Πώς τo «Διάζωμα» στερεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο

Η ΜΚΟ του Μπένου «ανοίγει» τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας σε ξένα τουριστικά γραφεία, χωρίς το κράτος να εισπράττει φράγκο

Συντάκτης: Newsroom

Μέρος 2ο

Το σύστηµα παράκαµψης των διαδικασιών που έχει εφαρµόσει το «∆ιάζωµα», στο οποίο επικεφαλής είναι ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος έχει επίσης τοποθετηθεί επικεφαλής στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, προκειµένου να προωθεί δωρεές µελετών στο Υπουργείο Πολιτισµού, αναπτύχθηκε διεξοδικά στο πρώτο µέρος της έρευνας της «δημοκρατίας», που δημοσιεύτηκε χθες στο newsbreak.gr.

  • Από τις
    Μαρία Παναγιώτου &
    Εμμανουέλα Τσουδερού

Το θέμα, φυσικά, είναι εάν οι μελέτες αυτές είναι χρήσιμες και αναγκαίες ή απλά καταστροφικές. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε αναφορά προϊσταμένου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων, σχετικά με μελέτη του «Διαζώματος» για αποκατάσταση ενός αρχαίου θεάτρου. «Οι ενέργειες αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε μεγάλο τμήμα των εδωλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος για τη συγκεκριμένη μελέτη, ενώ εκφράζει δυσάρεστα ερωτήματα και για τη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα. Φυσικά, η αποδοχή δωρεάς της μελέτης εγκρίθηκε τελικά από την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου, που δήλωνε σταθερά φίλη του «Διαζώματος».

Αριστερά: Έγγραφο-«φωτιά» που αναφέρεται σε καταστροφή αρχαιοτήτων – δεξιά: έγγραφο από τη Μάλτα που αναφέρει τον Μιχάλη Κόκκινο, ιδρυτή της Moptil Ltd Greece

Βεβαίως, το «Διάζωμα» ισχυρίζεται, γενικά, ότι δεν έχει κέρδος από τις δράσεις του, οι οποίες -όπως αναφέρει- έχουν καθαρά ρομαντικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συνεργάζεται τόσο στενά με ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρίες, διευκολύνοντάς τους να έχουν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, ατελώς. Φυσικά, η προσέλκυση τουριστών αποτελεί εθνικό στόχο, αρκεί ο στόχος αυτός να εφαρμόζεται με τρόπο προσοδοφόρο για τα δημόσια ταμεία.

Αλληλογραφία προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για παράδειγμα, που περιήλθε στα χέρια της «δημοκρατίας», αποδεικνύει πως ταξιδιωτικές εταιρίες χρησιμοποιούν τη διαμεσολάβηση του «Διαζώματος» για να πραγματοποιούν πολιτιστικές περιηγήσεις τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς την καταβολή του αντιτίμου που αναλογεί στο Δημόσιο για την είσοδο σε αυτούς ή για την παραχώρησή τους ατελώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθοδολογίας που φαίνεται ότι ακολουθείται αποτελεί επιστολή-αίτημα ταξιδιωτικής εταιρίας από την Ισπανία προς προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, με την οποία ζητάει πρόσβαση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, με αφορμή διοργάνωση τριήμερου ταξιδιού για τους πελάτες του, αλλά και τη χρήση ενός αρχαίου θεάτρου για την πραγματοποίηση ενός πολιτιστικού δρώμενου.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων απαντά στο εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο, συμπεριλαμβάνοντας στην αλληλογραφία και το «Διάζωμα» (!) από το πουθενά, λες και το σωματείο ασκεί κάποιου είδους μεσιτεία στα αρχαία μνημεία μας, και τελικά δίνει το δικαίωμα χρήσης του θεάτρου ατελώς, όπως και ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους που είχαν ζητηθεί. Κι όλα αυτά χωρίς να περάσει το αίτημα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις σχετικές παραχωρήσεις.

Το εντυπωσιακό, δε, είναι πως στη συνέχεια το «Διάζωμα» του κ. Μπένου προβάλλει την επιχειρηματική δράση του ταξιδιωτικού γραφείου ως εμβληματική για την αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων της Ελλάδος!

Τεράστια κέρδη από ψηφιακές απεικονίσεις αρχαιoλογικών χώρων

Η πρώτη επιχειρηματική δράση που ανέπτυξε η Microsoft στη χώρα μας, η οποία πριν από έναν χρόνο δημιούργησε θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα, και ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες είναι μία εφαρμογή εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με ψηφιακές αναπαραστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας. Εν ολίγοις, ο χρήστης αυτής της εφαρμογής θα μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο και να ανακαλύπτει την αρχική μορφή των μνημείων και την ιστορία τους.

