18/5/2022

Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ στο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στο φως οι περίεργες όσο και παράνομες δραστηριότητες του σωματείου στο οποίο ηγείται ο αναμορφωτής της Β. Εύβοιας

Μέρος 1ο

Συστηματικές παραβιάσεις της νομοθεσίας και ύποπτες ψηφιακές χαρτογραφήσεις του πολιτισμικού πλούτου της χώρας, πίσω από τις οποίες κρύβονται πια κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα που θα αποκαλύψει η «δημοκρατία» στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας που αρχίζει σήμερα για το σωματείο «Διάζωμα», το οποίο διαχειρίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος, τον οποίο εσχάτως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε και επικεφαλής του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

  • Από τις
    Μαρία Παναγιώτου &
    Εμμανουέλα Τσουδερού

Οι παραβιάσεις του «Διαζώματος» ήρθαν στο φως πρώτη φορά με αφορμή μία μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας, την οποία είχε εκπονήσει το σωματείο μέσω ιδιωτών, κατά τη συνήθη πρακτική του, οι οποίοι ιδιώτες… είναι, φυσικά, συνήθως και μέλη του. Η υπόθεση αυτή εκκίνησε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) εντός του ΥΠΠΟΑ το 2019, προκειμένου να διερευνηθούν όχι μόνο η συγκεκριμένη, αλλά και όλες οι αποδοχές μελετών εντός του 2018, αφού στην εν λόγω μελέτη διαπιστώθηκε απόπειρα παράκαμψης της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) από το «Διάζωμα», αλλά και απόπειρα νομιμοποίησης των παράτυπων ενεργειών του μέσω υπουργικών αποφάσεων του ΥΠΠΟΑ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στον φάκελο του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού είχε συμπεριληφθεί και μία ψευδής βεβαίωση με τη σφραγίδα του ΥΠΠΟΑ, άγνωστου παραλήπτη, κατά την οποία η μελέτη για το συγκεκριμένο θέατρο δεν προϋπέθετε οποιαδήποτε μορφής άδεια (περιβαλλοντική ή άλλη). Όλα τα παραπάνω, παρά την εντολή για ΕΔΕ, «θάφτηκαν», καθώς λίγο αργότερα τα ηνία του υπουργείου ανέλαβε η έμπιστη φίλη του κ. Μπένου, Λίνα Μενδώνη.

Λίνα Μενδώνη – Σταύρος Μπένος, τα φιλαράκια τα καλά!

Για να καταλάβει κανείς την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για μελέτες και έργα σε αρχαία μνημεία, αξίζει να αναφέρουμε την προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία το ΥΠΠΟΑ είναι αυτό που καθορίζει τις ανάγκες που έχει για μελέτες και εν συνεχεία, πράγματι, κάποιος ιδιώτης μπορεί να προσφερθεί να χρηματοδοτήσει μία από αυτές, εφόσον προηγουμένως έχει εγκριθεί και από το ΚΑΣ τόσο η εν λόγω χρηματοδότηση, όσο και οι προδιαγραφές της μελέτης.

Απαιτεί από το ΥΠΠΟΑ την αποδοχή μελετών

Το «Διάζωμα», όμως, κάνει τις μελέτες που εγκρίνει το Δ.Σ. του (χωρίς να έχει προηγηθεί ΚΑΣ και χωρίς προδιαγραφές) και στη συνέχεια, προκειμένου να νομιμοποιεί τις ενέργειές του, απαιτεί από το ΥΠΠΟΑ την αποδοχή μελετών τις οποίες είχε ήδη ολοκληρώσει, ως δωρεά.

Στη συνέχεια η αποδοχή της δωρεάς προωθείται στο αναρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο, χωρίς ακόμη να έχει γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ, για το αν η συγκεκριμένη μελέτη είναι μελέτη ή προμελέτη ή έκθεση ιδεών και, τελικά, η «αποδοχή δωρεάς» προωθείται στην ιεραρχία, ώστε να λάβει και υπουργική απόφαση από διάφορους υπουργούς με τους οποίους είχε και έχει αρμονική συνεργασία το «Διάζωμα». Έτσι, κάθε μελέτη κατευθύνεται στο ΚΑΣ προς έγκριση, του οποίου η κρίση είναι… ναρκοθετημένη από το γεγονός της υπουργικής υπογραφής που είχε προηγηθεί.

