Εμειναν στα χαρτιά οι υποσχέσεις για 10.000 επιστροφές!

Must Read

Στην ανάγκη επίδειξης καλής θέλησης από πλευράς της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την εβδομάδα που πέρασε. Αναφορά που είναι σαφές ότι σχετιζόταν με δύο κυρίως παράγοντες που επηρεάζουν τα Ελληνοτουρκικά, όσον αφορά το Μεταναστευτικό.

Ο πρώτος δεν είναι άλλος από το ζήτημα των επιστροφών στη γείτονα -σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.- Τ ουρκίας- όσων λαθρομεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Κάποιοι, μάλιστα, θυμούνται το… ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο του υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος δήλωνε το 2020 ότι μόνο εκείνη τη χρονιά θα
γίνονταν 10.000 επιστροφές μεταναστών. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η μεγάλη πλειονότητα των εκροών μεταναστών από τη χώρα μας αφορά είτε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε οικειοθελείς (και χρηματοδοτούμενες) επιστροφές.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Μηταράκη έγινε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την επιστροφή των 400 μεταναστών που έφτασαν μέχρι ανατολικά της Κρήτης, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια, δεν προδιαθέτει πάντως για θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Από το ίδιο περιστατικό μπορεί κανείς να κρίνει τι μέλλει γενέσθαι και με τον δεύτερο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την ίδια την Τουρκία, που επίσης προβλέπεται στην ίδια δήλωση, βάσει της οποίας χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Η επιτυχία μιας τέτοιου είδους επιχείρησης υποδηλώνει είτε τη συνεργασία με δουλεμπόρους της τουρκικής πλευράς είτε την πλήρη αδιαφορία του τουρκικού μηχανισμού. Οπως και να έχει, όμως, η επίσκεψη Μηταράκη στην Αγκυρα, ακριβώς ύστερα από ένα τόσο σημαντικό περιστατικό, στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Διότι φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά απέτυχε να υποχρεώσει την Τουρκία να δεχθεί πίσω τους μετανάστες, παρότι ζήτησε τη διαμεσολάβηση Ε.Ε. και Frontex, και «σύρθηκε» στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις. Το ισοδύναμο, δηλαδή, του να χάσεις σε ένα «θερμό» επεισόδιο και να πας στους «απέναντι» για να διαπραγματευθείς το τι μέλλει γενέσθαι, με τον «οικοδεσπότη» να έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του.

Ισως τέτοιου είδους επισκέψεις και «εποικοδομητικοί διάλογοι» θα έπρεπε να ξεκινήσουν μόνο αφού η Τουρκία θα είχε ήδη δεχθεί πίσω τους 400 μετανάστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Κάποιοι καχύποπτοι, πάντως, τονίζουν ότι διόλου τυχαία δεν ήταν η αποστολή του κατάμεστου φορτηγού, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη της αντιπροσωπίας των ευρωβουλευτών στη χώρα μας, προκειμένου να «ελέγξουν» τις επιδόσεις μας στο Μεταναστευτικό. Και τονίζουν ότι έχουμε «δύο μέτωπα» ανοιχτά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This