Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Έφτασε» στην Αττική με καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες – Συνεχείς διακοπές ρεύματος (video)

Σε ισχύ το σχέδιο Δάρδανος για τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Βοήθεια και από τον Στρατό όπου χρειαστεί - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Must Read

Ξεκίνησε η επέλαση της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ήδη στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης, 13/10, τα νησιά του Ιονίου και η δυτική Ελλάδα, όπου και δημιουργήθηκαν τα πρώτα προβλήματα.

Ο «Μπάλλος» έφτασε όμως και στην Αττική με έντονα καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας στο Λεκανοπέδιο είναι η εικόνα στην Ιερά Οδό όπου λίγο μετά τις 08:00 άρχισε να ρίχνει χαλάζι και η ορατότητα για τους οδηγούς δεν υπήρχε.

Και στα βόρεια προάστια άρχισαν να ακούγονται αστραπές και βροχές. Παράλληλα, ισχυρή βροχόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας. Παρατηρούνται και τα πρώτα προβλήματα, με διακοπές ρεύματος.

Τα ξημερώματα, ο «Μπάλλος» «χτύπησε» και στις δυτικές περιοχές (Ίλιον, Ελευσίνα, κλπ.), όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ελευσίνας

Προκλήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα στην Ελευσίνα, αφού η βροχή στα δυτικά της Αττικής είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή κυκλοφορίας στο οδικό της δίκτυο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στην οδό Ωκεανίδων (από τη συμβολή με την οδό Β. Ηπείρου μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Κανελλοπούλου), στην Ελευσίνα, διεκόπη η κυκλοφορία εξαιτίας συσσώρευσης υδάτων.

Βροχές και καταιγίδες έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Στα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και η πτώση της θερμοκρασίας, οι χαλαζοπτώσεις, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορισμένα ορεινά σημεία της χώρας.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες

Ο μηχανισμός της ειδοποίησης μέσω του «112» προς τους πολίτες είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί όπου χρειαστεί. Ήδη χτες, Τετάρτη (13.10.2021) μηνύματα έλαβαν πολίτες στην Κέρκυρα, στην Πάτρα με σύσταση να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν.

Οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους περιοχών οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν προβλήματα με πλημμύρες, ζητώντας να αποφεύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει διασπορά των δυνάμεων, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα.

Η Πολιτική Προστασία με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, και άλλων δυνάμεων έχουν καταστρώσει σχέδιο για την απομάκρυνση κατοίκων, εφόσον χρειαστεί, από περιοχές που θα βρεθούν στη μήνη της κακοκαιρίας και κινδυνεύσουν από πλημμύρες.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι σε ετοιμότητα για τις περιπτώσεις που υπάρξει αποκλεισμός δρόμων, ώστε να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων και να παράσχει βοήθεια.

Σε ισχύ το σχέδιο Δάρδανος

Η κυβέρνηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει την επέλαση αυτής της δυνατής -όπως όλα δείχνουν- κακοκαιρίας «Μπάλλος» μέσω του σχεδίου, το οποίο έχει την κωδική ονομασία Δάρδανος.

Πρόκειται για το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και αποτελεί εξειδίκευση του Σχεδίου Ξενοκράτης στον τομέα των πλημμυρών.

Το σχέδιο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» τέθηκε σε επιφυλακή όλος ο κρατικός μηχανισμός, ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112.

Αυτές είναι οι εξής:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας

Αυτή είναι η πρόγνωση του καιρού

Με ισχυρές καταιγίδες θα κυλήσει η μέρα. Η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει από τα δυτικά τμήματα. Στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Καθώς πηγαίνουμε προς το μεσημέρι-απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα μετατοπιστούν πιο ανατολικά και θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Δυνατό και αρκετά επικίνδυνο φαινόμενο με μεγάλη διάρκεια (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This