Τρέμουν οι κάτοικοι της Κρήτης μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ – Ζημιές και κατολισθήσεις (video)

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι - Σε εξέλιξη μικρό τσουνάμι - Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Must Read

Ο τρόμος και ο πανικός φωλιάζει ξανά στους κατοίκους της Κρήτης που μόλις λίγες ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που κατέστρεψε το Αρκαλοχώρι, μια νέα πιο ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα Ανατολικά της Ζάκρου.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακόμα ένας νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ζάκρου, ενώ σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε και στην Κάρπαθο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Από τον πολύ ισχυρό σεισμό, κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο χωριό Άργιλος στο Λασίθι, ενώ ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης ανέφερε ότι προκλήθηκαν και άλλες ζημιές σε σπίτια επιχειρήσεις αλλά και στο δημαρχείο. Επιπλέον, υπήρξαν και κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο. Ευτυχώς, έως τώρα δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμούς.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες πλατείες, ενώ οι μαθητές των σχολείων παρέμειναν στα προαύλια. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στο  Ρέθυμνο ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα έως τώρα και ζημιές.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την μεγάλη σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι και εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας για τον νέο σεισμό που έχει διαφορετικό ρήγμα από αυτόν που γκρέμισε το Αρκαλοχώρι, ανέφερε: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου, εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας» δήλωσε στο protothema.gr και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο. Ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα».

Σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος

Σημειώνεται ότι το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This