Φωνές υπέρ του lockdown και της υποχρεωτικότητας – «Αποκλείεται», λέει ο Πλεύρης (video)

Συνωστισμός τηλε-μαϊντανών

Must Read

Ένας απέραντος αχταρμάς επικρατεί στα τηλεοπτικά πάνελ όπου συρρέουν καθημερινά οι επιστήμονες-μαϊντανοί, ο καθένας με κάτι διαφορετικό στο νου του.

Έτσι, υπό τη σκιά του χθεσινού ρεκόρ κρουσμάτων και της αύξησης των διασωληνωμένων, ακούστηκαν φωνές υπέρ του lockdown και της υποχρεωτικότητας, υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων, προβλέψεις για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και κατηγορηματικός αποκλεισμός της πιθανότητας για lockdown.

«Εάν συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός»

«Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο, για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες», απεφάνθη από τη Γαλλία ο καθηγητής Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το τέταρτο κύμα. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για το τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής. Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών».

https://youtu.be/nNyO3zkcNYY

Κι επειδή συνομωσιολόγοι δεν υπάρχουν μόνο στην πλευρά των λίγων και φανατικών αντιεμβολιαστών (σ.σ. με την κανονική έννοια του όρου και όχι με αυτή του τσουβαλιάσματος που χρησιμοποιείται ακόμα και για όσους φοβούνται), αλλά προφανώς και στην επιστημονική πλευρά, ο κ.Γεροτζιάφας φρόντισε να το επιβεβαιώσει:

«Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να καταστείλει διάφορα κινήματα. Δε θα συζητήσουμε για το πώς θα κατασταλεί ένα κίνημα ανθρώπων που σαφέστατα καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Γνωρίζω από συναδέλφους πως υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και κάποιοι γιατροί τους λένε να μην κάνουν εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η εμβολιαστική εκστρατεία δεν έγινε σωστά, αλλά ούτε η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών (σ.σ. επιστήμονες να διαφωνούν με τη γραμμή που προωθείται; Α πα, πα…). Στη Γαλλία τα αντιεμβολιαστικά κινήματα ξέρουμε ότι χρηματοδοτούνται από την νεοδεξιά ή από τη Ρωσία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς χρηματοδοτήσεις. Στη Γαλλία συνελήφθη ηγέτης των αντιεμβολιαστών που ετοίμαζε πραξικόπημα, ποντάροντας στην ιστορία της ατομικής ελευθερίας. Από κάπου χρηματοδοτούνται, δωρεάν δε γίνονται αυτές οι δουλειές».

Αριθμολογίας το ανάγνωσμα

Τηλεοπτική εμφάνιση χωρίς αριθμούς, μοντέλα και προβλέψεις δεν γίνεται.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ είπε σχετικά: «Χθες είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Όταν μιλάμε για αριθμούς και προβλέψεις, δεν μπορούν να λείπουν φυσικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Τα κρούσματα μπορεί να πάνε και πάνω από τα 5.449 που ήταν χθες, το πόσο εξαρτάται από το τι θα κάνουμε με τον εμβολιασμό και με τα μέτρα προστασίας. Σίγουρα δεν είμαστε ‘στο τελευταίο μίλι’, όπως πολλοί έλεγαν (σ.σ. ποιοι άραγε…), καθώς πρόκειται για ‘μαραθώνιο’ και το σημαντικό είναι η διαχείριση. Να πάει το εμβόλιο στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο εμβόλιο, να εμπλακεί στην προσπάθεια πειθούς και η τοπική κοινωνία. Η Πορτογαλία έφτασε κάποια στιγμή στα 10.000 κρούσματα. Τότε οι Πορτογάλοι φοβήθηκαν και πήγαν να εμβολιαστούν. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να φοβηθούμε κι εμείς αλλά να κάνουμε το εμβόλιο από ευθύνη (σ.σ. ο εξαναγκασμός και η δωροδοκία δεν είναι ευθύνη πάντως)», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Με τη σειρά του ο κ.Τζανάκης, επεσήμανε: «Μετά τους 8 με 9 μήνες ή ακόμα και από τους 6 μήνες, ο άνθρωπος χάνει την εξουδετερωτική άμυνα που έχει φτιάξει από τον εμβολιασμό. Συνεχίζει όμως να έχει κάποια ανοσία. Χάνουμε την πρώτη γραμμή ανόσιας και είμαστε επιρρεπείς να νοσήσουμε, ωστόσο αλλάζει η πιθανότητα να νοσηλευτούμε. Για αυτό προτείνεται οι άνω των 60 ετών να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση για περισσότερη προστασία. Ο εμβολιασμός έχει επιδράσει ώστε να ρίξει τις νοσηλείες, ενώ αρκετούς από αυτούς που έχουν μολυνθεί είναι νέοι που περνούν πιο ελαφρά την νόσο. Ένας εμβολιασμένος έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσηλευτεί, ακόμα μικρότερη να διασωληνωθεί και σχεδόν μηδενική πιθανότητα να χάσει την ζωή του. Μόνο το 5% των θανάτων είναι από εμβολιασμένους (σ.σ. το λένε σαν φυσιολογικό, λες και είναι μικρό ποσοστό). Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε 6 θανάτους αντί 54 χθες. Είναι ένα καινούργιο επιδημιολογικό περιβάλλον με το στέλεχος Δέλτα και ο εμβολιασμός είναι το απόλυτο όπλο για λιγότερους θανάτους και κρούσματα. Τα κρούσματα θα ήταν 7 φορές λιγότερα αν είχαμε φτάσει στο 97% σε εμβολισμούς».

«Το lockdown σας το αποκλείω»

Μέσα σε όλες τις φωνές εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, για να αποκλείσει, κατηγορηματικά κιόλας, το ενδεχόμενο lockdown.

«Η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα. Το lockdown σας το αποκλείω», είπε.

https://youtu.be/fIPvHX-WH0U

Περιγραφικός ήταν αναφερόμενος σε όσους δεν εμβολιάζονται: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε. Είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο … Ήδη πήγε sms (σ.σ. το… υπερόπλο) στους συμπολίτες μας για την αναμνηστική δόση και φάνηκε ότι είχε μια απήχηση. Τα  στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι όσοι έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους».

Για τα sms στους ανεμβολίαστους πολίτες ο κ.Πλεύρης είπε: «Η διαρροή που έχει υπάρξει για τα sms στους ανεμβολίαστους δεν ισχύει έτσι όπως έχει βγει. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορέσει να γίνει χρήση των ΑΜΚΑ των ανεμβολίαστων για την αποστολή ενός μηνύματος που θα τους εξηγεί την κατάσταση». Δεν αναφέρθηκε βέβαια καθόλου στο θέμα των προσωπικών δεδομένων που προκύπτει από αυτό, αλλά ποιος ασχολείται με… λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This