Ούτε η Microsoft είναι τυχαία εταιρία ούτε οι επιλογές της είναι τυχαίες. Το παρόν και το μέλλον είναι ψηφιακό και σε αυτούς τους κλάδους κρύβονται τεράστια κεφάλαια, που κάποιοι… μυρίστηκαν ακόμη και πριν από τη Microsoft, αφού δεν είναι η πρώτη εταιρία με διεθνές άρωμα που πάτησε… ψηφιακά το ιερό χώμα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην έρευνα που άρχισε χθες η «δημοκρατία» αναφέραμε πως μεταξύ άλλων το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα», στο οποίο επικεφαλής είναι ο Σταύρος Μπένος, εδώ και χρόνια έχει προχωρήσει σε ψηφιακή αποτύπωση μνημείων μέσω φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους. Δημιουργούσε, δηλαδή, οπτικές απεικονίσεις και αναπαραστάσεις των μεγαλύτερων αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, λαμβάνοντας άδειες παραγωγής και χρήσης εκατοντάδων απεικονίσεων ακόμα και ατελώς.

Έτσι, σήμερα ένας ιδιωτικός φορέας κατέχει πολύτιμα δεδομένα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για αρχαιολογικούς χώρους στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και πολλούς άλλους. Ακόμη και για την Ακρόπολη των Αθηνών. Κανείς δεν γνωρίζει πώς χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα το «Διάζωμα». Υπάρχουν ωστόσο μέλη του που φαίνεται πως γνωρίζουν την εμπορική αξία τέτοιων απεικονίσεων, ειδικά όταν ζημιώνεται το Δημόσιο και δεν καταβάλλεται το νόμιμο ποσοστό του 20% που προβλέπεται.

Τακτικό μέλος στο σωματείο είναι, για παράδειγμα, το πρώην μέλος του ΚΑΣ, ο αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης, που είναι και μέλος στο Δ.Σ. της Moptil Ltd Greece, η οποία, με τη σειρά της, είναι θυγατρική της offshore εταιρίας Moptil Ltd, με έδρα τη Μάλτα, που εμφανίζεται και στα γνωστά Paradise Papers και ασχολείται με ψηφιακές απεικονίσεις μνημείων. Η Moptil Ltd Greece, την οποία δημιούργησε στη χώρα μας ο Μιχάλης Κόκκινος, που είναι και μέτοχος στη μητρική μαλτέζικη εταιρία, καταχώρισε το 2015 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) την εγκατάσταση της θυγατρικής στην Ελλάδα. Το περίεργο είναι πως έκτοτε η Moptil Ltd Greece δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα άλλο στο ΓΕΜΗ, ούτε έναν ισολογισμό.

Πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα

Από το σάιτ της προκύπτει βεβαίως ότι η εταιρία έχει πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού ήδη πάνω από 500.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει τη σχετική εφαρμογή με απεικονίσεις ελληνικών μνημείων μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων της Ακρόπολης, της Κνωσού, της Ολυμπίας και των Δελφών.

Τον Ιούνιο του 2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έστειλε ένα κατεπείγον έγγραφο στα αρμόδια όργανα του υπουργείου «για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου», με το οποίο τους ενημέρωνε πως τουρίστες χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή της Moptil με τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις των μνημείων της Ολυμπίας, χωρίς να έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να εγκριθεί ή όχι η δραστηριότητα.

Η Εφορεία διαπίστωνε ακόμη ότι στη σελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται εικόνες αρχαιολογικού περιεχομένου από την Ολυμπία για διαφημιστικούς σκοπούς, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, και κάλεσε την εταιρία να καταθέσει εγγράφως τα σχετικά αιτήματα. Η εταιρία αρχικώς δεν ανταποκρίθηκε, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα μέσω παραγόντων του υπουργείου και χωρίς Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Η υπόθεση που θα ξεδιπλώσουμε στο επόμενο μέρος της έρευνάς μας θα μπορούσε να αναπαρασταθεί ψηφιακά με τον λαβύρινθο του Μινώταυρου στην Κνωσσό, τον οποίο φαίνεται πως αγαπά και η offshore εταιρία. Μεταφράζεται, όμως, σε απώλειες εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία στην Κυψέλη: Πήγαινε να πάρει τη γυναίκα του ο 45χρονος που σκοτώθηκε με...

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του 45χρονου οδηγού μοτοσικλέτας που τα ξημερώματα του Σαββάτου έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή που οδηγούσε...

Έκρυβαν 40 κιλά χασίς σε δύο σπίτια σε Πολίχνη και Σταυρούπολη – Δύο συλλήψεις

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... Περισσότερα από 40 κιλά χασίς εντοπίστηκαν σε δύο σπίτια σε Πολίχνη και Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη, με τις Αρχές...

Πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του – Σοκ στο Βόλο για την απώλεια 59χρονου πατέρα...

Ακόμα ένας άνθρωπος προστέθηκε στη μεγάλη μαύρη λίστα των ξαφνικών θανάτων στη χώρα μας. Αυτή τη φορά ήταν ένας 59χρονος πατέρας δύο παιδιών, ο...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχεται δύσκολο 24ωρο με καταιγίδες και μποφόρ

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από αργά το απόγευμα της Κυριακής, έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας

Βουτιά θανάτου για ασθενή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φιλιατών

Τραγωδία στην Ηγουμενίτσα λίγο μετά τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου όταν ένας  66χρονος «βούτηξε» στο κενό από το νοσοκομείο Φιλιατών, όπου νοσηλευόταν.Ο ασθενής...

