Καταδικάστηκε ο εκτροφέας αλόγων για την κακοποίηση των ζώων

Στις εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο είχαν βρεθεί 16 ημιθανή, υποσιτισμένα και σκελετωμένα άλογα

Must Read

Ένοχος για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων, κρίθηκε ο 72χρονος ιδιοκτήτης εγκατάστασης εκτροφής αλόγων στον Ασπρόπυργο. Το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της Έδρας.

Στις εγκαταστάσεις του είχαν βρεθεί το 2016 16 άλογα σε ημιθανή κατάσταση, δεμένα με κοντά σχοινιά και αλυσίδες, υποσιτισμένα, αφυδατωμένα, σκελετωμένα και άρρωστα. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τα άλογα στον χώρο- κολαστήριο.
Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών Ρόζα Ρούσσου που είχε καταγγείλει την κακοποίηση των αλόγων.
«Τον Αύγουστο 2016 πήραμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, μετά πήγαμε και διαπιστώσαμε 16 άλογα μόνιμα δεμένα, πάνω σε κόπρανα, πάνω σε ούρα, υποσιτισμένα. Τον Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη Δικαιοσύνη» ανέφερε η μάρτυρας.

«Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο. Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής για χρόνια. Εμείς για τον συγκεκριμένο παρατηρούμε από το 2010 αντίστοιχες κακοποιήσεις ζώων», συμπλήρωσε. Όπως είπε η μάρτυρας, «τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους. Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία».

Το μέλος του συλλόγου, εθελόντρια, Σταματίνα Ψιμοπούλου, κατέθεσε: «Πήγαμε με την αστυνομία να τα πάρουμε. Ήταν κάτι το σοκαριστικό. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες. Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια». Ο κατηγορούμενος απουσίαζε από τη δίκη.

Στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης. Δεν αμφισβητώ το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας που αποδείχθηκε ως προς τις αρμόζουσες συνθήκες σταβλισμού» ανέφερε και ζήτησε αναγνώριση ελαφρυντικού καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς ο πελάτης του έχει εγκαταλείψει τη δραστηριότητα εκτροφής αλόγων. «Καταπέλτης» ήταν ο Εισαγγελέας της Έδρας ο οποίος στην αγόρευση του πρότεινε την καταδίκη του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων που εντάσσεται στην διάταξη περί κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται» τόνισε ο εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This