Σεισμός Κρήτη: Ανάστατοι οι κάτοικοι – Οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν μετασεισμό έως 5,6 Ρίχτερ

Επιμένουν ότι το κράτος πρέπει να προετοιμαστεί

Must Read

Φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι τη Κρήτης μετά το νέο, χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ανήσυχοι όμως είναι και οι σεισμολόγοι λόγω της υποτονικής μετασεισμικής ακολουθίας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έχουμε λίγους μετασεισμούς»

Όπως είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος, η μετασεισμική ακολουθία είναι μικρή. «Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Είμαστε αρκετές ώρες μετά τον σεισμό και έχουμε μόνο 13 καταγεγραμμένους μετασεισμούς. Είναι χαμηλός ο αριθμός». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «είναι φυσιολογικό αυτό», με μία πιθανή εξήγηση να είναι ότι ο πρώτος σεισμός «είχε σημαντικό βάθος».

Ο σεισμολόγος τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρξουν μετασεισμοί στην περιοχή που θα είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μένει να επιβεβαιωθεί. Σημείωσε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι, φορείς και πολιτεία, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν αποκλείω μετασεισμό 5,6 ρίχτερ»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δεν απέκλεισε έναν μετασεισμό μεγέθους 5,6 ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το «ελληνικό τόξο» που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.

Στη Σητεία ο Πλακιωτάκης

«Η πολιτεία, η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, είναι από την πρώτη στιγμή κοντά στους πληγέντες από τους σεισμούς. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να συμβάλουμε στην προώθηση λύσεων αλλά και για να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές της Σητείας μετά τον χθεσινό σεισμό.

Ο Θαν. Μαρτίνος θα αποκαταστήσει τον Άγιο Νικόλαο στον Ξερόκαμπο

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε, επίσης, ότι σε επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, αποδέχθηκε την πρότασή μου και θα αποκαταστήσει πλήρως τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο στη Σητεία.

«Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του. Πολύ σύντομα, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί ξανά τους πιστούς και θα είναι ακόμη καλύτερο από πριν» κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

Η στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Κρήτη – Έντρομοι οι κάτοικοι έτρεχαν να σωθούν (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This