Ερώτημα παραμένει μέχρι σήμερα με ποιες άδειες έμπαιναν και μπαίνουν οι επιστήμονες στους αρχαιολογικούς χώρους για να εκπονήσουν μελέτες του «Διαζώματος», όταν το ΥΠΠΟΑ δεν είχε εκδώσει τις σχετικές άδειες κατά τα προβλεπόμενα. Η αποδοχή, δε, μελετών προτού ανακοινώσει τις ανάγκες του το ΥΠΠΟΑ, σημαίνει, στην πραγματικότητα, πως οι δημόσιοι πόροι κατευθύνονται εκεί που επιθυμεί το «Διάζωμα» και όχι εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη παρέμβασης, όπως, για παράδειγμα, σε μνημεία που μπορεί ακόμη και να καταρρέουν.

Τα έγγραφα του ΥΠΠΟΑ που αφορούν αποφάσεις για τη φωτογράφιση αρχαιολογικών χώρων από το σωματείο «Διάζωμα»

Και όσο οι μελέτες έτρεχαν από «πλάγιες οδούς» και ο κ. Μπένος ήταν ο μαέστρος σε μια «συμφωνία» με υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ, το «Διάζωμα» οργάνωνε και μία άλλη, παράλληλη δράση, αυτή της ψηφιακής αποτύπωσης των μνημείων μέσω φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους. Δημιουργούσε, δηλαδή, οπτικές απεικονίσεις και αναπαραστάσεις των μεγαλύτερων αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας μέσα από μία σειρά δήθεν ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα (π.χ. ντοκιμαντέρ), λαμβάνοντας με αυτήν την πρόφαση άδειες παραγωγής και χρήσης εκατοντάδων απεικονίσεων ακόμα και ατελώς.

Τεράστια ζημία για το Δημόσιο

Η ζημία για το Δημόσιο; Τεράστια, αφού ένας ιδιωτικός φορέας απέκτησε και κατέχει πολύτιμα δεδομένα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για αρχαιολογικούς χώρους: Ακρόπολης Αθηνών, νομού Ηλείας, νομού Αχαΐας, νομού Κορινθίας, νομού Μεσσηνίας, νομού Θεσπρωτίας, νομού Ημαθίας, νομού Πιερίας, νομού Πέλλας, της πόλης της Θεσσαλονίκης, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Ελευσίνας, Άρτας, Νικόπολης, Νομού Πρέβεζας, Νομού Ιωαννίνων, Νομού Λάρισας

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων – ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) Παναγιώτης Νταής είναι και ταμίας και πρώην αντιπρόεδρος του «Διαζώματος». Μέλος επίσης του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ είναι και ο Ιωάννης Ζηρίνης, ο οποίος είναι κι αυτός μέλος του «Διαζώματος», αλλά και αναπληρωτής πρόεδρος του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και φίλος του Σταύρου Μπένου.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως ο ΟΔΑΠ είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται τους πολιτιστικούς πόρους, άρα το αρμόδιο όργανο για τα εν λόγω τέλη. Δεν ξέρουμε εάν είναι τυχαίο, αλλά τόσο ο κύριος Νταής όσο και ο κύριος Μπένος και η κυρία Μενδώνη προέρχονται από το πολιτικό περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως επίσης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θα συνεργαστεί με το «Διάζωμα» για το έργο των 30.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι να αναλάβει υπουργός η κυρία Μενδώνη οι απεικονίσεις, τα αντίγραφα και οι αναπαραστάσεις των μνημείων προστατεύονταν από τον νόμο, ο οποίος απαγόρευε την παραγωγή και την εκμετάλλευσή τους χωρίς την άδεια από το ΥΠΠΟΑ και χωρίς την καταβολή των νόμιμων τελών στο Ελληνικό Δημόσιο. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν με τροπολογία στο νομοσχέδιο Ακροπόλ (ν.4708/2020), με την οποία η κυρία Μενδώνη, τροποποίησε τα άρθρα 2 και 46 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, έτσι ώστε μόνο οι «πιστές απεικονίσεις» των μνημείων να χρήζουν άδειας.