Χρυσές δουλειές έκαναν πατέρας και γιος – Βάφτιζαν το ηλιέλαιο «παρθένο ελαιόλαδο» και το...

Η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει στα ύψη και φαίνεται πως πολλά έχουν να δουν ακόμα τα μάτια μας όσον αφορά στις παρανομίες που...

Η αναβάθμιση από τον Fitch στο ελληνικό διαδίκτυο: «Είδε την τιμή του λαδιού και...

Με ιδιαίτερα σκωπτικό και καυστικό τρόπο «υποδέχθηκαν» οι Έλληνες χρήστες του Twitter την είδηση της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας και της ανάκτησης της...

Εντοπίστηκαν μετανάστες σε παραλία στο Ηράκλειο – Επιχείρηση του Λιμενικού για τη μεταφορά τους

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Λιμενικό μετά τον εντοπισμό μεταναστών σε παραλία στα νότια του νομού Ηρακλείου.Άμεσα στήθηκε επιχείρηση από Λιμενικό...

Νεκρός 45χρονος οδηγός μηχανής – «Καρφώθηκε» πάνω σε δέντρο

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας όταν η μηχανή που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε δέντρο στην Κυψέλη.Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε τη...

Αποκάλυψη: Τι πραγματικά συνέβη στον αδικοχαμένο ράπερ Οδυσσέα Τσιαμπόκαλο – Ευθύνες και δόλιες παραλήψεις

Ένα περίεργο κουβάρι γύρω από τον θάνατο του 46χρονου ράπερ και ιδρυτικού μέλους του χιπ χοπ συγκροτήματος Razastarr, Οδυσσέα Τσιαμπόκαλου, άρχισε να ξετυλίγεται στη...

Παρανάλωμα του πυρός έγινε αποθήκη ξυλείας στην Κέρκυρα

Ολοσχερής ήταν η καταστροφή χώρου αποθήκευσης ξυλείας στην περιοχή των Βελονάδων στην Κέρκυρα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο μετά...

Άνδρας έπεσε στις ράγες του Μετρό στην Αγία Παρασκευή και κατέληξε

Τραγική κατάληξη είχε η πτώση ενός άνδρα στις ράγες του Μετρό στην Αγία Παρασκευή καθώς απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.Ο 50χρονος, σύμφωνα με την...

Σοβαρό ατύχημα στην Αλίμου – Γυναίκα παρασύρθηκε πεζή και τραυματίστηκε

Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου για σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στην Αλίμου, στην κάθοδο προς παραλιακή.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μια γυναίκα κινούνταν...

Συνεχίζει να «κρύβει» τους ανέργους η ΕΛ.ΣΤΑΤ

Σε ποσοστό 18,88% ανέρχεται η πραγματική ανεργία στη χώρα, σύμφωνα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ ανέργων, οι οποίοι ανέρχονται σε...

Ακόμα πιο κοντά στην πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα μετά από σχεδόν 30 χρόνια –...

Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δεν αποκλείεται εντός του 2024 να ξεκινήσει στα Ιωάννινα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα από...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Μια κούκλα με απλό και σικ νυφικό η Δήμητρα Ματσούκα – Φωτογραφίες από τον γάμο με τον Κόκκαλη

Με μόλις 60 καλεσμένους, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόλαφος η ΕΕΔΑ: Παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών

Μια πραγματική ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου* (ΕΕΔΑ) για τις Ανεξάρτητες Αρχές και την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδικά σε...

Τραγωδία στην Κυψέλη: Πήγαινε να πάρει τη γυναίκα του ο 45χρονος που σκοτώθηκε με τη μηχανή

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του 45χρονου οδηγού μοτοσικλέτας που τα ξημερώματα του Σαββάτου έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της και...

Εντοπίστηκαν μετανάστες σε παραλία στο Ηράκλειο – Επιχείρηση του Λιμενικού για τη μεταφορά τους

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Λιμενικό μετά τον εντοπισμό μεταναστών σε παραλία στα νότια του νομού Ηρακλείου.Άμεσα στήθηκε επιχείρηση από Λιμενικό και Αστυνομία προκειμένου να μεταφερθούν...

Αφρικανική σκόνη και ζέστη – Σε ποιές περιοχές θα βρέξει

Μπορεί να  «μπήκε» ο Δεκέμβρης αλλά ο καιρός δε λέει να... συμμορφωθεί με την εποχή του καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι περισσότερο ανοιξιάτικο παρά χειμωνιάτικο, με τη θερμοκρασία...

Βουτιά θανάτου για ασθενή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φιλιατών

Τραγωδία στην Ηγουμενίτσα λίγο μετά τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου όταν ένας  66χρονος «βούτηξε» στο κενό από το νοσοκομείο Φιλιατών, όπου νοσηλευόταν.Ο ασθενής νοσηλευόταν με ψυχιατρικά προβλήματα και...