή τους στη Σχολή Πυροσβεστών.

Το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την πρόσληψη πολίτη χωρίς εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων ή σε περίπτωση που δεν πληροί τα απαιτούμενα προσόντα να διορίζεται στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς διενέργεια διαγωνισμού, με μόνη προϋπόθεση να μην υπάρχει κώλυμα διορισμού στο Δημόσιο.

Το ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος με τις οποίες είχε απορριφθεί αίτηση πολίτη για πρόσληψη του κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, ο προσφεύγων είχε προχωρήσει με κίνδυνο της ζωής του σε διάσωση προσώπου το οποίο κινδύνευε άμεσα από πνιγμό λόγω πλημμύρας.

«Ο νομοθέτης αποβλέπει στην ανταμοιβή της γενναιοφροσύνης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο του εξαιρετικού εκείνου πολίτη ο οποίος, αποδεδειγμένα και με τη θέλησή του, εκθέτει τη ζωή του σε άμεσο και προφανή κίνδυνο συμμετέχοντας ενεργά σε επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος προς διάσωση κινδυνευόντων προσώπων. Η προϋπόθεση αυτή – της διακινδύνευσης της ζωής – η οποία κατά τις ίδιες διατάξεις αποδεικνύεται με διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές, αποτελεί απαραίτητο όρο (condition sine qua non) για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων» αναφέρει στο σκεπτικό της η απόφαση του ΣτΕ.

Και συμπληρώνουν οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές:

«Οι ανωτέρω διατάξεις, οι οποίες αποβλέπουν περαιτέρω και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών και την καλλιέργεια κλίματος αυταπάρνησης και φιλαλληλίας, υπηρετούν, εξάλλου, και τον σκοπό της αξιοποίησης από το Πυροσβεστικό Σώμα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, των ιδιαίτερων ηθικών και ψυχικών προσόντων των πολιτών εκείνων οι οποίοι με αυτοθυσία εξέθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος».

Πάντως, το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει πως για την εφαρμογή των ειδικών διατάξεων απαιτείται η επέμβαση του ιδιώτη προς διάσωση κινδυνεύοντος προσώπου να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος ή όταν ο απειλούμενος κίνδυνος ζωής είναι τόσο μεγάλος ώστε η άμεση επέμβαση προς σωτηρία του κινδυνεύοντος προσώπου να είναι απολύτως αναγκαία. Σε μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση το ΣτΕ έκρινε ότι είναι εφαρμοστέες οι ανωτέρω διατάξεις των άρθρων 31 του ν. 2800/2000 και 4 του ν. 2840/2000.

Εξαφάνισε την εκκαλουμένη απόφαση που είχε κρίνει αντίθετα και ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση προκειμένου, συντρεχουσών και των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου (ως προς τα προσόντα διορισμού και την έλλειψη κωλυμάτων), να ικανοποιηθεί το αίτημα του πολίτη για πρόσληψη του στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This