18/5/2022

Πώς τo «Διάζωμα» στερεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η ΜΚΟ του Μπένου «ανοίγει» τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας σε ξένα τουριστικά γραφεία, χωρίς το κράτος να εισπράττει φράγκο

Μέρος 2ο

Το σύστηµα παράκαµψης των διαδικασιών που έχει εφαρµόσει το «∆ιάζωµα», στο οποίο επικεφαλής είναι ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος έχει επίσης τοποθετηθεί επικεφαλής στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, προκειµένου να προωθεί δωρεές µελετών στο Υπουργείο Πολιτισµού, αναπτύχθηκε διεξοδικά στο πρώτο µέρος της έρευνας της «δημοκρατίας», που δημοσιεύτηκε χθες στο newsbreak.gr.

  • Από τις
    Μαρία Παναγιώτου &
    Εμμανουέλα Τσουδερού

Το θέμα, φυσικά, είναι εάν οι μελέτες αυτές είναι χρήσιμες και αναγκαίες ή απλά καταστροφικές. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε αναφορά προϊσταμένου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων, σχετικά με μελέτη του «Διαζώματος» για αποκατάσταση ενός αρχαίου θεάτρου. «Οι ενέργειες αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε μεγάλο τμήμα των εδωλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος για τη συγκεκριμένη μελέτη, ενώ εκφράζει δυσάρεστα ερωτήματα και για τη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα. Φυσικά, η αποδοχή δωρεάς της μελέτης εγκρίθηκε τελικά από την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου, που δήλωνε σταθερά φίλη του «Διαζώματος».

Αριστερά: Έγγραφο-«φωτιά» που αναφέρεται σε καταστροφή αρχαιοτήτων – δεξιά: έγγραφο από τη Μάλτα που αναφέρει τον Μιχάλη Κόκκινο, ιδρυτή της Moptil Ltd Greece

Βεβαίως, το «Διάζωμα» ισχυρίζεται, γενικά, ότι δεν έχει κέρδος από τις δράσεις του, οι οποίες -όπως αναφέρει- έχουν καθαρά ρομαντικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συνεργάζεται τόσο στενά με ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρίες, διευκολύνοντάς τους να έχουν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, ατελώς. Φυσικά, η προσέλκυση τουριστών αποτελεί εθνικό στόχο, αρκεί ο στόχος αυτός να εφαρμόζεται με τρόπο προσοδοφόρο για τα δημόσια ταμεία.

Αλληλογραφία προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για παράδειγμα, που περιήλθε στα χέρια της «δημοκρατίας», αποδεικνύει πως ταξιδιωτικές εταιρίες χρησιμοποιούν τη διαμεσολάβηση του «Διαζώματος» για να πραγματοποιούν πολιτιστικές περιηγήσεις τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς την καταβολή του αντιτίμου που αναλογεί στο Δημόσιο για την είσοδο σε αυτούς ή για την παραχώρησή τους ατελώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθοδολογίας που φαίνεται ότι ακολουθείται αποτελεί επιστολή-αίτημα ταξιδιωτικής εταιρίας από την Ισπανία προς προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, με την οποία ζητάει πρόσβαση σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, με αφορμή διοργάνωση τριήμερου ταξιδιού για τους πελάτες του, αλλά και τη χρήση ενός αρχαίου θεάτρου για την πραγματοποίηση ενός πολιτιστικού δρώμενου.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων απαντά στο εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο, συμπεριλαμβάνοντας στην αλληλογραφία και το «Διάζωμα» (!) από το πουθενά, λες και το σωματείο ασκεί κάποιου είδους μεσιτεία στα αρχαία μνημεία μας, και τελικά δίνει το δικαίωμα χρήσης του θεάτρου ατελώς, όπως και ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους που είχαν ζητηθεί. Κι όλα αυτά χωρίς να περάσει το αίτημα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις σχετικές παραχωρήσεις.

Το εντυπωσιακό, δε, είναι πως στη συνέχεια το «Διάζωμα» του κ. Μπένου προβάλλει την επιχειρηματική δράση του ταξιδιωτικού γραφείου ως εμβληματική για την αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων της Ελλάδος!

Τεράστια κέρδη από ψηφιακές απεικονίσεις αρχαιoλογικών χώρων

Η πρώτη επιχειρηματική δράση που ανέπτυξε η Microsoft στη χώρα μας, η οποία πριν από έναν χρόνο δημιούργησε θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα, και ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες είναι μία εφαρμογή εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με ψηφιακές αναπαραστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας. Εν ολίγοις, ο χρήστης αυτής της εφαρμογής θα μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο και να ανακαλύπτει την αρχική μορφή των μνημείων και την ιστορία τους.

Ούτε η Microsoft είναι τυχαία εταιρία ούτε οι επιλογές της είναι τυχαίες. Το παρόν και το μέλλον είναι ψηφιακό και σε αυτούς τους κλάδους κρύβονται τεράστια κεφάλαια, που κάποιοι… μυρίστηκαν ακόμη και πριν από τη Microsoft, αφού δεν είναι η πρώτη εταιρία με διεθνές άρωμα που πάτησε… ψηφιακά το ιερό χώμα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην έρευνα που άρχισε χθες η «δημοκρατία» αναφέραμε πως μεταξύ άλλων το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα», στο οποίο επικεφαλής είναι ο Σταύρος Μπένος, εδώ και χρόνια έχει προχωρήσει σε ψηφιακή αποτύπωση μνημείων μέσω φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους. Δημιουργούσε, δηλαδή, οπτικές απεικονίσεις και αναπαραστάσεις των μεγαλύτερων αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, λαμβάνοντας άδειες παραγωγής και χρήσης εκατοντάδων απεικονίσεων ακόμα και ατελώς.

