«Χάσαμε την μπάλα.. Οβερ!» Η εντολή απόσυρσης και το αλαλούμ στην άγρια καταδίωξη με έναν νεκρό

Οι συνομιλίες του Κέντρου Επιχειρήσεων με τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην άγρια καταδίωξη στο Πέραμα θα δώσουν τις «απαντήσεις»

Must Read

Εξονυχιστική έρευνα πρόκειται να γίνει στις καταγεγραμμένες συνομιλίες του Κέντρου Επιχειρήσεων με τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην άγρια καταδίωξη των τριών Ρομά έως το Πέραμα, η οποία κατέληξε στον θάνατο του ενός, έπειτα από την εντολή διερεύνησης του αιματηρού περιστατικού που διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

  • Από τη Νάντια Αλεξίου

Οι συνομιλίες από τις 23.45 της περασμένης Παρασκευής έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς στο Πέραμα πρόκειται να απομαγνητοφωνηθούν, όπως ζήτησε ο αρχηγός, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, για να υπάρξει σαφής εικόνα εκείνων των δραματικών στιγμών.

Παράλληλα, έχουν ζητηθεί οι γραπτές αναφορές που συνέταξαν τόσο ο προϊστάμενος της «αλλαγής» που είχε βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων όσο και ο αξιωματικός που εκτελούσε χρέη επόπτη βάρδιας. Ωστόσο, ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας είναι η αναφορά του εκφωνητή που βρισκόταν στη θέση διαβιβάσεων στο Κέντρο της Αμεσης Δράσης και είχε λάβει τις πρώτες περιγραφές των αστυνομικών για το ύποπτο λευκό Hyundai. Και αυτό γιατί θα προκύψει η εντολή που έδωσε ο ίδιος στα πληρώματα της ΔΙΑΣ και σε ποιον χρόνο.

Η επίμαχη συνομιλία, σύμφωνα με ασφαλείς αστυνομικές πηγές, εμπεριέχει και την εντολή που δόθηκε στην πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά για παύση της καταδίωξης, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο να συνεχιστεί τόσο για τους ίδιους τους αστυνομικούς όσο και για διερχόμενους πολίτες, λόγω του ότι ο 21χρονος κλέφτης του αυτοκινήτου οδηγούσε ιδιαίτερα επικίνδυνα. Και ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων είχε την αίσθηση πως η καταδίωξη είχε σταματήσει, η ΔΙΑΣ Δυτικής Δυτικής ενημέρωσε ότι καταδιώκει το ύποπτο όχημα μέχρι την οδό Ελπίδος στο Πέραμα, όπου και ο 21χρονος σεσημασμένος οδηγός του εμβόλισε τις μοτοσικλέτες των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυρά, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Το πτώμα του 21χρονου έξω από το κλεμμένο λευκό Ι.Χ.

Εδώ βρίσκεται και ένα κομβικό σημείο που μπορεί να φωτίσει την υπόθεση. Στο πλαίσιο της έρευνας πρόκειται να διερευνηθεί ποτέ διαβιβάστηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη και σε ποιον χρόνο. Κυρίως δε, αν διαβιβάστηκε από τα πληρώματα της δυτικής Αττικής ότι συνεχίζουν να καταδιώκουν το ύποπτο όχημα και τι τους απάντησε ο εκφωνητής της Αμεσης Δράσης.

Αυτή η κρίσιμη συνομιλία που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας δεν είναι ακόμα σαφές εάν ήταν κατανοητή και από τις δύο πλευρές, δηλαδή αν ακούστηκαν όλα μεταξύ αστυνομικών και Κέντρου. Γι’ αυτό και πρόκειται να γίνει τεχνικός έλεγχος στους ασυρμάτους των πληρωμάτων προκειμένου να διακριβωθεί αν ακόμη μια φορά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, υπήρξε πρόβλημα στις διαβιβάσεις και «χάθηκε» η επικοινωνία ανάμεσα στο Κέντρο και στους αστυνομικούς, που προκάλεσε κενό στις συνεννοήσεις. Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί, οι οποίοι με ένα στόμα επιμένουν ότι βρέθηκαν σε νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν άκουσαν εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη, ενώ αναφορικά με τους πυροβολισμούς φέρεται ότι λένε ότι με την ταχύτητα που κινούνταν το κλεμμένο Hyundai ήταν αδύνατον να στοχεύσουν με ακρίβεια στα λάστιχα.

Η εσωτερική έρευνα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς, όπως είχε πει, δίνοντας την εντολή, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει περατωθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, οι επτά αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη παραμένουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έως την Τετάρτη, οπότε θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, καθώς σε βάρος τους έχει ασκηθεί από το βράδυ του Σαββάτου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Διαμπερή τραύματα στον θώρακα και στην κοιλιά του 21χρονου Ρομά

Ολοκληρώθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά η νεκροτομή στον 21χρονο σεσημασμένο Ρομά, ο οποίος κατέληξε από τα πυρά των αστυνομικών μέσα στο κλεμμένο όχημα που οδηγούσε.

Οπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Πειραιάς Ηλίας Μπογιόκας, ο 21χρονος «έφερε δύο διαμπερή τραύματα, το ένα στον θώρακα, ψηλά στον πνεύμονα, που βγήκε από την πίσω μεριά, και το άλλο δεξιά στην κοιλιακή χώρα, που δεν έπληξε ζωτικά όργανα. Και άρα το θανατηφόρο ήταν στον θώρακα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος».

Ωστόσο, για τον λόγο ότι είναι διαμπερή τα τραύματα είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν ποιοι πυροβολισμοί επέφεραν τον θάνατο του Ρομά. Επιπλέον, σύμφωνα με την εκτίμηση του έμπειρου ιατροδικαστή, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν από απόσταση πέραν των τριών τεσσάρων μέτρων, καθώς τα στοιχεία της πύλης εισόδου δείχνουν πως δεν πυροβολήθηκε εξ επαφής και από κοντινή απόσταση. Από το σημείο της συμπλοκής το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών περισυνέλεξε 38 κάλυκες. Επίσης, αναμένεται η βαλλιστική εξέταση στα όπλα των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκησαν στο αιματηρό επεισόδιο.

Στο μεταξύ, από χθες έκανε γνωστή την πρόθεση να παραδοθεί συνοδεία του δικηγόρου του ο 15χρονος καταζητούμενος Ρομά ο οποίος επέβαινε στο κλεμμένο όχημα και κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ή όταν βγήκαν τα όπλα και έπεσαν οι πυροβολισμοί. Την πρόθεσή του να εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών έκανε γνωστή ο γαμπρός του 21χρονου νεκρού Ρομά, ο οποίος οδηγούσε το κλεμμένο αυτοκίνητο. Ακόμα, στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και ο 16χρονος κουνιάδος του, ο οποίος κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών τραυματίστηκε στο χέρι από εξοστρακισμό βολίδας και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This