Ελεύθερη η χρήση «μη πιστών αντιγράφων»

Αν κάποιος, δηλαδή, θελήσει να αλλάξει ανεπαίσθητα το μέγεθος της Ακρόπολης σε μια απεικόνισή της, τότε αυτό δεν θα αποτελεί πιστό αντίγραφο και μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η καταβολή τελών προς το Δημόσιο έγινε υποχρεωτική μόνο για όσους «αποσκοπούν στο κέρδος», φωτογραφίζοντας έτσι -όπως ο κ. Μπένος τα μνημεία- πολλούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σαν τον δικό του.

Φυσικά, η εκμετάλλευση αυτών των ανυπολόγιστης αξίας πόρων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει ήδη εκκινήσει μια τεράστια παραοικονομία, αλλά κι έναν διεθνή μαυραγοριτισμό κάτω από τη μύτη μας. «Φανταστικές» εταιρίες offshore με πολυπλόκαμες διασυνδέσεις που κλείνουν απροκάλυπτα το μάτι στο υπουργείο, είναι όσα θα περιγράψουμε στη συνέχεια. Και τα οποία αποδεικνύουν πως πίσω από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μπορεί τελικά να κρύβονται κερδοσκόποι…

  • Διαβάστε αύριο στο 2ο Μέρος: Τα ελληνικά αρχαία μνημεία συναντούν τα Paradise Papers!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: Μόνο ταξί με μηδενικές εκπομπές από το 2026 – Τέλος οι καυστήρες πετρελαίου

Ριζικές αλλαγές θα φέρει στη ζωή μας ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε σήμερα στη...

Συγκλονίζουν οι εικόνες στην κηδεία του αυτόχειρα 14χρονου: «Μάκη, ζεις»

Σε εξέλιξη οι έρευνες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να πέσει φως στα αιτία

ΑΠΘ: Εξιχνιάστηκε έγκλημα 7 χρόνια μετά – Την σκότωσε και έφυγε από τη χώρα

Ήταν 19 Αυγούστου το 2015, όταν μια 40χρονη γυναίκα εντοπίστηκε αναίσθητη και μέσα σε...

Εμφάνιση… πλανητάρχη από τον Αρτέμη Σώρρα!

Η επανεμφάνιση του Αρτέμη Σώρρα είναι γεγονός. Σε κάποια εξοχική κατοικία βρέθηκε ο επικεφαλής...

Σήμερα οι αποφάσεις για τις μάσκες – Που θα παραμείνουν

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή, καθώς η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αποφανθεί για την κατάργηση...

«Χρυσάφι» τα κεράσια: Μέχρι και 18 ευρώ σε μανάβικα!

Στις λαϊκές αγορές μπορούν οι καταναλωτές να τα βρουν φθηνότερα

Η αντίδραση της μητέρας της Κάρολαϊν για την ποινή στον Μπάμπη – Οργή με τις απαιτήσεις του πιλότου

Απόλυτη ανακούφιση ένιωσε η μητέρα της Καρολάιν Κράουτς στο άκουσμα της ποινής που επιβλήθηκε...

Δραματική έκκληση της αδελφής του αγνοούμενου Θύμιου Μπουγά

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Θύμιος Μπουγάς από τον...

Θεσσαλονίκη: Έβαλε 133 ευρώ βενζίνη και έγινε… καπνός!

Γέμισε το ρεζερβουάρ του και δεν πλήρωσε...

Η απόφαση για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη: Ισοβίτες και πάλι, ή όχι οι κατηγορούμενοι;

Το δικαστήριο μετά το μεσημέρι ή το απόγευμα θα εκδώσει την ετυμηγορία του για τους δύο δολοφόνους της φοιτήτριας που αφού τη βίασαν, τη χτύπησαν και την πέταξαν στα βράχια

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Νεκρός 42χρονος που έπεσε από την γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 42χρονος άνδρας που πήδηξε στο...

Σάλος στη Eurovision! Ακυρώθηκε το 10άρι που έδωσε στην Ελλάδα η Ρουμανία

Σφοδρές αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός...

Μαρία Ψάλτη: Ξεσπά η κόρη του Στάθη Ψάλτη για την εκταφή του

Ούτε μετά θάνατον δεν μπορεί να ησυχάσει η ψυχή...

Έχασε τα λόγια του ο Μητσοτάκης με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά  την ερώτηση...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