Πειθαρχική αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις δυσλειτουργίες σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία

Must Read

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα ζητά ο πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, υποβάλλοντας αναφορά προς διερεύνηση για τις δυσλειτουργίες σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Η αναφορά υποβλήθηκε καθώς, αν από την 15-9-2021 δεν προβλέπεται η εξυπηρέτηση με ραντεβού στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και είναι υποχρεωτική η εξυπηρέτηση με αυτοπρόσωπη παρουσία και η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, ορισμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, εξακολουθούν να απαιτούν ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, πρακτική που υπονομεύει τη θεμελιώδη για το εμπράγματο δίκαιο αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

Για το λόγο αυτό η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζητά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εκδώσει γνωμοδότηση για την κατά νόμο επιβεβλημένη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και την πρόσβαση των δικηγόρων σε αυτά για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων.

Παράλληλα, τον καλεί να διερευνήσει καταγγελίες δικηγόρων στο πλαίσιο της πειθαρχικής αρμοδιότητας της εισαγγελικής αρχής, ως προς τις συμπεριφορές σε συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.

Ειδικότερα, ζητείται «να δοθεί παραγγελία στους κατά τόπο αρμοδίους Εισαγγελείς να διερευνήσουν αφ’ ενός την ανωτέρω παράνομη πρακτική (απαίτησης ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων), και αφ’ ετέρου τη συστηματική παράλειψη διαδικτυακής ανάρτησης των αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, την αδυναμία τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δικηγόρων με συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και την ανεπίτρεπτη (κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 ΚωδΔικ) ταύτιση του ωραρίου πρόσβασης των δικηγόρων με το ωράριο του κοινού σε ορισμένα Κτηματολογικά Γραφεία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This