Έτσι, σήμερα ένας ιδιωτικός φορέας κατέχει πολύτιμα δεδομένα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για αρχαιολογικούς χώρους στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και πολλούς άλλους. Ακόμη και για την Ακρόπολη των Αθηνών. Κανείς δεν γνωρίζει πώς χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα το «Διάζωμα». Υπάρχουν ωστόσο μέλη του που φαίνεται πως γνωρίζουν την εμπορική αξία τέτοιων απεικονίσεων, ειδικά όταν ζημιώνεται το Δημόσιο και δεν καταβάλλεται το νόμιμο ποσοστό του 20% που προβλέπεται.

Τακτικό μέλος στο σωματείο είναι, για παράδειγμα, το πρώην μέλος του ΚΑΣ, ο αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης, που είναι και μέλος στο Δ.Σ. της Moptil Ltd Greece, η οποία, με τη σειρά της, είναι θυγατρική της offshore εταιρίας Moptil Ltd, με έδρα τη Μάλτα, που εμφανίζεται και στα γνωστά Paradise Papers και ασχολείται με ψηφιακές απεικονίσεις μνημείων. Η Moptil Ltd Greece, την οποία δημιούργησε στη χώρα μας ο Μιχάλης Κόκκινος, που είναι και μέτοχος στη μητρική μαλτέζικη εταιρία, καταχώρισε το 2015 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) την εγκατάσταση της θυγατρικής στην Ελλάδα. Το περίεργο είναι πως έκτοτε η Moptil Ltd Greece δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα άλλο στο ΓΕΜΗ, ούτε έναν ισολογισμό.

Πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα

Από το σάιτ της προκύπτει βεβαίως ότι η εταιρία έχει πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας, αφού ήδη πάνω από 500.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει τη σχετική εφαρμογή με απεικονίσεις ελληνικών μνημείων μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων της Ακρόπολης, της Κνωσού, της Ολυμπίας και των Δελφών.

Τον Ιούνιο του 2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έστειλε ένα κατεπείγον έγγραφο στα αρμόδια όργανα του υπουργείου «για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου», με το οποίο τους ενημέρωνε πως τουρίστες χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή της Moptil με τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις των μνημείων της Ολυμπίας, χωρίς να έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να εγκριθεί ή όχι η δραστηριότητα.

Η Εφορεία διαπίστωνε ακόμη ότι στη σελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται εικόνες αρχαιολογικού περιεχομένου από την Ολυμπία για διαφημιστικούς σκοπούς, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, και κάλεσε την εταιρία να καταθέσει εγγράφως τα σχετικά αιτήματα. Η εταιρία αρχικώς δεν ανταποκρίθηκε, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα μέσω παραγόντων του υπουργείου και χωρίς Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Η υπόθεση που θα ξεδιπλώσουμε στο επόμενο μέρος της έρευνάς μας θα μπορούσε να αναπαρασταθεί ψηφιακά με τον λαβύρινθο του Μινώταυρου στην Κνωσσό, τον οποίο φαίνεται πως αγαπά και η offshore εταιρία. Μεταφράζεται, όμως, σε απώλειες εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΘ: Εξιχνιάστηκε έγκλημα 7 χρόνια μετά – Την σκότωσε και έφυγε από τη χώρα

Ήταν 19 Αυγούστου το 2015, όταν μια 40χρονη γυναίκα εντοπίστηκε αναίσθητη και μέσα σε...

Εμφάνιση… πλανητάρχη από τον Αρτέμη Σώρρα!

Η επανεμφάνιση του Αρτέμη Σώρρα είναι γεγονός. Σε κάποια εξοχική κατοικία βρέθηκε ο επικεφαλής...

Σήμερα οι αποφάσεις για τις μάσκες – Που θα παραμείνουν

Ημέρα αποφάσεων η σημερινή, καθώς η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αποφανθεί για την κατάργηση...

«Χρυσάφι» τα κεράσια: Μέχρι και 18 ευρώ σε μανάβικα!

Στις λαϊκές αγορές μπορούν οι καταναλωτές να τα βρουν φθηνότερα

Η αντίδραση της μητέρας της Κάρολαϊν για την ποινή στον Μπάμπη – Οργή με τις απαιτήσεις του πιλότου

Απόλυτη ανακούφιση ένιωσε η μητέρα της Καρολάιν Κράουτς στο άκουσμα της ποινής που επιβλήθηκε...

Δραματική έκκληση της αδελφής του αγνοούμενου Θύμιου Μπουγά

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Θύμιος Μπουγάς από τον...

Θεσσαλονίκη: Έβαλε 133 ευρώ βενζίνη και έγινε… καπνός!

Γέμισε το ρεζερβουάρ του και δεν πλήρωσε...

Η απόφαση για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη: Ισοβίτες και πάλι, ή όχι οι κατηγορούμενοι;

Το δικαστήριο μετά το μεσημέρι ή το απόγευμα θα εκδώσει την ετυμηγορία του για τους δύο δολοφόνους της φοιτήτριας που αφού τη βίασαν, τη χτύπησαν και την πέταξαν στα βράχια

Κακοκαιρία «εξπρές»: Καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας

Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές θα «πέσει» αισθητά ο υδράργυρος

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Νεκρός 42χρονος που έπεσε από την γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 42χρονος άνδρας που πήδηξε στο...

Σάλος στη Eurovision! Ακυρώθηκε το 10άρι που έδωσε στην Ελλάδα η Ρουμανία

Σφοδρές αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός...

Μαρία Ψάλτη: Ξεσπά η κόρη του Στάθη Ψάλτη για την εκταφή του

Ούτε μετά θάνατον δεν μπορεί να ησυχάσει η ψυχή...

Έχασε τα λόγια του ο Μητσοτάκης με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά  την ερώτηση...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